svētdiena, 2010. gada 30. maijs

Par Eirovīziju

Labrīt, lasītāji!

Nu, ko. 55. Eirovīzijas dziesmu konkurss ir aizvadīts, un otro reizi pasākuma pusgadsimta-plus-pieci vēsturē triumfēja Vācija 19 gadus vecās Lenas personā. Labus rezultātus uzrādīja arī grupa Manga no Turcijas, rumāņu pāris, kurš acīmredzot izpētīja veiksmi no azerbaidžāņu priekšnesuma pagājušā gada Eirovīzijā (skaista sieviete, ne tikpat skaists vīrietis, popsīgs duets), tad vēl dāņu pāris, un milzīgi spēcīgās balss īpašniece Safura no Azerbaidžānas. Tas bija pirmais piecinieks. Starp citu, Azerbaidžāna nu Eirovīzijā ir piedalījusies trīs reizes un attiecīgi ieguvusi 4., 3. un 5. vietu. Neslikti. Ja arī rada pārdomas par savdabīgo iespēju, ka Eirovīziju varētu rīkot ... Baku.

Varu pateikt, diemžēl, diemžēl, ka mūsu Aiša savā pusfinālā palika pati pēdējā. Seši punkti no Igaunijas, pieci punkti no Somijas, un ar to arī viss ir pateikts. Tiesa, otrā pusfinālā Šveices un Slovēnijas priekšnesumi dabūja vēl mazāk punktu un tāpēc Aiša nosacīti no 39 valstīm palika 37. vietā. Tas ir par vienu solīti labāk nekā pērn klājās Intaram Busulim, kurš arī savā pusfinālā bija pēdējais, bet tikai viens mākslinieks no otra pusfināla dabūja zemāku punktu skaitu. Tāpēc Intars bija 41. vietā no 42. Abos gadījumos -- diez kas nav. Nav absolūti nekādu šaubu, ka Aiša un Intars ir lieliski mākslinieki, grūti spriest, kas abos gadījumos nogāja greizi. Aišas gadījumā, šķiet, Latvijas televīzijas trūcīgums, kas nozīmēja ādas krāsas halātiņu un absolūti nekādu šovu. Ja padomā par tingeltangeli, kuru uz skatuves uztaisīja, piemēram, Grieķijas, Serbijas, Moldovas pārstāvji, tad tas ļoti krita acīs. Neprotu spriest, vai Aiša dziedāja labāk vai sliktāk nekā pusfinālā vai vispār Ventspils finālā, manām ausīm labāka izklausījās otra dziesmas puse par pirmo.

Prieks, liels prieks par žūriju. Krievijas Pēteris Naličs ar savu visai drūmo dziesmu par pamestību palika 11. vietā, bet tikai pateicoties lieliem punktiem no bijušās Sovjetijas, bez tiem viņš būtu palicis kaut kur pavisam zemu. Nevaru pat sākt iedomāties, kas ir bijis prātā Gruzijas iedzīvotājiem, kuri 12 punktus iedeva kolhoza tautas nama priekšnesumam no Baltkrievijas. Briesmīgi samocīta angļu valoda, absolūti nekādas harmonijas. Visi pieci jaunieši dzied ar viņu valsts diktatora saistītos koros, iespējams, nekāds liels izlēciens tur nav iespējams, bet baltkrievi var būt pateicīgi par priekšpēdējo vietu, jo patiesībā viņiem pat nepienācās būt finālā. Arī to viņi panāca tikai tāpēc, ka no Krievijas dabūja 12 pilnīgi nepelnītus punktus. Starp citu, igauņi Malcolm Lincoln savā pusfinālā palika 14. no 17 vietām, bet jautrie lietuvieši ar mirdzošajām īsajām biksēm -- 12. no 17 vietām, tiesa, ar 12 punktiem no "īriem." Katrā gadījumā žūriju klātbūtne ir noremdinājusi "12 punktus dodam" attiecīgi bijušajām PSRS republikām un bijušajām Dienvidslāvijas republikām, pilnīgi bez jebkādām pārdomām par to, vai priekšnesums ir vai nav bijis adekvāts. Pieņemot, ka žūrijās nedarbojas savas valsts šovinisti, tas ir lieliski. Ar to, protams, negribu teikt, ka noraidāms būtu ļoti labs priekšnesums no Krievijas vai pat no Baltkrievijas (lai gan iedomāties Eirovīziju Minskā ir vēl grūtāk nekā to iedomāties Baku, Tbilisi vai Erevānā).

Par ko žēl? Žēl, ka absolūti pēdējā vietā no visiem, visiem palika Mihaels von der Heide no Šveices. Man viņa dziesma "Līst zelts" patika pavisam labi. Citiem acīmredzot ne -- puisis dabūja tikai divus punktus. Žēl, ka finālā labāk neklājās "kiprietim" no Velsas un arī īrietei. Attiecīgi 21. un 23. vieta no 25. Laikam jau labāk būtu gribējis uzvarot redzēt turkus vai (un it īpaši, jo domājam par tiem, kuri savāca lielāko punktu skaitu) dāņus, jo, ja godīgi, man Lenas "alanismorisetiskā" dziesma tā ne īpaši pie sirds iet, bet tas nekas. Nākamgad acīmredzot Eirovīzija pulcēsies Berlīnē. Un prieks par beļģi un viņa ģitāru.

Kas būtu jādara Latvijā, lai nākamgad uz Eirovīziju nenosūtītu kādu, kas galu galā paliek ar pavisam garu degunu? To nu gan nezinu ārpus tā, ka tomēr būtu jāsagrabina graši, lai uz skatuves būtu vismaz kaut kas tāds, uz ko skatīties. Protams, arī uzvarošās Lenas priekšnesums nekāds šovs nebija. Laikam jau tas tā ir, ka Eirovīzijā svarīgi ir arī tas, kā attiecīgajā vakarā ir sarindojušās zvaigznes. Zvaigznes, kas te ļauj uzvarēt diviem opišiem ar ģitārām, te atkal smagā metāla grupai, kuras biedri visi pārģērbušies par monstriem. Atliek vien teikt -- uz redzēšanos nākamgad!

Jauku visiem dienu!

14 comments:

Anonīms teica...

Ir ļoti žēl, ka Jūs savu personīgo nepatiku pret Krieviju pārnesāt uz šiem tiešām lieliskajiem izpildītājiem. Jūsu frāze pirms konkursa sākuma mani nepatīkami pārsteidza. Šķiet, Jums ir tikai jātulko nevis jāizsaka savs SUBJEKTĪVAIS viedoklis par dziesmām. Vismaz raidījuma laikā. Pret Jūs viedokļa izteikšanu šeit blogā, neiebilstu, lai arī, protams, tam nepiekrītu.

ugisss1 teica...

1) Žēl, ka Norvēģija tik zemu. Tā bija viena no manām favorītdziesmām.
2) Šovs ar taureņiem rēcīgs (negatīvā nozīmē)
3) Arī Īslande likās par zemu
4) Par Lenu prieks
5) Žēl, ka nebija iespējas dzirdēt Jūsu komentārus, Kārli, jo esmu Vācijā un skatījos Hannoverē pie Rātsnama uz lielā ekrāna, kas, protams, arī bija super.

Anonīms teica...

Streipa kungs, vai Jums gadījumā nav kāds slēpts Krievijas fetišs? Jo tiešām, Jūs gandrīz katrā savā rakstā pieminat Krieviju... Es saprotu, ka tas ir Jūsu blogs utt., bet tāda sajūta, ka Jūs esat TunB vai VL! asociētais biedrs.

Piekrītu Meibijai, ka Jūs tulkojat ļoti neprofesionāli.

ugisss1 teica...

Pats gan nedzirdēju, kā tika tulkots, bet esmu pārliecināts, ka viss bija kā vajag. Tulkojot ko tādu kā Eirovīzija tieši interesantāk, ja tiek pielikti arī savi komentāri vai piezīmes. Kurš gan tā nedara. Ja nepatīk kā tulko, tad kurš liedz skatīties internetā citās valodās.

lapsa teica...

Kā lasīju vienā komentārā iekš ir.lv - vārdi "māksla", "kultūra" un "Eirovīzija" nav savietojami vienā teikumā.
Pilnīgi noteikti negribu, lai nākamgad LTV par šo pasākumu izdod naudu. Es šo pasākumu atbalstītu tikai un vienīgi tad, ja konkursu komentētu Fredis ar/bez Ufo. Tad vismaz labs garastāvoklis pāris vakarus būtu garantēts.

Anonīms teica...

:) nevajag gluži pārprast, protams, tulkot var gan mehāniski, gan dzīvi. Līdz Šim iepriekšējos koncertos man patika Streipa kunga darbs (lai gan arī, šoreiz gan PĒC koncerta tīri labā Krievijas dziesma tika nonievāta, bet nu labi, tas bija PĒC koncerta. Vienkārši šoreiz piezīme tiem, kas grasās balsot par Krieviju un Baltkrieviju, ka vajadzētu padomāt vai nav labākas dziesmas PIRMS koncerta bija ārkārtīgi nekorekta. Tas patiesi aizvainoja. Vēl jo vairāk tādēļ, ka diezgan daudzi latvieši (protams, ne visi, to es neapgalvoju) Krievijas izvēlētos mūziķus un to daiļradi ir iepazinuši visā krāšņumā un zin, kādā kontekstā puiši pasniedza šo dziesmu. Pilnīgi pieņemu, ka cilvēkam, kas Krieviju tuvumā redz tikai pēdējos 10 gadus, to nesaprast. Mūziķu ironiju spēj saskatīt tikai tie, kas zin vairāk...

SVILPE teica...

Da jebkurā vietā un laikā SUBJEKTIVITĀTE izsprauksies laukā. Jebkuram. Un nav vietā pārmest Streipam par nekompetenci tulkojumā.
Eirovīzija bez Streipa kā šņabis bez glāzes.

Unknown teica...

meibija, uz ko citu šos "jaukos" okupācijas gadus varētu pārnest?
manuprāt, tiešām šie lieliskie izpildītāji bija maksimums trīs. Protams Aiša arī manā vērtējumā blandījās pa aizmuguri.

P.S. komentāri bija vietā, jo bez palīdzības daudziem latviešiem acis atvērt ir grūti, tā ka, viss bumbās, Kārli

kaserx teica...

Man tīk, Streips ienes nedaudz dzīvības šajā visnotaļ garlaicīgajā pasākumā. Un tie, kas saka, ka tas nav kulturāl-politisks raidījums - kamoon, attopieties. Vienīgā forsa daļa ir tā, kur videotiešsaistē valstis liek punktus citām valstīm :D

Unknown teica...

Paldies par jauko vakaru ar labo tūlkojumu un patīkamajiem un galvenais patiesajiem komentāriem.....
p.s. piekritīšu Svilpei Eirovīzija bez Streipa kā šņabis bez glāzes.

Kārlis Streips teica...

Meibija, man ir pat ļoti žēl, ka esmu aizskāris Jūsu acīmredzot pat ļoti jūtīgās sirds stīgas, bet tas, ko es teicu pašā sākumā, to es teiktu atkal. Nu, neticu, ka Jums ir paslīdējis garām tas, ka bijušajā Sovjetijā 12 punktus Krievija lielākoties saņem pilnīgi automātiski arī tad, kad priekšnesums neko tamlīdzīgu nav pelnījis. Ja kas, tad šoreiz Latvija Pēterim iedeva astoņus punktus tikai tāpēc, ka bija žūrija. Tautas balsojumā viņam bija pirmā vieta. Virs vācietes, virs turkiem, virs rumāņiem, virs beļģa, virs azerbaidžānietes, virs armēnietes, virs gruzīnietes -- vārdu sakot virs visiem tiem, kuri gala rezultātā ieguva lielāku punktu skaitu. Diemžēl, nekāds "lielisks izpildītājs" Naličs nav, un vēl jo vairāk tas ir sakāms par pagājušā gada dziedātāju, kura, ja kas, bija ukrainiete, bet nudien māva vairāk nekā dziedāja. Un XYZ, ja Jums netīk mans profesionālisms tad, lūdzu, piedāvājiet konkrētus piemērus par tā trūkumu. Es vienmēr priecājos iemācīties kaut ko jaunu.

Anonīms teica...

Streipa kungs :) savā apkārtnē gan neesmu manījusi ka tieši latvieši liktu Krievijai punktus par to ka Krievija, to dara krievi. Līdz šim arī es Eirovīziju skatījos tikai kā kičīgu šovu (ok, ok, Rybaks pērn aizķēra). Savukārt krievi, kas Eirovīziju skatās un balso par Krieviju kā valsti, nevis izpildītāju, piedodiet, neskatās Jūsu vadīto raidījumu, bet kādu no pieejamajiem Krievijas kanāliem vai internetu. Tā kā, atzīstiet vien, Jūsu piezīme bija nevietā. Latvieši balsoja par dziesmu (vēl jo vairāk, bija spiesti to darīt, jo kaimiņu, kam parādīt labu žestu vienkārši finālā nebija).
Par Krievijas izpildītāju lieliskumu... Nu, es vienkārši šajā ziņā tomēr vairāk uzticēšos mūzikas profesionāļiem (starp citu, mūsu žūrijā īsti profesionāļi bija tikai divi no pieciem), piedodiet.
OK, vairāk ar Jums strīdēties nevēlos, jo dziļi cienu Jūs kā žurnālistu, Skats No Malas ir mans visu laiku, visu raidījumu favorīts un tāds arī paliks, Eirovīzija, tas ir tikai pārejošs šovs par kuru nākamnedēļ vairs neviens nerunās...

JaneDoe teica...

Katru gadu pirms Eirovīzijas mēs šūmējamies par to vai mūsu pārstāvim ir pietiekami labs šovs, pietiekami labs tērps un pietiekami laba dziesma /manuprāt, tieši šādā secībā/. Taču šogad pirmo placi paņēma dziedātāja (?), kurai nebija ne tērpa, ne šova, visai apšaubāmas vokālās dotības, bet lipīgs meldiņš. Viss.

Ilgi un gari apspriestās bļodas, Aišas kleita vietējā atlasē, ŠAMPANIEŠA (ne ādas krāsas, Streipa kungs :D) kleitiņa, kas dažiem likās pa īsu, kurpes, kas šķita par augstu un visi citi iebildumi ir nekas cits kā viļņošanās ūdens glāzē.

Bet Krievijas pārstāvji šoreiz mani ļoti pārsteidza pozitīvā nozīmē: pirmo reizi, kopš šī valsts piedalās Eirovīzijā, nebija šai tautai raksturīgās "pokazuhas" - vienkārša, sirsnīga dziesma, simpātisks izpildītājs. Jauks kontrasts šķebinošajam Bilanam un citām 'pasaules nabām'.

vilnis teica...

Pievienojos komentētājas meibijas viedoklim par to, ka visnotaļ nekorekts un neprofesionāls bija Streipa kunga aicinājums nebalsot par krieviem un baltkrieviem.Gan krievu gan baltkrievu priekšnesumi nebij no tiem sliktākajiem(mans subj.vied.,protams)Angļu valodas trūkumus neņemos komentēt. Ja arī balkrievu dziesma nebij no tām oriģinālākajām, tad izpildījuma kvalitāte uz kopējā fona nemaz nebij peļama, ko diemžēl nevar teikt par Aišas sniegumu.Tādēļ jo vairāk uzkrītošas un nesaprotamas bija Steipa kunga piezīmes attiecībā uz baltkrieviem.Vai tik paša nostāja nebij politisku priekšstatu ietekmē?:) Toties nez kāpēc jūsmīgi tika novērtēts beļģa amatieriskais, gaudulīgais priekšnesums.Tāda muzicēšana drīzāk piederētos draugu pulkā pie ugunskura ne starptautiskā konkursā(atkal jau mans subjektīvais spriedums:)) Laikam jau komentētājam pats beļģu zēns būs kārdinošs izlicies, es jau gan viņa dupsīti nenopētiju.Varbūt godātam Streipa kungam ir diploms arī mūzikas teorijā, ja ēterā gudri prātuļo par harmonijām, ja ne, varbūt labāk nelīst ārpus sava lauciņa, bet ļaut klausītājiem spriest pašiem. Vēlu godātajam žurnālistam censties saglabāt vairāk objektivitātes un kādreiz arī pazemīgāk uzklausīt kritiku, uzreiz nespurojoties pretī,jo SKATS NO MALAS dažkārt mēdz būt skaidrāks!

 

free counter