ceturtdiena, 2008. gada 18. decembris

Par LTV un LR -- skumjas

Labrīt, lasītāji!

Piedodiet tie, kuriem tas liksies nepatīkami, bet šodien blogu rakstīšu par jomu, kurā esmu vistiešāk ieinteresēts, proti -- par budžeta samazinājumu Latvijas televīzijai un Latvijas radio. Ar pēdējo jau vairāku gadu garumā neesmu tieši saistīts, bet ar pirmo gan.

Ziņots, ka jaunajā gadā no LTV pazudīs visnotaļ gara strīpa raidījumu. Varbūt pats redzamākais no tiem ir seriāls "Neprāta cena," kuram finanšu nākamajā gadā vairs nebūšot. Atzīstos, neesmu liels seriālu fans, lielākoties tāpēc, ka man nekad nav laika skatīties visas sērijas pēc kārtas un tāpēc sekot līdz attiecīgajiem notikumiem (lai gan prātā arī stāv kāda asprāša atzinums par ASV seriāliem -- "ziepju opera ir raidījums, kurā sievietei ir vajadzīgi 10 mēneši, lai dzemdētu priekšlaicīgu bērnu"). Taču zinu , ka "Neprāta cena" ir ļoti populārs raidījums, un valstī, kurā ar oriģinālraidījumiem tā ir kā ir, no tā atteikties ir skumji.

Vēl viens raidījums, kura būš žēl ir Eirovīzija. Vienā no tām mēslu izgāztuvēm, kādi ir Latvijas lielie interneta portāli, vakar par šo vēsti valdīja plaša sajūsma, taču arī Eirovīzijai katru gadu ir ļoti, ļoti augsts reitings, un tie, kuriem tā nepatīk, var mierīgi to neskatīties un paklusēt. Dziesmas Latvijas pusfinālam jau ir izraudzītas, attiecīgie komponisti un mākslinieki nu paliek pie sasistas siles. Turklāt Latvijai nebūs iespējas piedalīties Eirovīzijā pirmajā gadā, kad pusi balsu nodrošinās profesionāla žūrija, tā samazinot jēdziena "and 12 points go to Russia" ietekmi, un labi, ka tā. Lai nu kā, bet pērn Dima Bilans par savu kroplīgā angļu valodā dziedāto dziesmiņu noteikti bija pelnījis to vietu, kuru viņam ierādīja valstis, kuras nebija "draudzīgajā padomju brālībā" -- aptuveni septīto. Būs interesanti redzēt, kā žūrijas klātbūtne procesu ietekmēs šogad, bet laikam jau nē. Nenoliedzu, man Eirovīziju vadīt patīk, to daru jau daudzu gadu garumā, bet tas nav galvenais. Galvenais ir Eiropas Raidorganizāciju savienības dalībvalsts piekāpšanās valdošās "elites" sagrautās ekonomikas priekšā. Skumji.

Taču pats smagākais Latvijas televīzijas lēmums ir par korespondentpunktu Briselē un Maskavā slēgšanu. Ar to samazināsies valsts iedzīvotāju iespējas uzzināt par notikumiem un procesiem divās vietās, kuras mūsu valstij tomēr ir gana svarīgas. It īpaši par Briselē esošo iestāžu darbu informācijas nekad nevar būt par daudz, tas sevišķi attiecas uz NATO un Eiropas savienību. Arī tas nav nekas labs.

Žēl to raidījumu, kuru vairs nebūs. Egila Zariņa "Jaunā nedēļa" ir gana interesants raidījums, raidījumā "Valsts pirmās personas" sabiedrība redz iztaujātas personas, kuras ne vienmēr ir plaši pieejamas. Vēlu kolēģiem veiksmes tālākā darbā. Bet vēl vairāk ceru, ka tomēr atradīsies līdzekļi minētajiem un arī citiem raidījumiem. Eiropas valstī sabiedriskai televīzijai (un arī radio) tomēr ir būtiska loma, kuru komerctelevīzijas, kurām peļņa ir galvenais, nevar adekvāti piepildīt.

Jauku visiem dienu!

3 komentāri:

Pēteris Jurčenko teica...

Jāatzīst, ka sen bija laiks, tomēr tagad atkal izvēlēti nepareizi raidījumi. LTV ir padaudz "Labvakar" raidījumu, kas valstij rada zaudējumus, bet neatkarīgai studijai sniedz komerciālu peļņu. Saprotamu iemeslu dēļ tos laikam neaiztiks.

Vilors teica...

Valsts ir novesta tuvu bankrotam, bet tā vietā, lai samazinātu algas no treknā gala un padzītu tos, kas saņem ikmēnesi vairākos tūkstošos un ir tieši atbildīgi par radušos situāciju, naudas samazinājums skar visvairāk skolotājus, medmāsiņas, policistus, bērnus, slimniekus. Vēl grib slēptā veidā atņemt arī Latvijas televīziju, kas laikam ir palikusi vienīgā televīzija Latvijā, kuru var klausīties latviešu valodā. Ja Latvijas brīvvalsts laikā pa 18 gadiem Latvija ierindojās pirmajās vietās kā labākā, tad tagad šie 18 gadi trekni bijuši mazai saujai cilvēku, kas valsti izzaguši un vēl grib iebāzt kabatā miļjardus no rietumiem un pēc tam, pārdodoties, no austrumiem. Vai tiešām cilvēki to nesaprot, ka tas ko teicu ir realitāte un prasa meklēt izeju no šīs situācijas, jo runa tiešām iet par Latvijas valsti un mums visiem.

latvian teica...

Es vispār esmu smagi sašutis...Vienīgie raidījumi, kurus skatos pa LTV1 ir Neprāta cena, Panorāma, KNL?, Eirovīzija! Faktiski sanāk, ka vairāk par pusi no manis uzskaitītā apgriež...Jo tieši panorāmā jau šie korespondenti ziņoja! Reāli valdība mūs ved galīgajā purvā! Beigu beigās LTV1 vairs neviens neskatīsies, jo tiek slēgti tieši skatītākie raidījumi...Nenoliedzami Eirovīzija ir ļoti populāra un visi zin, kas tā tāda ir, un kad viņu rādīs! Kā arī Neprāta cena nu jau gandrīz katram ir zināma! Nu tiešām nesaprotu, kad tam visam pienāks gals :(

 

free counter