otrdiena, 2011. gada 20. decembris

Pāris pārsteigumu svētku nedēļā

Labdien, lasītāji!

Šodien esmu lasījis divas lietas, kas rādās itin pārsteidzošas esam, viena pavisam negatīvā un otra tā īsti neizprotamā nozīmē.

Negatīvais pārsteigums saistāms ar interviju, kāda šodien laikrakstā Dienas Bizness bija ar Rīgas Piena kombināta padomes priekšsēdētāju Ivaru Strautiņu, kurā saruna bija par to, kāpēc no uzņēmuma ir nolēmusi aiziet līdzšinējā valdes priekšsēdētāja Ināra Drīksna. I. Strautiņa skaidrojums? "Ir saprotams, ka sievietei šo darbu veikt ir grūtāk nekā vīrietim." Un, ja ar to nepietika: "I. Drīksna ir ļoti laba finansiste, bet, strādājot šajā uzņēmumā, ir ļoti daudz darba saistībā ar tehnoloģijām, kas viņai, kā jau minēju, esot sievietei, bija pārāk grūti."

Nezinu, ko par to domā pati I. Drīksna, jo nekur neesmu redzējis viņas skaidrojumu, bet šis ir vienkārši elpu aizraujošs dzimuma diskriminācijas piemērs (tā dēvētais seksisms). Tātad sievietēm vienkārši ir grūtāk tikt galā ar tehnoloģijām nekā vīriešiem? Ārstes un zobārstes strādā ar tehnoloģijām. Trolejbusa vadītāja strādā ar tehnoloģijām. Ja kas, tad slaucējas, kuras Rīgas Piena kombinātam piegādā pienu, strādā ar tehnoloģijām. Doma, ka jebkuram vīrietim ar "tehnoloģijām" būs vieglāk nekā jebkurai sievietei -- tas nu reiz ir absolūtākais murgs, un 21. gadsimta pasaulē tādi aizspriedumi ir pavisam garām.

Savukārt, ja runa ir par neizprotamo pārsteigumu, tad Delfos patlaban tiek veikta aptauja par aizejošā gada vissvarīgāko notikumu. Piedāvāti ir 15 varianti, tajā skaitā tas, kurš Latvijā pilnīgi bez šaubām bija pats svarīgākais notikums -- Valsts prezidenta tā dēvētais Rīkojums nr. 2, kura rezultātā notika referendums, iepriekšējās Saeimas padzīšana ar mietu (par tās atlaišanu balsoja gandrīz 95 procenti to, kuri tur piedalījās), kā arī jaunas Saeimas ievēlēšana. Pats par to nobalsoju. Bet kurš gadījums kā svarīgākais ir saņēmis visvairāk balsu, piedevām gandrīz piecas reizes vairāk nekā minētais rīkojums? Hokeja komandas Lokomotiv traģēdija aviokatastrofā! Ja būtu jautāts par gada lielākajām traģēdijām, tad to vēl varētu saprast, bet to uzskatīt par pašu svarīgāko gada notikumu?! Salīdzinājumā ar milzīgo rokādi valsts politiskajā dzīvē, kādu radīja Rīkojums nr. 2 un kāda tomēr bija būtiska absolūti katram valsts iedzīvotājam, Lokomotiv katastrofa, lai arī briesmīga, ne tuvu nestāv. Te jābrīnās par balsotāju veselo saprātu.

Jauku visiem atlikušo dienu!

4 komentāri:

JustARide teica...

Interneta balsojumu gan nav tā vieta, kur meklēt objektivitāti :)) Nesen bulgāri, par gada futbolistu, atzina savu premjeru, kurš iepriekš bija noniecinājis šo balvu. Reizēm balsotāji grib pajokot, bet šoreiz gribēja izrādīt cieņu mirušajiem elkiem. LOKO traģēdija skāra ļoti daudz latviešus un ļoti lielai daļai latviešu ir pilnīgi vienalga par to kas notiek politikā. Es domāju, ka cilvēki netic, ka pārmaiņas valdībā ietekmēs viņus personīgi, kas ir skumji.

Aigars Mahinovs teica...

Es gan par Fukusimu nobalsoju. Tā atstās ļoti ilgstošu iespaidu gan uz vidi, gan arī uz enerģētikas politiku visā pasaulē, kas ietekmēs mūs visus. Bet tīri LV kontekstā - jā, rīkojums Nr.2 ir bezprecedenta notikums svarīguma ziņa.

SantaBe teica...

Lūk, par dzimuma diskrimināciju publiskajā telpā, tas nebūt nav vienīgais gadījums pēdējā laikā! kaut kāda vidusslaiku epidēmija teju sākusies,

šis piemērs arī bija absolūti lielisks: http://www.pietiek.com/raksti/kapec_banku_uzraugi_uz_latvijas_radio_atsuta_histerisku_mulka_jaunuvi , kur lai kāda arī nebūtu amatpersona un viņas kompetence, kritizēt izmantojot epitetus kā piemēram- histēriska muļķa jaunuve, glīta, izpušķota (tiešā un pārnestā nozīmē) un sakopta.

oh, well, tagad gaidu kad man aizliegs uz ielas iziet bez pavadoņa.

donnaZ teica...

Kā liecina novērojumi, saprāts nav mūsu vidusmēra bāleliņa stiprā puse!

 

free counter