trešdiena, 2011. gada 9. novembris

Žēlabas par kaimiņiem -- bet vai vajag?

Labdien, lasītāji!

Nezinu, cik no Jums lasāt laikrakstu Latvijas Avīze, bet man vienmēr viena no interesantākajām lapām ir pati pēdējā -- tā, kur laikraksta lasītāji zvana vai raksta ar savām pārdomām par dzīvi. Reizēm tiem top uzdots konkrēts jautājums, citreiz tie var rakstīt vai runāt par visu ko pēc kārtas.

Šodien manu uzmanību piesaistīja paziņojums no kādas Veltas Purlīces Tukumā. Žurnālists Jānis Krēķis konstatējis, ka kundze ir satraukta par dažādiem jautājumiem, taču pirmkārt viņa esot sašutusi par to, ka "Latvijas zemes gabali tiek iztirgoti ārzemniekiem." Kolēģis raksta, ka V. Purlīce esot nopūtusies: "Man kaimiņos ir dāņi un vācieši."

Te nu ir jākonstatē, ka acīmredzot Purlīces kundze nav pamanījusi, ka jau labu laiciņu mēs esam tāda iestādījuma biedri, kā Eiropas Savienība, un tās ietvaros iedzīvotājiem ir brīv dzīvot un strādāt, kur vien viņi vēlas tā darīt. Tiesa, brīdī, kad 2004. gadā ES iestājās strīpa Austrumeiropas valstu, tika noteikts pārejas posms, bet Latvijas likumā melns uz balta ir rakstīts, ka zemi Latvijā drīkst pirkt "Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi, ja viņi vēlas veikt uzņēmējdarbību Latvijā kā pašnodarbinātie zemnieki un vismaz trīs gadus nepārtraukti dzīvo Latvijā, kā arī vismaz trīs gadus pēc kārtas Latvijā aktīvi nodarbojušies ar lauksaimniecību." Acīmredzot tie dāņi un vācieši, kādi darbojas V. Purlīces kaimiņos, ir apmierinājuši attiecīgās prasības un, ja reiz mēs latvieši tik ārkārtīgi aktīvi izmantojam savas tiesības dzīvot un strādāt citur Eiropas Savienības ietvaros, tad nav absolūti nekāda iemesla, kāpēc tās pašas tiesības būtu liedzamas citu dalībvalstu pilsoņiem. Protams, ir taisnība, ka vidējā dāņu vai vāciešu lauksaimnieka rocība var būt krietni lielāka nekā vidējā latvieša, bet tas nu reiz nav arguments, ja runa ir par atklātu kopējo tirgu.

Otrkārt, nevaru to zināt konkrēti, bet būtu ar mieru derēt ar visnotaļ lielu pārliecību, ka dāņi un vācieši, kas dzīvo Latvijas Avīzes lasītājai kaimiņos, savu īpašumu uztur labā kārtībā. Ne jau kāds šurpu brauc, lai laukus iznīcinātu vai atstātu bojāejai, ļaudis šurpu brauc, lai nodarbotos ar uzņēmējdarbību. Protams, ne vienmēr tas ir gluds process, nesenais stāsts par dāni, kura lauku smidzināšana noveda pie bišu saimes bojāejas, rāda, ka ne vienmēr viss ir labi. Taču, vai V. Purlīce būtu laimīgāka, ja viņai kaimiņos būtu pagalam nolaisti un ar krūmiem apauguši lauki? Diez vai.

Un ir arī trešā lieta -- minētā latviešu migrācija uz ārzemēm. Nebūt nav teikts, ja kundzes kaimiņos laukus nebūtu nopirkuši dāņi un vācieši, to būtu izdarījis kāds latvietis. Daudzviet lauki stāv visnotaļ tukši un pamesti. Tajā pat Tukumā -- man viņdien radio raidījumā bija tieši Tukuma novada domes priekšsēdētājs Šulcs, un viņš stāstīja, ka, lai arī paredzams, ka līdz nākamā gada vidum viņa novadā būs izveidotas pat 500 jaunas darba vietas, lielas grūtības būs ar visu štata vietu nokomplektēšanu. Tā, piemēram, viens no Skonto uzņēmumiem Tukumā meklēja darbiniekus un pēc tam vēstīja, ka no tā vairāk nekā tūkstoša cilvēku, kuri bija pieteikušies, bija pat ļoti sarežģīti nokomplektēt komandu ar ... vien 30 cilvēkiem. Tas, protams, ir plašs jautājums, tajā skaitā arī par to, kā izglītības sistēma tautsaimniecībai nodrošina nepieciešamos kadrus, it īpaši domājot par profesionālo vidusskolu ne vienmēr ļoti gaišo likteni. Taču darba tirgus tomēr vakuumu necieš un, ja no tūkstoša knapi varēja sagrabināt pāris desmitus, tad ir skaidrs, ka darbs būs jādara kādam citam. Un, ja tie nebūs vācieši un dāņi, tie, ļoti iespējams, būs cilvēki no krietni vien attālākām vietām, par kuriem V. Purlīce un viņai līdzīgi domājoši diez vai priecātos vairāk.

Jauku visiem dienu!

3 komentāri:

Onjons teica...

Retā reize, kad nākas Kārlim nepiekrist. Ir novērots, ka Latvijā saimniekojošie ārzemnieki izmanto visai necienīgais uzņēmējdarbības metodes - piemēram, gadījums ar noindētajām bitēm ir tikai viens no daudzajiem un ne pats smagākais.

Anonīms teica...

Ja es dzīvotu laukos, man iespējams būtu cits viedoklis, bet no malas skatoties - dānis atnāk, uztaisa saimniecību un ņem darbā vietējos iedzīvotājus nevis ved līdzi savu darba spēku. Tātad dod iespēju strādāt, saņemt algu, izdzīvot, dzīvot. Bet latvietis vidējais, tikai sūdzas te par cūku smaku, te par bitēm (nu labi, bites indēt nebija labi, bet vai tad dānis ar tādu domu to darīja: "Ehh, ka paindēsim tās bites kaimiņam"?). Bet mums, ka tikai pasūdzēties...

Anonīms teica...

Zinu, ka nepubicesiet manu komentaru, jo Jums isti nepatik kritika (es neesmu taads, kuru delj Juus ieviesaat, tagadejo sistemu - vispirms apskatisos un ja patiks publicesu...man patik tikai pamatoti un nepamatoti kritizeet, tapat kaa Jums!

Kaa Juus teiktu man ir sakaamas triis lietas!

Pirmaa - runaajot par Latvijas seeru dienaam, kuras Jusu praat ir par daudz, nu ko lai saka - tas ir noteikts ar likumu, un rauduligi esam nevis mees 2 miljoni, bet gan konkretie likumdeveji un protams, ka Juus pats noteikti sasniedzaat siis 4 reizes sogad, kad dazaadaas intervijaas par to zelojaaties...

Otraa lieta, pati galvenaa - Juus teicaat vienaa no jaunakajaam, skiet TVNET intervijaam, ka berniem Sibiirijaa bija interesanti, avantura un bla bla, bet Jums kaa zurnalistam ir jazina FAKTI, Sibirija nav ASV, berniem atnema vecakus, vecakiem beernus, daudzus slepkavoja, daudzus veda lopu vagonos - piespiedu cietumos un darba nometnees Sibirijaa, takaa NEKAA LABA TUR NEBIJA!!!

Ja, kaads saka pretejo, nu tad man prataa naak - Ziemelkoreja, kur daudziem ir izskalotas smadzenes, un dalja kuriem smadzenes ir paskalotas - ljoti priecajas, par vienu lielu NEKO - saakot ar to ka nav ko est, elektriba no vienas lidz 4 stundaam dienaa, un protams, tiem kam ir taa kartigi izskalotas smadzenes, priecasies par sikaa diktatora ar likumu noteikto - gleznu dzivoklii...

Tresais - Ludzu nelietojiet rakstos - "i" /un/ vietaa, un "davai", par ko Jums agraak aizradiju un skiet Juus to nelietojat - Paldies!


Juus esat ljoti interesants cilveeks, bet kaa Mums visiem - ir savi uzskati un domstarpibas, neapvainojieties uz mani un ar labu nakti!

 

free counter