pirmdiena, 2011. gada 7. novembris

Par Dievu, politiku un radikālismu

Labdien, lasītāji!

Mūsdienās Amerikas Savienoto Valstu politiskā sistēma ir stipri šķelta. Lasītāji, iespējams, būs dzirdējuši par to, ka tur ir "zilie" un "sarkanie" štati - vienos it kā dzīvo liberālāk, bet otros - it kā konservatīvāk noskaņoti ļautiņi. Kad radikāli labēji cilvēki izveidoja tā dēvēto Tējas dzērāju kustību, Republikāņu partijas propagandas birojs, kas maskējas zem falšā nosaukuma "Fox News," viņus slavināja līdz pat debesīm. Savukārt, kad citi cilvēki uzsāka tā dēvēto "Okupēsim Volstrītu" kustību, tas pats propagandas birojs viņus nolādēja līdz ar zemi. Ironija nav šī biroja darbinieku stiprā puse, tas pats sakāms arī par atsevišķiem radio raidījumu vadītājiem. Amerikā ir tāds Rašs Limbo, kurš ASV prezidenta Džordža Buša jaunākā un dumjākā laikā nepārtraukti kā vista kladzināja, ka jebkurš, kas pretojas Buša politikai, nav kārtīgs amerikānis, jo Valsts prezidents ir jāatbalsta vienmēr un visur un visiem. Pienāca diena, kad ievēlēts tika Baraks Obama, un pats pirmais, kas nāca no Limbo mutes bija vārdi "Es ceru, ka viņam nekas neizdosies." Saku atkal -- ironija nav šo ļaužu stiprā puse. Un katrā gadījumā Republikāņu partijai patlaban ir tikai viens vienīgs princips: Teikt nē absolūti jebkam, ko iesaka B. Obama, tajā skaitā arī tādām lietām, kuras viņi paši kādreiz bija atbalstījuši. Varu teikt trešo reizi, ka ironija ... nu, paši sapratīsit.

Taču pagājušajā nedēļā ASV Kongresā notika kas neierasts. Kongresa apakšpalātā tapa pieņemts lēmums ar masīvu balsu vairākumu, vien deviņi deputāti balsoja pret. Kas bija jautājums, kurā bija iespējama tik liela vienbalsība? Tas bija priekšlikums no kāda Republikāņu partijas deputāta - no jauna apstiprināt, ka Amerikas Savienoto Valstu moto ir "Mēs uzticamies Dievam." Šis jēdziens Amerikas moto ir bijis kopš pagājušā gadsimta 50. gadiem, pirms tam moto bija "No daudziem viens" (E pluribus unum). Nu Kongress ir apstiprinājis, ka, jā, "Mēs uzticamies Dievam" joprojām ir valsts lozungs.

Te nu sakāmas divas lietas. Pirmkārt, tikpat labi Kongress varētu sākt apstiprināt apliecinājumus, ka, jā, Amerikas nauda joprojām ir dolārs, Amerikas galvaspilsēta joprojām ir Vašingtona, saule joprojām lec austrumos un riet rietumos u.tml. Un tas, savukārt, noved pie otra jautājuma: Vai tik tiešām patlaban Amerikas politikāņiem nav nekā labāka, ar ko nodarboties? Piemēram, ar Valsts prezidenta iesniegtu likumprojektu, kurā paredzēta jaunu darba vietu radīšana? Ar valsts parāda krīzi? Ar starptautiskām lietām? Bet, nē. Tā vietā deputātiem jānodarbojas ar absolūti lieku procesu.

Te redzams tas, kā atsevišķi politikāņi kārtējo reizi ir centušies privatizēt Dievu. Liels Republikāņu partijas balsts ir tā dēvētie "evaņģēliskie kristieši," kuri pēdējo gadu laikā ir zaudējuši pēdējo kripatiņu no veselā saprāta. Šie ir tie cilvēki, kuri apgalvo, ka Zeme ir 7000 gadu veca tāpēc, ka Bībelē tā esot rakstīts. Viņi ir tie, kuri visaktīvāk atbalsta domu, ka Baraks Obama ir ārzemēs dzimis musulmaņu terorists. Un viņi ir tie, kuru dēļ pagājušajā nedēļā ASV Kongress nodarbojās ar nevajadzīgām muļķībām. Apdauzīto "kristiešu" efekts redzams arī priekšvēlēšanu kampaņā, kura Republikāņu pusē jau sākusies domājot par pēc gada gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. Citādi, kā par lielu klaunu un ākstu baru, šos kandidātus nenosaukt, un tas ir vismaz daļēji tāpēc, ka viņiem visiem ir jāizpatīk tieši "evaņģēliskajiem kristiešiem," kuri Republikāņu partijā varbūt neveido vairākumu, bet nozīmīgi ir vienalga. Tas rada lielas problēmas jebkuram kandidātam, kuram joprojām ir saglabāts veselais saprāts. Tā, piemēram, kādreizējais Masačusetas štata gubernators Mits Romnijs savulaik savā štatā ieviesa precīzi to pašu veselības aprūpes programmu, kuru vēlāk valsts līmenī ieviesa Baraks Obama, un nu viņam jāskaidro, kā tas var būt, ka viņa programma ir laba, bet prezidenta identiskā programma ir slikta. Tāpat Romnijs kādreiz bija liberāls jautājumos par abortu, cilvēka seksualitāti, cilmes šūnu izmantošanu ārstniecībā u.tml., tagad viņš ir pilnīgi apsviedis kažoku uz otru pusi, jo "evaņģēliskajiem kristiešiem" šie jautājumi ir kā sarkana lupata vērša priekšā. Vārdu sakot, sacīkstes Republikāņu partijas pusē nav par to, kurš kandidāts vislabāk vadīs valsti, tās ir par to, kurš vislabāk spēs kļūt par pietiekami lielu demagogu, lai dziedātu "evaņģēlisko kristiešu" kopkorī. Slikti jau tas nav, jo trakāki Republikāņi, jo lielākas izredzes Barakam Obamam ir iegūt vēl četrus gadus Baltajā namā, piedevām, satrakosies Republikāņi pārāk ļoti, pilnīgi iespējams, ka Demokrātu partija paplašinās vairākumu Senātā un pat atgūs vairākumu Tautas vietnieku namā. Taču šī Dieva privatizēšana vienalga ir muļķīgs process, jo diez vai Dievs savās debesīs galvenokārt domā par to, kuru partiju atbalstīt ASV prezidenta vēlēšanās.

Un par visu vairāk šis process Amerikā, kā arī mūsu pašu republikā, kur arī netrūkst "ģimenes vērtību" aizstāvju, liecina par drausmīgu liekulību. Jo, pirmkārt, nekur Bībelē neatrast tekstu, kurā Dievs liek saviem bērniem kļūt pēc iespējas stulbākiem (tas jautājumā par zemes lodes vecumu), savukārt, Bībelē pietiekami konkrēti ir pateikts, ka laulību šķirt nedrīkst un, vēl vairāk, viens no desmit baušļiem liek arī nemelot. Cilvēks, kurš apgalvo, ka zemes lode ir 7000 gadu veca, melo. Cilvēks, kurš apgalvo, ka viendzimuma pāri apdraud visu cilvēces nākotni, melo. Cilvēks, kurš apgalvo, ka ir "ģimenes vērtību" aizstāvis, bet lakstojas ar blondīnēm, kad sieva ir laukos, melo. Tas ir slikti Latvijā. Tas ir slikti Amerikā.

***

Un vēl par radikālismu. Šodien Ventspils trubas kabatas avīzē ir visnotaļ kareivīga intervija ar "nacionālboļševiku" Vladimiru Lindermanu. Kareivīga tā ir tāpēc, ka intervētāja ir kādreizējā Tautas frontes aktīviste, dzeltenās preses varone un visu puišu aplidotāja Veidemane, un Ventspils trubas kabatas avīzē viņa kārtējo reizi ir pārkvalificējusies un kļuvusi par visa tautiskā un latviskā aizstāvi. Taču iesaku interviju izlasīt, jo tajā Lindermans visnotaļ atklātā tekstā runā par saviem plāniem, tajā skaitā krievu valodas statusa nostiprināšanā, un tomēr der arī zināt, kas pretējās nometnes lācītim ir vēderā.

Jauku visiem dienu!

6 komentāri:

Andris teica...

Izlasīt vajag, jo pašlaik daudzi no viņiem diezgan atklāti izsakās.

IlzeA teica...

"viens no desmit baušļiem liek arī nemelot"
Ja drīkst jautāt, kurš tieši?
Ja nu vienīgi neuzskata zemeslodi par savu tuvāko, pret kuru nedrīkst nepatiesu liecību sniegt....

Kārlis Streips teica...

Nepatiesa liecība ir melošana.

JustARide teica...

Par radikālismu Latvijā: Atceros kā Šlesers, dienu vai divas pirms vēlēšanām, uzsprāga televīzijas debatēs, uzbrūkot (laikam) Vienotībai, ka tā esot par viendzimuma laulībām, tāpēc esot jābalso par viņu, jo neviens cits neazstāvot ģimeniskās vērtības. Acīs bija tādas šausmas itkā pašam būtu jāprec vīrietis :)) Varbūt tas arī izskaidro Šlesera ievēlēšanu katrā Saeimā līdz šim, konservatīvie kristieši jau baigi pavelkās uz tādām lietām :)

zupcis teica...

Varbūt Jums ir viedoklis par Ronu Paulu?

Kārlis Streips teica...

Rons Pauls ir Libertariāņu kustības piekritējs, kas nozīmē pēc iespējas vairāk samazināt pārvaldes sistēmas iejaukšanos cilvēku dzīvē. Tādā ziņā viņš man ir simpātisks, bet tas, ka viņš ir Republikāņu partijā, ir pretīgi.

 

free counter