piektdiena, 2011. gada 19. augusts

17.09.2011 + LGBT

Labrīt, lasītāji!

Kādu laiciņu esmu ieturējis pauzi, daļēji tāpēc, ka vasarā gribējās palaiskoties, daļēji, lai atpūstos no tiem lasītājiem, kuri par visu ko pēc kārtas grib kašķēties un burkšķēt. Laiskošanās kategorijā varu teikt, ka divas ļoti jaukas nedēļas pavadīju ciemos pie māsām Čikāgā. Zvilnēju un māsas Žubītes balkona, dzēru tēju (no rīta) un alu (pēc tam), izlasīju padsmit grāmatu, jo ikdienas steigā Rīgā ne vienmēr ir laiks lasīt. Biju uz Amerikas neatkarības dienas svinībām ar grandiozu salūtu. Vienā no tur pavadītajām dienām bija liela vētra, kura gāza kokus un izsita elektrību miljonam klientu. Māsas mājā uz sešām stundām, citur uz vairākām dienām. Varēju ļaudīm stāstīt, kā šī gada sākumā Latvijā bija pietiekami daudz cilvēku, kuri bez elektrības dzīvoja nedēļām un mēnešiem ilgi. Taču tā bija jau piektā vētra Čikāgā kopš gada sākuma, kas gāza kokus. Pirms pāris nedēļām Mineapolisas pilsētā, kas tomēr ir Amerikas ziemeļos, temperatūras stabiņš uz brīdi pakāpās līdz 50,5 (!!!!) grādiem. Tie, kuri politisku iemeslu dēļ apgalvo, ka klimata maiņas nekādas nav, ir nudien apdauzīti. Bērnam ir skaidrs, ka kaut kas ar to tomēr notiek pavisam slikts, un nevar būt nekādu šaubu, ka vismaz daļēji tas ir pierakstāms tam, ka cilvēki pēdējo 100 gadu laikā mūsu Zemes lodi ir piesārņojuši tā, ka gluži bail.

Savukārt, ja runa ir par kašķīgajiem un bļaurīgajiem lasītājiem, šodien blogs ir daļēji domāts tieši jums. Jā, parunāsim par geju un lezbiešu lietām konkrēti domājot par gaidāmajām ārkārtas Saeimas vēlēšanām.

Šorīt Atkarīgajā Rīta Avīzē ir intervija ar mūžīgo politikāni Aināru Šleseru, kurā ir atrodama šāda domu apmaiņa:

Atkarīgā (Māra Krautmaņa persona): Vienotība uzsver, ka iestājas par Rietumu vērtībām. Par kādām vērtībām ir Šlesera reformu partija?

Šlesers: Latvijā dzīvo kristīgi cilvēki, līdz ar to kristīgās vērtības ir tās, uz kurām mums jābalstās. Stingri jāiestājas par tradicionālām ģimenes vērtībām, nav pieņemamas šīs modernās attiecības, kur notiek laulības starp viena dzimuma partneriem."

Vārdu sakot, "Rietumu vērtības" ir reducējamas uz šo vienu jautājumu. Ne vārda par tādām patiesām Rietumu vērtībām, kā tiesiskums, godīgums, atklātība un, jā, arī iecietība un tolerance. Nemaz nerunājot par to, ka jā, Latvijā ir kristīgi cilvēki, bet ir arī ļoti, ļoti, ļoti daudz cilvēku, kuriem ar organizētu reliģiju nav absolūti nekāda sakara, piedevām tajās "tradicionālajās ģimenes vērtībās" acīmredzot ir iekļaujama lakstošanās ar blondīnēm, kamēr sieva ir laukos (Oskars Kastēns), cilvēks ar divām atsevišķām ģimenēm vienlaicīgi (tiesa, ne no Šlesera partijas, bet neatceros, ka par to "kristīgo vērtību" pārstāvji kādreiz būtu ko teikuši), kā arī pietiekami daudzie cilvēki politikā, kuriem ar vienu sievu/vīru nepietiek, ir šķīrušies un precējušies no jauna. Šajā pēdējā gadījumā "tradicionālo ģimenes vērtību" aktīvistiem nudien derētu ielūkoties Bībelē, kur laulības šķiršana tiek aplūkota ar ļoti skarbu aci.

Lieki teikt, LGBT cilvēki par šo grupējumu nebalsos, ja jau reiz tie ir tik ļoti izslēgti no "vērtībām." Taču arī te ir jautājums par to, kāda ir alternatīva. Otru reizi lielajā politikā startē ironiskā Pēdējā partija, un kandidātu sarakstā ir atrodama arī Mozaikas juridiskā speciāliste Evita Goša un aktīvists Antons Mozaļevskis. Bet vai no tā izriet, ka LGBT cilvēkiem, kuri jūt atbildību par valsts nākotni, būtu par šo partiju jābalso? Baidos, ka ne, jo tā tomēr būs aizmesta balss. Nav absolūti nekādu izredžu, ka Pēdējā partija tiks pāri 5% barjerai, tāpat kā tas ir sakāms par pietiekami daudzām no tām 13 partijām, kuras sevi šogad ir pieteikušas. Reālas izredzes iekļūt Saeimā ir tikai un vienīgi Vienotībai, Zatlera partijai, "zaļajiem zemniekiem," Nacionālistu apvienībai, Saskaņas centram un varbūt Šlesera partijai un šķietami vēstures mēslainē ieslaucītajam PCTVL. Viss. Nekādas "Virsmātes partijas," nekādas partijas "Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām," nekādas "Tautas kontroles," un jā, nekādas "Pēdējās partijas." Galvenais 17. septembrī būs ievēlēt vairākumu, kurš tomēr stāvēs un kritīs par tiesiskumu Latvijas republikā. Jā, ir pietiekami lielas problēmas ar Vienotību (iekšējais kašķīgums), Zatlera partiju (ne gluži pārliecinošs kandidātu saraksts) un Nacionālistu apvienību (reizēm tomēr pārāk liels flirts ar radikālismu), taču galva griežas par iespēju, ka nākamo Latvijas valdību varētu veidot Urbanovičs un Lembergs, varbūt kopā ar Šleseru. Pret Krieviju pavērsta valdība, kurai tiesiskums labākajā gadījumā ir abstrakts jēdziens no mācību grāmatām. Tas nu reiz ir kaut kas tāds, kas būtu jānovērš visiem Latvijas pilsoņiem, tajā skaitā arī LGBT cilvēkiem. Ar to es negribu teikt, ka Evita Goša būtu slikta deputāte, taču šis nav tas veids, kā par tādu kļūt.

Jauku visiem dienu!

6 komentāri:

test_user teica...

Tiešām pauzi. Prieks, ka esat atgriezies!

janis teica...

Paldies par rakstu.

Vilnis teica...

Nu tiešām jauki, ka esat atpakaļ.Atkal būs uzjautrinoši teksti laika kavēklim.
Par politiku.- jāatzīmē,ka tie,kuri atbalstīja Zatlera rīkojumu nr.2,ar to pašu atvēra vārtus SC. 99% ka šādā vai tādā kombinācijā Urbanovičs @ co.būs valdībā.Un nav izslēgts,ka Zatlera "varoņdarbi"ar Maskavu iepriekš saskaņoti. Par LGTB.- nu ja gribas tik ļoti brēkt un cīnīties par savu apspieto "līdztiesību",kāpēc nenodibina savu partiju?

Zhanis Pleeve teica...

Tiešām prieks, ka beidzot atkal raksts!
Gribētos gan vairāk lasīt par jūs pārdomām šībrīža politiskajās aktualitātēs. Protams, ka ZZS, Šlesers un SC (un mazliet jau arī nacionālie) ir pelnīti piemināmi ar nievājošu nozīmi, bet mani interisē tieši jūsu nostāja saistībā ar Zatlera partiju. Tā mani piesaista visvairāk. Kā jūs vērtējat "zaļā" Sprūdža kandidatūru premjera amatam? Citu atslēgas cilvēku (V. Dombrovskis, Ķīlis) un paša Zatlera lomu?

Māris Sants teica...

Paldies, Kaarli, ka esi atpakalj! Visu vasaru Tavus rakstus gaidiiju.

Māris Sants teica...

Prieks, ka esi atpakalj, gaidiiju Tavus rakstus.

 

free counter