piektdiena, 2011. gada 25. marts

Tik ļoti tos melus pārdzīvoju...

Labdien, lasītāji!

Viņa savu organizāciju ir vadījusi vien kopš 2008. gada, bet viņa ir bijusi tik visuresoša, ka liekas, ka tam bija jābūt ļoti daudz ilgākam laika posmam. Runa ir par Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētāju Žaneti Jaunzemi-Grendi, un šajās dienās viņa ir paziņojusi, ka no LTRK vadības viņa aizies. Kāpēc? "Es secināju, ka politikai esmu par naivu, naiva ideāliste. Es patiešām ticēju, ka politiķi no diskusijas pirms vēlēšanām solītā pildīs vismaz pusi, bet gandrīz neko. Par budžetu, par nodokļiem, par sadarbību ar nevalstisko sektoru. Iestājās oktobris, un šķita, ka ir iestājies atsalums. Teicām, lai neceļ sociālo nodokli, ka var atrast alternatīvas, uz to bija politiķu atbilde, ka mēs koalīcijā nevaram vienoties. Tik ļoti tos melus pārdzīvoju, es to nevaru pieņemt."

Politika nudien, nudien nav vieta naiviem ideālistiem, it īpaši ne mūsu republikā. Naivs ideālists tic, ka visi cilvēki ir labi cilvēki, ka dotais vārds ir dotais vārds, ka neviens apzināti citam ļaunu nedara. Taču mūsu valstī šādi labticīgi cilvēki ir spiesti sadurties ar politikāņiem, kuri nav labi cilvēki, kuriem dotais vārds nenozīmē pilnīgi neko, un kuri, ja arī ar nolūku ļaunu varbūt nedara, ar savu ignoranci un, jā, arī melošanu netiešu postažu nodara nudien. Un pats briesmīgākais visā stāstā ir tas, ka tas attiecas uz visiem politiskajiem spēkiem pēc kārtas, tajā skaitā uz tiem, kuri priekšvēlēšanu kampaņas laikā stāstīja, cik ļoti godīgi viņi ir un cik ļoti daiļa valsts pārvalde būs pēc tam, kad viņus ievēlēs. Tas nebija ar patiesības stāstīšanu vāji iepazīstinātais "stabilitātes garants," kurš pirms pusgada klārēja, ka budžeta "konsolidācijā" trešdaļa būs nodokļi un divas trešdaļas -- valdības reformas. Tas bija Valdis Dombrovskis, kas to bazūnēja, tāpat, kā Valdis Dombrovskis laikā pirms pašvaldību vēlēšanām bazūnēja, ka pensijas netiks aizskartas. Negribu ticēt, ka Valdis Dombrovskis ir ļaunprātīgs melis. Bet tā nu tas ir sanācis, un paldies Žanetai Jaunzemei-Grendei par pateikto vārdu.

Jo nudien, kā esmu rakstījis daudzreiz, ir vienkārši neiespējami saprast, kas notiek ar tiem cilvēkiem, kuri tiek ievēlēti Saeimā un pēc tam valdībā. Tik ārprātīgi sīkumaini viņi kļūst. Tik ļoti daudz svarīgāk ir risināt partiju lietas nekā domāt par to, kas ir vajadzīgs valstij. Raugi, pat Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja amats ir kļuvis par tematu, kurā svarīgākais ir tas, ko par kandidātiem domā partijas, nevis tas, kādu darbu attiecīgais cilvēks ir vai nav veicis. Manuprāt, ja 21. gadsimtā vēlētājiem joprojām ir jāķēpājas ar lielām papīru ķīpām, tad ir vērts vismaz padomāt, vai nebūtu laiks meklēt kādu modernāku vai mūsdienīgāku CVK vadītāju, bet nē, kārtējo reizi te galvenais būs tas, ka esošo cilvēku ir izvirzījusi ne tā partija vai apvienība, un tāpēc citām partijām un apvienībām būs jāmeklē kas cits. Tāpat kā ar tiesībsargu, arī toreiz pats minimālākais jautājums bija par to, vai izdosies atrast LABU tiesībsargu, galvenais bija atrast tādu, kas apmierinātu partiju bosus un finansētājus.

Un otra lieta ir absolūta neklausīšanās, absolūta un pilnīga un briesmīga neklausīšanās. Ž. Jaunzeme-Grendze ir tikai viena no tiem ļoti daudzajiem ekspertiem, kuri pēdējo gadu laikā ir rakstījuši rakstus avīzēs, piedalījušies radio un televīzijas raidījumos, rakstījuši tekstus internetam un bezmaz vai lietojuši semafora karodziņus vai Amerikas indiāņu dūmu signālus, lai teiktu atkal un atkal un atkal, ka tie, kas mūsu valstī ir pie teikšanas acīmredzot nezina, ko viņi dara, vai citiem vārdiem sakot -- ir nekompetenti nelgas. Krīzes laikā celt nodokļus, piedevām vairākkārt (un šīs valdības gadījumā droši vien vēl ne pēdējo reizi)? It kā visas ekonomikas mācību grāmatas pēc kārtas saka, ka tā nevajag. Tāpat teica Ž. Jaunzeme-Grende, tāpat ir teikuši ekonomisti viens pēc otra pēc trešā pēc ceturtā pēc piektā pēc piecsimtā, bet Jēkaba ielā un Brīvības bulvārī sēž klasiskie trīs mērkaķīši, kuri neko negrib redzēt, neko negrib dzirdēt un neko negrib skaidrot. Jo tā ir vieglāk. Vismaz kreņķis nerauj, kad politikānis pēc smagas darba dienas (vai Saeimas deputātu gadījumā -- pēc "plenārsēdes", kura ilgst 45 minūtes) aizbrauc mājās.

Saprotu politikāņu teikto, ka "koalīcijā nevaram vienoties." Tāda mums tā politiskā iekārta ir, ka galvenā iestāde visā republikā ir Satversmē nekur neparedzētā koalīcijas padome. Tajā ir Vienotība un "zaļie zemnieki," kuriem koalīcija ir tāds ērts atspēriena punkts, lai atsevišķi ministri varētu savā jomā turpināt šeptēšanos, bet nekas vairāk tā nav. Un tā nu mums ir pašreizējā mazākumvaldība, kuru pārstāv Vienotība un vislatvieši. Lemberga komanda tomēr ir krietni vairāk opozīcijā nekā valdībā. Taču tas nav arguments. Ar ko Vienotība taisās doties uz nākamajām vēlēšanām? Oi, piedodiet. Mēs bijām pārāk vārgi, vārgulīgi, nemākulīgi, negriboši, nevaroši, piekāpīgi, pretimnākoši, gļēvi, glupi, nezinoši? Jo tā jau bija vieglāk, tas jau galu galā nekas, ka ZZS pārstāvošs ministrs seko visiem "labākajiem" principiem par savu radinieku salikšanu visos iespējamos amatos (un, protams, ne jau ministrs pats personīgi, bet kurš mūsu feodālajā sistēmā teiks nē ministra māsai vai citai radiniecei?). Tas jau galu galā nekas, ka mūsu "koalīcijas partneri" balsoja pret koalīcijas lēmumiem atkal un atkal un atkal un atkal. Tas miera mika, kurš patlaban atrodas premjerministra krēslā -- pieļauju, ka cilvēks nav stulbs, augstākās izglītības iestādēs mācījies, Eiroparlamentārietis bijis. Bet sasodīts un velna sašķaidīts, Dombrovski, vai neko citu nav iespējams izdarīt, kā plātīt rokas un kunkstēt, ka citādi nevarēja? Vai tiešām Jūs esat tik liels zaķapastala, ka Jūs nevarat atklātā tekstā pateikt nē, Auguli, tā mēs demokrātiskā un tiesiskā valstī nedarām? Nē, Brigmani, ja reiz ir koalīcijas līgums, tad nav brīv rīkoties kā vien pašam katrā mirklī tiek labāk esam vai kā no Puzes tiek pateikts priekšā? Ja kas, tad nē, Golde, mēs neparakstām slepenus līgumus ar oligarhiem un pēc tam tos neslēpjam. No kā Jums ir tik ļoti bail, Dombrovskis? Kritīs Jūsu valdība, OK, kritīs. Pasaule tāpēc nebeigsies. Vispār Vienotības nevarība liek domāt, ka varbūt točna vajag ļaut saskaņiešiem kādu laiku pasaimniekot, lai parāda, ko viņi prot. Kaut kur augstākos sabiedriski politiskajos plauktos, protams, var bažīties, ka SC/ZZS/LPP koalīcija būtu pret Krieviju pavērsta un uz visiem "treknajos gados" iedibinātajiem nedarbiem (lai neteiktu noziegumiem) tendēta jau atkal, bet zemākajos plauktos tomēr jāsaka johaidī, līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām vēl ir atlikuši trīsarpus gadi. Dombrovskis ir teicis, ka viņš grib šajā koalīcijā nostrādāt visu minēto laiku. Un rokas nolaižas. Jo Latvija tik daudzos rādītājos Eiropā ir vissliktākā valsts, viszemākā valsts, visnespējīgākā valsts. Arī iekšzemē, kā redzējām vakar, ceļi brūk, jostas ir savilktas tik cieši, ka naba tagad bāžas laukā pa dibena caurumu, bezdarbs joprojām ir divos ciparos, inflācija atkal ir sākusi rēgoties, nodokļus Vienotība atkal ir pacēlusi, un vienīgais, ko miera mika ir varējis bilst ir tas, ka varbūt kaut kad 2013. vai 2014. gadā būs labāk.

Nāktu pie manis ļaudis no SKDS vai Latvijas faktiem jautāt, par ko es balsotu, ja vēlēšanas būtu rīt, es teiktu, ka es uz vēlēšanām pirmo reizi mūžā nedošos vispār, jo man ir līdz kaklam tas, kas valstī darās. Tāpat, kā Žanetai, arī man visa milzīgā un nebeidzamā melošana ir apriebusies līdz vēmienam. Šodien publicēta aptauja, kurā redzams, ka Vienotības reitings ir stabili samazinājies. Ne nepelnīti. Jo kaut kādā brīdī tomēr Vienotības ļaudīm ir jāatceras, ar ko viņu priekštece partija tika dibināta pirms astoņiem gadiem ar kapeikām -- ar pārliecību, ka Latvijas Republikā var būt godīga, tiesiska un efektīva pārvaldes sistēma. Pašreizējā izpildījumā Vienotībai no tā nav palicis ne smakas. Un par to ir ļoti, ļoti žēl. Ceru, ka Žaneta Jaunzeme-Grende turpinās runāt par to. Manā radio raidījumā, Grendes kundze -- vienmēr laipni.

14 comments:

Unknown teica...

Paldies par rakstu! Bet uzvārds, cik man zināms, minētajai kundzei ir Jaunzeme-Grende (nevis Jaunzeme- Grendze). Sorry, ja maldos!

Andris teica...

Pagarš raksts, bet patiess. Ko darīsim?

Kārlis Streips teica...

Ir taisnība, Inese, nomainīju, un paldies par acīgumu. Andri, tāpēc jau blogs tik garš -- man nav ne jausmas, ko darīt par šo valdības nekompetenci.

Kristine teica...

Streipa kungs, ceru, ka neizmantosiet sev, kā profesionālim, doto ruporu un nemēģināsiet arī tālāk veicināt pilsoņos bezatbildību, sakot, ka nav vērts piedalīties vēlēšanās. Šajā Repulikā un jebkurā citā, nekad neiestāsies mūžīgās harmonijas stāvoklis. Aitas cērp tāpēc, ka ir aitas - lai Latvijā situācija mainītos uz labo pusi, mums vajag zinošus un aktīvus pilsoņus, nevis burkšķus, kuri bazūnē, ka nav vērts pildīt savu pilsoņa pienākumu (dalība vēlēšanās nav tikai aploksnes iemešana urnā). Grendes kundze šoreiz nav nekāds labais piemērs, tieši otrādi - nedaudz padarbojās, un apnika... ir jāturpina strādāt, nevis jāskaita popularitātes punkti politiķiem un jābazūnē, ka kāds nedara kaut ko man pa prātam. Piekrītu Andrim - jautājums jau ir ko darīsim? Jūs, Streipa kungs, variet runāt ar cilvēkiem (jums ir dota plaša auditorija), Jums būtu jābūt vienam no pirmajiem, kas ļauj Latvijas iedzīvotājiem noticēt, ka mēs varam! Kurš mūs mīlēs, ja mēs paši to nemākam?

Grinč teica...

Vai Kristīne var nedaudz pastāstīt kā šeit, tagad, šajā varas sistēmā vēlēšanas varētu kautko būtiski mainīt; Kā ļaudis bez resursiem (vara, nauda, mediji) varētu tikai ar vēlēšanām kautko mainīt?

Kristine teica...

Grinč - tikai? kurā brīdī es teicu - tikai? Tas ir viens no daudziem pienākumiem, kuru es uzskatu, nedrīkstam paši noniecināt. Minēju tieši pretējo - dalība vēlēšanās nav tikai aploksnes iemešana urnā. Sekot līdzi procesiem, iesaistīties, domāt, jautāt, pārzināt. Ir jāmācās un jāizprot, kur un kas jāiet prasīt, un kādā formā. Un par resursu - mediji - jautājiet Streipa kungam, nevis man (es aicināju viņu neizmantot šo viņam pieejamo resursu negatīvi).

IlzeA teica...

Jā, nu labi, visi pašreizējie politiķi ir maitas. Nost ar viņiem! Ievēlēsim gudrus, darboties spējīgus, godīgus cilvēkus, kas pildīs savus solījumus. Ir tikai viena neliela problēma - neviens tāds potenciālais politiķis Latvijas tuvumā nav manīts. Tāpēc īsti neredzu jēgu bezjēdzīgi lamāt esošos politiķus un esošo situāciju, kurā izmaiņas var notikt tikai pakāpeniski un ar smagu darbu. Ja nu šausmīgi gribas kaut ko teikt, tad var nākt klajā ar konstruktīviem ieteikumiem. Un galu galā - tautai ir tāda valdība, kādu tā pelnījusi. Ne jau Lembergs ar varu Saeimas namā ielauzās.

Vilnis teica...

prieks par mūsu prātīgajām meitenēm!!!:)... citādi brīžam tie blogu teksti tādi vienveidīgi gaudulīgi un kritizējoši,kā sētas tantēm.Faktu konstatācioja,kas jau tāpat visiem skaidrs.tiktiešām,interesantāk būtu izlasīt kādu oriģinālu un konstruktīvu priekšlikumu, ne tukšu nolikšanu...

mborbid teica...
Šo komentāru ir noņēmis autors.
mborbid teica...
Šo komentāru ir noņēmis autors.
mborbid teica...
Šo komentāru ir noņēmis autors.
mborbid teica...

Balsot tiešām nav par ko,bet kā saka ja nebalso iebalsos citus tavā vietā.Nju neticu ,ka visā Latvijā nav kāds godīgs politiķis,nju ļoti ceru ka tomēr tāds/ādi uzradīsies un beigs vienreiz zagt valsti un strādās pēc visslabākās sirdsapziņas...ļoti ļoti ceru...bet būšu nedaudz naivs ;)

mara.strautina teica...

Man visa šodienas situācija atgādina bērnību, kad mammai dīcām: "Nopērc man to, nopērc man šito!" Kad mamma teica:"Nav naudiņas, bērniņ", tad ļoti apvainojāmies, jo domājām, ka mamma skopojas vai vienkārši mūs nemīl.
Kārlīt! Kad, kā Jūs sakāt, "nolaižas rokas" un nav pārliecinošu priekšlikumu, kā pavairot naudiņu, kā arī nav pacietības gaidīt līdz 2013. vai 2014. gadam, vajag sēdēt klusu kā pelītei, nekritizējot valdību, kura nudien nav pati sliktākā pēdējo 20 gadu laikā. Lādējoties palīdzēt tik un tā nevaram.

Grinč teica...

Papildinot Kristīnes 2011. gada 25. marts 19:54 sacīto...
http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/372503-pazinam_no_finansu_policijas_maka_bija_tikai_piecsimtnieki
Kā te var palīdzēt "Sekot līdzi procesiem, iesaistīties, domāt, jautāt, pārzināt. Ir jāmācās un jāizprot, kur un kas jāiet prasīt, un kādā formā." ??? Par vēlēšanām vispār nerunāsim (citāts no tā paša raksta "...vienīgā iespēja iet politikā šodien ir, uzņemoties saistības pret kādiem finansētājiem.") Protams, jau sen diezko neuzticos rakstu gabaliem (īpaši savdabīgi ir vietējie).

 

free counter