sestdiena, 2011. gada 19. marts

Dieva tā kunga iPod aplikācijas, MP3 kolekcija un Facebook konts

Labdien, lasītāji!

Uzjautrina, bet patiesībā nemaz tik ļoti, ziņa, ka Saldus pusē ļaudis, kas organizē rokfestivālu "Saldus saule," ir nolēmuši, ka uz brīdi festivālā piedalīties aicinātā somu rokgrupa Lordi tomēr netiks aicināta piedalīties festivālā. Kāpēc? Jo, tā mums ziņots medijos, 11 garīdznieki, kuri tā vai citādi ir saistīti ar minēto pilsētu, ir iebilduši. Rakstu "tā vai citādi," jo visā Saldus novadā ir knapi 30 tūkstoši dvēseļu, jādomā ka daļa minēto ganu to apkalpo kā vienu no vairākām vietām, kur tie darbojas. Bet, tādējādi vai citādi, melnsvārči ir nolēmuši, ka Lordu mūzika ir "destruktīva." Pēc tam, kad festivāla organizētāji nolēma atteikties no Lordiem, mācītāji priecājās: "Saldus ir mūsu pilsēta, un mums jārūpējas par tās garīgo labklājību." Nu, cik ļoti jauki.

Nedz Saldus novada mājaslapā nedz arī Biļešu paradīzes mājaslapā nekas īpašs par gaidāmo festivālu patlaban nav teikts -- vienkārši ziņa, ka būs un viss. Zināms, pasākums notiks Saldus Kalnsētas parkā, biļetes maksās 15 un 10 latus. Rokfestivāla lapā Draugos.lv varam uzzināt tikai to, ka "uz vairākām skatuvēm uzstāsies labākie pašmāju rokmūzikas izpildītāji un grupas, kā arī pasaulslaveni ārzemju viesi. Festivālā 8. jūlijā uzstāsies arī pašmāju pagānmetāla grupa "Skyforger". No "pasaulslavenajiem ārzemju viesiem" acīmredzot festivāls jau paguvis atbrīvoties. Tā vietā notiek priecāšanās par "pagānmetāla" grupu.

Laikam tomēr ir jābūt uzjautrinātam. Saldus puses garīdznieki ir nolēmuši satraukties par somu rokgrupu, kura nekad, tajā skaitā arī tad, kad viņi uzvarēja Eirovīzijas konkursā (tas, ja gadījumā Saldus melnsvārčiem ir paslīdējis garām, ir tāds liels dziedāšanas festivāls, kurš reizi gadā notiek kādā Eiropas pilsētā un pēc tam darba ļaudis balso par sev tīkamāko dziesmu -- pirms pāris gadiem tīkamākie bija Lordi) -- lūk, pat tur viņi nekad nav slēpuši to, ka paši sevi aprauga ar ļoti krietnu humora devu. Grupas vadītājs, "Misters Lordi," ir paskaidrojis, ar ko viņš un kolēģi nodarbojas: "Saliec kopā grupu, kuru tu vēlies redzēt uz skatuves. Komponē dziesmas, kurām tu labprāt dziedātu līdz. Tas būtībā ir viss, ko mēs darām." Nezinu, kas Saldus melnsvārčiem tur nepatīk. Savukārt "Skyforger," kuri reizēm dzied par tradicionālajiem latviešu dieviem un dieviņiem -- tur garīdzniekiem nekas nav iebilstams? Grupa, kura pilnīgi noteikti neatbalsta baznīcas jēdzienu "viens vienīgs Dievs" -- tas ir OK, bet somu grupa, kura dzied smago metālu, pie tam savā daiļradē lietojot pat ļoti garīdzniecisko vārdiņu "aleluja" -- tā nu ne? Jāsaka, prātiņ, nāc mājās. Vai arī varbūt -- liekulība melnsvārcim nav pati atraktīvākā no rakstura īpašībām.

Un vēl. Nevienu Skyforger dalībnieku nepazīstu, bet, ja pazītu, es viņiem teiktu Veči, arī Jums nav ko meklēt uz skatuves, kuras saturu ir noteikusi reliģiska cenzūra. Tās senās baltu ciltis, par kurām Jūs dziedat savās dziesmās, tieši cīnījās pret jēdziena "viens vienīgs Dievs" ieviešanu baltu teritorijās, un te nu mēs redzam, cik "tālu" nākamajos 1000 gados esam tikuši. Esam tikuši tik tālu, ka rokfestivāla repertuāru diktē rakstu mācītāji un nevis cilvēki, kuri kaut ko sajēdz no roka mūzikas. Citiem mūziķiem Saldus festivāls šogad būtu jāboikotē un konkrēti.

Jo vai kāds tiešām tic, ka Dievs savās debesīs kolekcionē MP3 klipus no interneta un ir nolēmis, ka Viņam Lordi nepatīk (Viņš tajā gadā Eirovīzijā balsoja par mūsu pašu Cosmos puišiem, jo, kā mēs visi zinām, Dievs ir latvietis un puiši no Cosmos taču tik smuki nodziedāja tik mīļu dziesmiņu par sirsniņu, piedevām komplektā ar lelli)? Vai Dievam ir iPad un iPhone un Viņš tikpat azartiski, kā visi pārējie, meklē aplikācijas? Vai Viņam ir savs Facebook konts? Ko Viņš dara, ja kāds Facebook klients Viņu "pabiksta"? Vai viņš biksta pretī? Vai Dieva bikstīšana nav daudz spēcīgāka par grēcīga cilvēka bikstīšanu? Bail domāt.

Šajā kontekstā jāmin arī kaut kas no jaunākā britu žurnāla The Economist numura. Gribu ļoti uzsvērt, ka šoreiz tekstu neesmu rakstījis es vai mistiskais "KS," par kuru pēdējās dienās tik lielu histēriju ir cēlušas tādas anonīmas personas, kā Kurmītis/Andris_2 u.c. Runa ir par grāmatas recenziju. Britu profesors Edvards Dolniks ir sacerējis grāmatu, kas saucas "Pulksteņa mehānisma Visums: Īzaks Ņūtons, Karaliskā asociācija un modernās pasaules piedzimšana." Grāmatā stāsts ir par rietumu civilizācijas pirmajiem zinātniekiem. Recenzents raksta: "Varētu padomāt, ka 17. gadsimts nav pats redzamākais kandidāts titulam 'ģēniju laikmets.' Tā bija pasaulē, kurā visi bijās Dieva un pilnīgi viss, sākot ar plūdiem un beidzot ar komētām, bija uzskatāms par greizsirdīgas un bargas dievības neizdibināmās (un neapstrīdamās) gribas izpausmi." Šajā pasaulē dzima tādi zinātnieki, kā Gotfrīds Lībnics, minētais Ņūtons un Johans Keplers, un tieši par spīti pārliecībai, ka viņi ir ķeceri, šie cilvēki pierādīja, ka pasaulē ļoti daudz kas notiek tāpēc, ka tā ir iekārtota pati pasaule. Ja gribat, tāpēc, ka Dievs to tā radīja, bet vēl ticamāk tāpēc, ka ir tādas lietas, kā fizika, ķīmija, ģeoloģija un matemātika, ar kuru palīdzību var pierādīt, ka kaut kas konkrēts notiek konkrētu cēloņu, nevis nezināmas dievības gribas dēļ. Ņūtona šedevrs Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (Dabas filozofijas matemātiskie principi) sacerēts 1687. gadā, tātad -- pirms 324 gadiem, bet tajā aprakstītie principi vēl šobaltdien veido pamatni tam, ko cilvēki zina par pasauli. Ņūtona aprakstītie vienādojumi tiek izmantoti tiltu celšanā, kā arī kosmonautikā. Taču garīdzniekiem viņš nepatika, jo viņš apstrīdēja to, kas bija rakstīts bībelē, tajā skaitā arī to, ka viss tas, ko mēs ap sevi redzam, tika izveidots sešu dienu laikā, pēc kurām Dievs atpūtās un droši vien Facebookā paspēlējās ar savu fermu (tas nekas, ka Facebook kā tāds parādījās tikai vairākus tūkstošus gadu vēlāk -- Dievam nekas nav neiespējams).

Zināmā mērā viena cilvēces daļa laikā kopš Ņūtona ir regresējusi. Manā dzimtenē Amerikā ir viens kristietības spārns, kurš ir pārliecināts, ka viss zināmais ir bībelē, ka tajā pilnīgi katrs vārds ir burtiska patiesība, un bībele patiesībā ir vēstures grāmata, kurā viss ir izstāstīts no a līdz z. Ir patiešām uzjautrinoši vērot, kā šie ļaudis pinas skaidrojumos par to kā, ja pasaule tiešām ir tikai 7000 gadu veca, jo "tā ir teikts bībelē," būtu skaidrojami, piemēram, dinozauri. Taču salīdzinājums ar zinātni šiem cilvēkiem tomēr nekad nenāks par labu. Nav pasaule 7000 gadu veca. Tā ir miljardiem gadu veca. Tas neatņem iespēju ticēt augstākam spēkam, bet nekur bībelē nav rakstīts, "Tev būs iet un tapt pēc iespējas nezinošākam un stulbākam." Un kaut kas no bībeles būtu krietni jāpievelk aiz matiem, lai tur atrastu "Tev būs iet un neļaut rokgrupai no Somijas uzstāties uz savas skatuves, bet tas nekas, ka tur uzstāsies kāds, kas sevi apraksta ar vārdu 'pagāns.'"

Saldus rokfestivāla rīkotāji ir smagi kļūdījušies, un viņi būtībā ir nolieguši visu to, kas ir roknrola mūzikas pamatā. Vai kāds var iedomāties, ka Miks Džegers, Stīvens Tailers vai Roberts Plānts (Saldus melnsvārčiem paskaidrošu -- attiecīgi grupas Rolling Stones, grupas Aerosmith un grupas Led Zeppelin solisti) būtu akceptējuši domu, ka garīdznieks var noteikt, ko un kur un kad viņi dzied? Nu, nē. Saldus rokfestivāla rīkotājiem vajadzētu smagi, smagi kaunēties.

Un, starp citu, Lordi jau reiz Latvijā uzstājās, tas bija 2007. gadā Sapņu fabrikā. Ja atmiņa neviļ, toreiz pat Romas katoļu kardinālam nekas par to nebija sakāms.

Jauku visiem dienu!

6 komentāri:

Valdis teica...

Pieņemot, ka Dievs ir visspēcīgs, viņam nevajadzētu būt grūtībām lietot iPad un MP3. Bet viņam varētu rasties dilemma lejuplādējot dziesmas, kuras pašam nepatīk klausīties.
Bet kāpēc ceļā uz Dievu vajadzīga baznīca?
Ja nu bez starpniekiem nevar iztikt, tad "Lielā sprēdziena" un "Smalkās skaņošanas" teorija par Dievu var pastāstīt vairāk kā senebreju teikas...

Kārlis Streips teica...

Piekrītu, Valdi. Absolūti viss, kas baznīcas kontekstā ir noticis kopš Jēzus nāves -- to ir radījis cilvēks, ne Dievs. Un paldies, ka pieminējāt "lielo sprādzienu." Arī man vienmēr ir bijis jautājums šāds: Labi, pieņemsim, ka Visums tāds kādu mēs to pazīstam patlaban radās pēc lielā sprādziena. Bet kas bija pirms tam?

Valdis teica...
Šo komentāru ir noņēmis autors.
Valdis teica...

Tas pagaidām nav zināms, un tur tad arī mācīti cilvēki (Einšteins, de Brojī, Šrēdingers, Penrouzs, Hokings) atrod "Dieva pirkstu".

Vilnis teica...

Kādēļ tik histēriska šūmēšanās, un vēl no cilvēka,kurš jauc jēdzienus "rock"un"rock,n,roll"?Varbūt pirmāk mūzikas vēsturi drusku palasiet.
Nevaru neko pateikt par festivālu"Saldus saule",jo neiteresējos par šo pasākumu.Toties pēc novērojumiem varu teikt,ka vidējais latvietis intelektuālajā un kulturālajā ziņā ir tik deģenerējies,ka sen ir vajadzīgi cilvēki,kas pasaka kas tautai veselīgs, bet kas"fui".Protams varam diskutēt,kuriem būtu jābūt šiem
skolotajiem.Jo kādus tik ārzemju sūdus spožā iepakojuma naudas kāri ļautiņi cenšas mums iesmēret.

tty teica...

Mana versija - tā ir savdabīga Saldus festivāla reklāma. Tagad liela daļa Latvijas pamanīja, ka tāds festivāls būs. Neesmu diez ko augstās domās par mācītājiem un ticu, ka kādu, kas šādu viedokli izteiktu nav grūti atrast. Bet aizliegt? He, he - domāju visu festivālu organizētājiem ir pilnīgi vienalga ko domā mācītāji ... ;)

 

free counter