otrdiena, 2010. gada 9. novembris

Par "Zaļo zemnieku" kadru politiku

Labrīt, lasītāji!

Interesants stāsts šodien no Limbažiem, kur novada domes priekšsēdētājs Dzintars Zommers ir ievēlēts Saeimā, un tāpēc ir jāmeklē cits mērs. Izrādās, ka vietējie "zaļie zemnieki" amatam ir noskatījuši bankas darbinieku Armandu Krāģi. Nelaime vien tāda, ka 2009. gada pašvaldību vēlēšanās A. Krāģis neguva vēlētāju uzticību. Vēl vairāk, ZZS vēlēšanās ieguva piecas vietas, bet A. Krāģi vēlētāji nobīdīja no 3. vietas sarakstā uz 11. vietu. Plusiņu -- 243. Svītrojumu -- 331. Vietu domē cilvēks tāpēc neieguva.

Lai arī ZZS spices ļaudis (Brigmanis) sakās par notikumiem Limbažos neko nezinot, laikraksts Diena šodien ziņo, ka Limbažos notiekot spiediens, lai tās piecas personas, kurām tiesības tapt ievēlētiem ir lielākas nekā A. Krāģim, no mandāta atteiktos. Viens no šiem cilvēkiem esot jau tā izdarījis. Te jautājums ir ļoti būtisks. ZZS Limbažos diezgan skaidri pasaka, ka vēlētāju griba apvienībai ir vienaldzīga. A. Krāģi nepazīstu, pilnīgi iespējams, ka viņš ir brīnišķīgs cilvēks un būtu lielisks novada domes vadītājs. Bet vietējie iedzīvotāji tā neuzskatīja. No tā acīmredzot jāsecina, ka vietējiem ZZS aktīvistiem tas ir pie vienas kājas. Diez kas nav.

ZZS ir tā apvienība, kura 9. Saeimā vairāku gadu garumā mandātu saglabāt ļāva Leopoldam Ozoliņam, lai arī viņš bija tik slims, ka parlamenta darbā nevarēja piedalīties. Tas pats variants: Nevis mēs savā frakcijā vēlamies redzēt cilvēkus, kuri dara labu darbu Latvijas un tās sabiedrības labā, bet mēs tā vietā nesaredzam nekā slikta apstāklī, ka viena vieta mūsu aprindās ir vienmēr tukša, un tāpēc attiecīgais darbs nenotiek. No tās pašas apvienības Saeimā toreiz nāca svarcēlājs Viktors Ščerbatihs, kurš Saeimas darbā piedalījās tad, kad nebija aizņemts ar sportu, ja nemaldos, tribīnē nekāpa ne reizes, un valsts budžeta apstiprināšanas dienā, ja ticēt tam, kas toreiz tika rakstīts Atkarīgajā Rīta avīzē, kādu brīdi Saeimā pabija, tad nolēma, ka process esot bezjēdzīgs, un atkal aizgāja. Šogad vēlētāji to novērtēja. Lai arī V. Ščerbatihs "zaļo zemnieku" Latgales sarakstā bija 18. no 19 vietām un ievēlēšana tāpat nespīdēja, cilvēks saņēma tikai 1152 plusiņus un 4404 svītrojumus. Lūk, vēlētāju griba. Tāpat "zaļajos zemniekos" parlamentāro dzīvi uzsāka Visvaldis Lācis, kurš arī tagad, kad ir "VL!" pārstāvis, spītīgi atsakās saprast, kas ir nepotisms un kāpēc civilizēti demokrātiskās valstīs tas ir aizliegts tā, ka neviens neiedrošinās noteikumus pārkāpt. Tas ir aizliegts arī pie mums, bet V. Lācim acīmredzot interešu konflikta novēršanas likums ir tikpat vienaldzīgs, cik Limbažu "zaļajiem zemniekiem" vienaldzīga ir vēlētāju griba. Skumji. Lai neteiktu skarbāk.

Jauku visiem dienu!

6 komentāri:

tty teica...

Jūs vakar TV baigi labi nodevāt Lācim. :) Interesanta arī bija doma par to valdības demisiju ja Zaļo frakcija nobalsotu par demisiju. Tieši tāpēc, domāju, viņi nenobalsos. Vajag kādu, kas "slikto" budžetu pieņem :)

Kārlis Streips teica...

Kristovski negāza. Paldies par komplimentu.

vilnis teica...

.Mjā, jautra gan mums tā jaunā koalīcija „principiālie” ZZS+ „Vienotības” ampelmaņi.Jutu,ka ar šiem būs aplauziens,tādēļ arī par viņiem nebalsoju.Nedzudz atgriežoties pie iepriekšējā raksta.Varbūt, Streipa kungs,Jūs manu komentāru izdzēsāt tādēļ,ka nepatika piezīme par vēstures zināšanām?:)Lūdzu neapvainoties,bet acīmredzot, Jūsu zināšanās robi ir ne tikai vēsturē.Tas protams nemazina kategorisku spriedumu izteikšanas ātrumu.Tieši pretēji - bieži vispārliecinošākie spriedumi mums mēdz būt jautājumos,kuros mums ir virspusējas zināšanas:)Jūsu profesijas cilvēkam tomēr vajadzētu zināt, ka vārds „žī....”ir vārda „jūds”franciskā izruna,kas ienākusi latviešu valodā.Pirmskara Latvijā izmantoja arī apzīmējumu”eb...”tomēr salīdzinoši retāk.Vārds”žīds” tika lietots gan sarunvalodā,gan oficiālā apritē.Lai arī mēs ar abiem apzīmējumiem parasti saprotam vienu un to pašu,parakņājoties dziļāk šeit ir atrodamas jēdzieniskas atšķirības.Bet tas jau vairāk speciālistu lauciņš.Jūsu amata brālis rakstnieks un publicists,bijušais rīdzinieks Franks Gordons(tautība,domāju,skaidra) kādā intervijā norādija,ka pats konsekventi lieto vārdu -„žī...”, jo apzīmējums „eb...” ir padomju varas uzspiests.Tas acīmredzot tādēļ,ka negatīva pieskaņa vārdam „ž” ir krievu valodā, no kuras tā zināmā mērā pārnesta uz latviešu.Man studiju laikā nācās apmeklēt Mavrika Vulfsona lekcijas. Arī šim kungam nebij aizspriedumu pret vārda „žī...” lietojumu, ja tas netiek izteikts ar speciāli nievājošu pieskaņu.Šis vārds, neskatoties uz padomju tradīciju un nerakstītu aizliegumu lietošnai presē,ir vairāk iegājies sarunvalodā,un tādēļ arī es to mēdzu izmantot.Un vienīgi kā tautības apzīmējumu.Vēl viens piemērs- Liepājā uz ēkas Tirgoņu ielā ir piemiņas plāksne Žanim Lipkem.Visu tekstu pēc atmiņas nenocitēšu, nezinu arī kas tieši plāksni uzstādījis,bet arī tur tekstā cita starpā ir vārds „žī...”,un ne jau nievājošā nozīmē. Tādēļ, Streipa kungs, kategoriskus apgalvojumus labāk izteikt tikai par jautājumiem,ko labi pārzinat.
Lai jauka diena!

vilnis teica...

Limbažos un Limbažu rajonā runā tāmnieku dialektā,kas līdzīgs Ventspilnieku,jo arī tā ir kādreizējā kuršu teritorija.Attiecīgi arī mentalitāte līdzīga un pēc līdzīgiem kritērijiem vērtējama:)Senos laikos bija normāla patriarhāla sistēma - kā virsaitis nolemj,tā būs būt, nekāda tur sūda demokrātija!:)

Unknown teica...

A.S. - par Tavu komentāru - Tu acīmredzami esi bērnībā sēdināts uz podiņa un bieži gāzies zemē no tā, tāpēc Tev ar to galviņu ir bēdīgi.

Ieva teica...

Labvakar!
Gribēju precizēt,ka šobrīd nu jau bijušā Limbažu domes priekšsēdētāja vārds ir Didzis Zemmers, nevis Dzintars Zommers.

 

free counter