sestdiena, 2009. gada 7. novembris

Par sievietēm un vanadzismu

Labrīt, lasītāji!

Šorīt presē lasāms, ka atsevišķi Latvijas Evaņģēliski vanadziskās baznīcas aktīvisti ir nākuši ar priekšlikumu, grozīt baznīcas satversmi tā, lai oficiāli noteiktu, ka sievietes nedrīkst kļūt par mācītājām. Kā zināms, šis "princips" baznīcā tika akceptēts brīdī, kad pašreizējais arhibīskaps nonāca pie varas, bet patlaban tas ir neoficiāls. Nu acīmredzot baznīca taisās to padarīt par pavisam oficiālu.

Šajā ziņā, un ne tikai, vanadziskā baznīca neiet kopā ar plašāko luterāņu kopienu. Dānijas luterāņu baznīca sievietes sāka ordinēt 1948., Zviedrijas -- 1960., Amerikas -- 1970., Somijas -- 1988. gadā. Emigrācijas latviešu luterāņu baznīca sievietes ordinē jau sen. Piemēram, lieliska mācītāja ir mana laba draudzene Vašingtonā Anita Vārsberga. Taču jautājums ir krietni plašāks nekā tas, ko dara citi. Vanadziskās baznīcas aktīvistu priekšlikuma pamatā ir pārliecība, ka puse Radītāja radīto cilvēku (piedevām Latvijā -- vairāk nekā puse) neder mācītāja amatam. No vienas puses, protams, Bībelē vairākās vietās ir teikts, ka sievietei baznīcas lietās der klusu stāvēt. No otras puses, Bībelē arī ir teikts, ka vergu turēšana ir akceptējama, ka ēst garneles ir grēks un, ja kas, ka sievietes mēnešreizes laikā jebkurš krēsls, uz kura viņa apsēžas, uz nedēļu ir nešķīsts. Ceru, ka konsekvences labad visi sieviešu ordinācijas piekritēji ievēro visus šos principus. Esmu pārliecināts, ka viņi tā nedara, un tāpēc ir liekuļi.

Kāpēc sieviete nevar būt mācītāja? Vai viņai nav pārdomas par Radītāju un Viņa attiecībām ar cilvēkiem? Vai viņai nevar būt tās līdzjūtības, kāda ir nepieciešama, lai aprūpētu draudzi? Vai viņa automātiski ir dumjāka par jebkuru vīrieti? Sievietes taču allaž ir bijušas ģimenes gani. Nospiedošais vairākums skolotāju un medmāsu ir sievietes. Aprūpēt citus viņas taču prot. Protams, ne visas, bet tomēr.

Man vienmēr ir licies, ka organizētā baznīca Jēzus vēsti sāka pārkārtot aptuveni vienu sekundi pēc viņa nāves. Es baznīcā eju un reizēm dievkalpojumus vadu tāpēc, ka tas man ļauj pārdomāt savas attiecības ar Radītāju un, jā, arī paust savu viedokli par to, kāda ir mūsdienu kristiešu dzīve. Es ticu Radītājam un neticu, ka Viņš ir aizspriedumains. Daudzviet pasaulē organizētā baznīca Jēzus teikto vienkārši ignorē. Pārdaugavā mums ir sekta, kura Jēzus teikto -- ka kamielim ir vieglāk izspraukties cauri adatas acij nekā bagātam cilvēkam ir nokļūt debesīs -- ir pārvērtusi par vēsti, ka patiesībā Jēzus vēlas, lai visi būtu pēc iespējas bagātāki. Vanadziskie aktīvisti, kuri Bībeli vicina pa gaisu tad, kad ir nepieciešams noliegt seksuālo minoritāšu dzīvi, klusē kā ūdeni mutē ieņēmuši, kad runa ir par laulības šķiršanu -- par to Jēzus, ja kas, ir runājis krietni vairāk, nekā par daudzām citām lietām, un nebūt ne pozitīvā nozīmē. Pat Romas katoļu baznīca patlaban atkāpjas no saviem principiem par mācītāju celibātu, lai baznīcai varētu pievienoties laulāti anglikāņu mācītāji, kuri vēlas atrast domubiedrus seksima un arī homofobijas dēļ. Tas viss ir pagalam nožēlojami, jo Jāņa evaņģēlijā Jēzus ir teicis, ka ikkatrs, kas viņam tic, iemantos mūžīgo dzīvību. Nevienā Bībeles tulkojumā (un, starp citu, mūsdienu Bībele visnotaļ plaši atšķiras no teksta, kurš tika rakstīts pirms 2000 gadiem, jo tulkotāji reizēm nejauši, bet pietiekami bieži ar konkrētu nolūku ir mainījuši to, kas tur ir teikts) nav zemsvītras atsauces, kurā būtu teikts, ka šī vēsts neattiecas uz to grupu sabiedrībā vai citu. Latvijas vanadziskajā baznīcā acīmredzot sievietes, kuras jūt Radītāja aicinājumu (un nešaubīsimies ne mirkli, ka Viņš tomēr nešķiro labus cilvēkus pēc dzimuma), ir spiestas vai nu to ignorēt, vai arī emigrēt. Ārzemēs ir pietiekami daudz Latvijas sieviešu, kuras aicinājumam nevar sekot šeit, un tāpēc tam seko citur. Vai mūsu valstī sievietes tiešām ir tik nevajadzīgas? Nē. Arī baznīcā nē.

Jauku visiem dienu!

8 komentāri:

Valdis teica...

Diemžēl, arī baznīcu menedžeri slimo ar zvaigznīšu slimību, un ievieš principu, ka "būs tā, jo es tā esmu nolēmis". Par laimi, atšķirībā no biznesa, idiotiskas virsstundas par to nav jāstrādā.
Tiem, kas tic Dievam, iesaku vērsties pie Dieva nevis pie starpniekiem.

Anonīms teica...

Pats esmu katolis, bet vienmer esmu cienijis un cienu visas konfesijas (neesmu no tiem kas uzskata ka piemeram katoli ir pasi labakie un pareizakie)

Man ljoti nepatika taas lietas ap LELB un taas majaslapu, kaut arii jasaprot, ka tie kas apsaukaja sievietes LELB majaslapaa bija nevis macitaji bet parastie cilveki no malas, noteikti arii ateisti kuriem nav ko darit..
.
Piemers - delfi.lv, tvnet.lv un to attiecigie komentari

Sievietes biezi ir gan gudrakas, gan labakas(gariguma zinaa),
Diemzel Vanags uzskata laikam ka Sieviete ir zemaka par Virieti un nevar ienemt amatu, kaut arii zinu dazus labu luteranu macitaju, kas ne vienmer rikojaas kaa Kristus ir macijis jo Mees visi esam cilveki un grecinieki, pat macitaji, un Vanaga kungam un parejiem jaatceras vienu lietu-

Sieviete arii ir cilveks, ne tikai virietis, un Jezus arii bija cilveks un lidzigs Mums visaa atskaitot greku,
Un viriesi nav mazak grecigaki par sievietem!

Diemzel arii manaa konfesijaa nav Sieviesu - Priesteru...
Laikam Vatikans vadas pec taa - nu kaa to var pielaut - Pirmais Augstais priesteris bija - Jezus un tikai Jezus, arii Apustulji bija viriesi, bet skiet Bibelee nav neviena teikuma - kuraa Jezus teiktu - Sievietes nedrikst But priesteri, un cik priesteru, macitaju svetuma zinaa ir lidzvertigi - maatei Marijai?

Tomer Daudzas konfesijas man liekas vadaas vairak peec vecaas deribas - Bet javadaas pec jaunas Deribas, kuru ieviesa Jezus - vins pat nenosodija savus - nodevejus, slepkavas, mazgaja kajas apustuliem, nenicinaja, neienida

Bet musdienu konfesijas biezi nicina gejus, lesbietes, pat sajaa gadijumaa sievietes, aizmirstot sava Dieva macibu!

Anonīms teica...

Atvainojos par spamu!

Ja Tomer Mees neesam vaji savaa ticibaa, ir jasaprot, ka Jezus bija Dievs, kurs zinaja savu naves stundu, zinaja taas veidu, zinaja savu nodeveju, un noteikti zinaja, ka pec vina radisies gan katolji, luteranji, musulmani un utml.

Un vins noteikti lielajaa bibele pateiktu - Sievietes nedrikst buut ne Macitajas ne Priesteres, Bet vins taa neteica jo Vins ir Milestiba, kuram abi - ir cilveki, nevis kaa biezi virelisi uzskata, ka vini ir cilveki bet kas ir sieviete?Laikam nav cilveks?

Protams ka ir!

Ja Dievs nav nosodijis savus nodevejus un savas slepkavas un katadam Tiesibam musdienu konfesijas nosoda savadak domajosos vai pat sievietes kaa Macitajas?
Atbilde - Jezus bija lidzigs Mums visaa atskaitot greku un nav neviena otra tada cilveka - ne priesteru ne macitaju vidu, kuri mil - nosodit!

test_user teica...

Sievietes vieta ir trīs K - Kuechen, Kirche, Kinder. Joks, protams.
No vienas puses stulbums, vai ne?
No otras puses - baznīca ir privāts kantoris, lai savā iekšpusē dara, ko grib. Ne tā?

Un no jautrās puses - bībeles interpretācija - http://www.pochoblog.com/2009/10/bible-quote-fail.html

Oc teica...
Šo komentāru ir noņēmis autors.
Oc teica...

Interesanta žunālistika: no vienas puses uzstājaties kā Rakstu zinātājs (nu, piemēram, par tendenciozajiem Rakstu tulkojumiem), no otras puses diletantiski salīdziniet bauslību un evaņģēliju. Vienmēr esmu apbrīnojies žurnālistu drosmi: viņu rakstītajam daudzi tic, pat nenojaušot, cik maz žurnālisti par konkrēto jomu zina.

Vēlu veiksmi,
Vanadzēns

Bingo teica...

katrs pats bus atbildigs Dieva prieksha par savu ricibu..,ta ka lai dara,ko grib,tapat Dievs visu kontrole.Kam daudz tiks dots no taa daudz ari prasis.

Ikars Kublins teica...

Jebkura baznīca vai reliģija ir pirmā baušļa pārkāpums: Tev nebūs citus dievus manā priekšā turēt. Jebkurš PRIEKŠSTATS par Dievu ir maldīgs. Dievs nav ne taisnīgs, ne netaisnīgs, ne aizspriedumains, ne "atvērts". Ir vienkārši naivi cilvēku īpašību tēlus un priekšstatus piedēvēt kaut kam, kas vienkārši ir ārpus jebkādiem priekšstatiem, idejām, koncepcijām.

 

free counter