otrdiena, 2010. gada 19. oktobris

Par diktatūru bezkaunību

Labrīt, lasītāji!

Diez vai tas notika gluži ārpus tā, ka mūsu valstī patlaban notiek lielākās NATO militārās mācības visā vēsturē, bet vakar Baltijas gaisa telpā parādījās divas krievu lidmašīnas, kuru piloti atteicās sevi identificēt tad, kad viņus pārtvēra tie, kuri minētajā gaisa telpā patrulē. Lidmašīnas atradās starptautiskajos ūdeņos, tāpēc pilotiem nebija juridiska pienākuma sevi identificēt, bet pilnīgi noteikti tas, ka viņi klusēja, norāda uz attieksmi. Debesis nav Marijas iela lietusgāzes laikā, kad mašīnas stāv garā rindā un knapi kust, bet vienalga nav tā, ka tur katrs var darīt gluži, kā pašam iepatīkas. Piedevām, tas ir ne vien drošības, bet arī diplomātiska rakstura jautājums. Mūsu Aizsardzības ministrijā par to ir pateikts lūk, kas: "Diplomātiskajās attiecībās kā labs žests tiek uzskatīta atsaukšanās un sevis identificēšana." Savukārt, anonīma persona Krievijas aizsardzības struktūrās (protams, ka anonīma) ir pateikusi, ka abi krievu bumbvedēji bijuši "plānotā" lidojumā. Varbūt, bet tas lietas būtību nemaina. Pieklājīgi piloti no pieklājīgām valstīm sevi identificē tad, kad viņiem tas tiek lūgts.

Jo kaimiņzemē ne tas vien liecina, ka ar pieklājību pārvaldes sistēmā kaut kas nogājis ļoti greizi. Lai paliek tas, ka Maskavas mēra amatā ir iebīdīts "savējais" -- medijos pausts, ka tas palīdzēs nogludināt Krievijas cara Vladimira V atgriešanos tronī, resp., Krievijas prezidenta krēslā, bet tas nu gan nav nekāds pārsteigums. Jādomā, ka 2012. gadā viņš un pašreizējais prezidenta amata vietas izpildītājs Medvedevs vienkārši mainīsies vietām, jo diez vai 45 gadus veco un visai ņipro Medvedevu varēs atbilstoši PSRS stilam nobīdīt no skatuves uz "veselības problēmu" pamata, bet arī šeit tas lietas būtību nemaina, jo caru Vladimiru citādi, kā par autoritāru, lai neteiktu -- diktatorisku būtu grūti nosaukt.

Jo, lūk, nu viņa režīms acīmredzot ir nolēmis beidzot izrēķināties ar vienu no pēdējām neatkarīgajām un par Kremļa izdarībām kritiskajām balsīm Krievijā, laikrakstu Novaja Gazeta. Konstatēts, ka janvārī laikraksts rakstījis par vienu no Krievijas fašistiskajām organizācijām un avīzē materiālu nodrukājis komplektā ar bildi, kurā redzami attiecīgie fašisti ar attiecīgā "sveicienā" paceltu roku. Cara Vladimira režīms ir izrēķinājis, ka tas nozīmē, ka laikraksts ir "izplatījis informāciju, kas satur norādes uz ekstrēmismu." Vai, pareizāk sakot, kā jau tas ir ierasts tajā valstī, kurā cars Vladimirs karjeru sāka kā čekists, mēs nekad neko sliktu nesakām paši par sevi, jo nekur pasaulē nav labākas valsts par mūsējo. Fašisms plaukst un zeļ Latvijā un Igaunijā, bet ne pie mums, kur patiesībā fašistu un neofašistu organizācijas ir krietnā vairumā. Tiesiskums ir problemātisks Latvijā un Igaunijā, jo tur "tautiešiem" liedz automātisku pilsonību un tiesības nerunāt valsts valodā, bet ne pie mums, kur, piemēram, Novaja Gazeta žurnālistes Annas Politkovskajas slepkavība nav atklāta un nekad netiks atklāta, jo tas visticamāk nozīmētu pirksta rādīšanu tieši režīma virzienā (nemaz nerunājot par to, kas "tiesiski" notika ar Mihailu Hodorkovski). Mūsu režīma apakšbikses savelkas mezglā katru reizi, kad ārpasaulē kāds uzdrīkstas par mums iepīkstēties, jo tā ir "iejaukšanās mūsu iekšējās lietās," bet tas netraucē mūsu vēstniekam Latvijā nepārtraukti stāstīt, kā Latvijai vajadzētu rīkoties, tas netraucē mūsu režīmam mēģināt diktēt noteikumus par to, kam būtu un kam nebūtu jābūt Latvijas valdībā, un tas pilnīgi noteikti mums netraucē ar medaļām un balvām "godāt" tos 10 acīmredzot līdz kliņķim nekompetentos "spiegus,", kurus pirms brīža pieķēra amerikāņi.

Šī pretīgā diktatūras attieksme "labi" saskan ar vēl vienu Krievijas kaimiņvalsti Ķīnu, kur režīmu pārstāvoša amatpersona acīmredzot bez kaut mazākās ironijas izjūtas ir atļāvusies pateikt, ka neviens cits režīms pasaulē nav darījis tik daudz, lai veicinātu cilvēka tiesības, kā Ķīnas diktatoru režīms, un tāpēc Ķīna vienkārši nevar un nevar saprast, kāpēc kāds vēlētos piešķirt Nobela miera prēmiju cilvēkam, kuru Ķīna uzskata par huligānu. Nelaime vien ir tā, ka civilizētā pasaule viņu uzskata par cilvēka tiesību aktīvistu un politieslodzīto. Norvēģijā parlamenta komisija ir aicinājusi pasauli nosodīt Ķīnu par tās iekšpolitiku, jo, lai vai kā, Ķīna varbūt ir stāvus bagāta, ķīnieši varbūt ir kļuvuši nosacīti un mazliet brīvāki, bet situācija Tibetā joprojām ir tāda, kāda tā ir, cenzūra Ķīnā joprojām ir tāda, kāda tā ir, vienpartijas iekārta joprojām ir tāda, kāda tā ir, un Nobela miera prēmijas ieguvēja statuss politieslodzītā lomā joprojām ir tāds, kāds tas ir. Un pilnīgi noteikti viņš ne tuvu savā valstī nav viens. Protams, gan Krievijas, gan arī Ķīnas gadījumā reālpolitika pasaka priekšā, ka par šīm lietām runāt nevajag. Varam būt pavisam droši, ka par Nobela miera prēmijas ieguvēju šajās dienās ne pušplēsts vārds nebūs sakāms mūsu Valsts prezidentam, kurš patlaban atrodas Ķīnā un cita starpā tiksies arī ar minētās valsts viceprezidentu. Taču, kā rakstīju pirms pāris dienām, es personīgi saku paldies Nobela komitejai un noliecu galvu Liu Sjaobo priekšā. Piedevām uzskatu, ka valstī, kurā neviens nav aizmirsis Gunāru Astru, Lidiju Doroņinu, Intu Cālīti, kā arī Solžeņitsinu un Saharovu, cilvēkiem vajadzētu saprast, kas ir disidents un cilvēka tiesību aizstāvis, ja arī tas kļūst "neērti" tad, kad ir jākārto biznesa lietas. Tā ir mūslaiku baisa ironija un vienlaikus briesmīgs lāsts, ka lielā biznesa vārdā mēs tik bieži aizmirstam par cilvēkiem. Civilizētās un demokrātiskās valstīs šim procesam ir uzliktas bremzes un klapes. Diktatūrās tā tas nav. Un šaubu nav, ka gan par Krieviju, gan arī par Ķīnu vietā ir vārds ... "bezkaunība."

Jauku visiem dienu.

6 komentāri:

vilnis teica...

Un kā nez būtu pareizi Valdim Zatleram uzvesties attiecībā uz šādiem kutelīgiem jautājumiem? Vai diplomātiski noklusēt, vai izteikt sašutumu? Kaitināt sarkano lāci un šķībacainos komunistus, no vienas puses būtu nelietderīgi valstisko interešu aspektā.No otras, vēsturiskas pārestības pārdzīvojušas valsts priekšstāvim tā kā būtu morāls pienākums aizrādīt uz netaisnīgumu.Gribētos jau,lai Zatlers pauž principiālu attieksmi.Bet neba jau viņš pats lemj, kā uzvesties. Izbijusī prezidente tāpat neatļāvās ko aizrādīt Ķīnai un brauca uz Maskavu caram Vladimiram klanīties, kamēr lietuvieši un igauņi lepni palika mājās.Šajā ziņā pagaidām nekas nav mainījies Latvijas ārpolitikā.
Attiecībā uz Jūsu atbildi manam komentāram, Streipa kungs, neliels paskaidrojums- mans viedoklis par ģimeni un „partnerattiecībām”netika domāts kā personīgi adresēts pārmetums Jums .Jūsu privātā dzīve ir Jūsu personīgā darīšana.Tas tā, lai Jūs to slimīgi emocionāli neuztvertu.Esmu pret demagoģiju un jēdzienu sagrozīšanu.Un tas ko Jūs pārmetāt man ir tas, ko pats demonstrējat - neiecietību pret atšķirīgu viedokli.Ja nepieņemat manu viedokli, oponējiet argumentēti. Prasta spiegšana un bļaušana, ka otrs ir slims vai muļķis, tik gudram cilvēkam kā Jūs, nepiedien.Un kur Jūs ķērāt, ka es uzskatu, ka citiem nav tiesību? Gluži pretēji - esmu par godīgām tiesībām un vienlīdzīgiem nosacījumiem visiem, kas ievēro likumus, un ir spējīgi dotās tiesības adekvāti izmantot.Un kādēļ Jūs tracina tas, ka ievietoju savu tekstu vairākkārt?Jums jau nav obligāti visi attkārtojumi jālasa:-) Varbūt es tādā veidā attīstu savas vājās iemaņas darbā ar datoru.Tās taču arī ir manas demokrātiskās tiesības,līdzīgi, kā viedokļa izteikšana komentāros,vai ne?:-)
Lai jauka diena!

Anna teica...

Cienījamo vilni, vienu un to pašu tekstu neievieto 16 reizes, jo savādāk tekstu sauc par SPAMU un SPAMotājus neviens neciena, pat trīsgaadīgam bērnam viss nav jāatkārto 16 reizes, un ja man kāds censtos vienu un to pašu pateikt 16 reizes, es teiktu - ārstējieties.

vilnis teica...

Cienītā Anna! Paldies par aizrādījumu.Lai paskaidrotu atkārtojumu joka būtību konkrētajā gadījumā,vajadzētu pagaru tekstu,tādēļ atturēšos.Starp citu,Jūs droši vien varat pateikt,kāds ir vārda SPAM burtisks tulkojums?
Novērtējot Jūsu pieklājīgo uzrunas formu,varu tikai piebilst Jūsu ievērībai,ka ar apzīmējumu -"cienījamā" tradicionāli pieņemts uzrunāt sievietes,savukārt vīriešus uzrunā - godājamais.Un ja vēlaties īpaši smalki ar personīgāku attieksmi tad tā - ļoti cienītā un augsti godātais.(Saīsinātā rakstiskā forma-Ļ.cien. un A.god.)
ar cieņu - Vilnis

Unknown teica...

labi Kaarli.. atdziestiet nu njemties.. krievu armijnieki nemarkjeetos heliishos jau laiku pa laikam paarbauda muusu robezhas.. un tam nav nekaada sakara ar notiekosho muusu piilju diikjii.. pie velna - pat shtruna tvnets jau par to reizi rakstiija..
vechi vienk dara savu darbu kameer shtrunta "nato" un "sabiedrotie" tikai audzee opiju afganistaanaa...

nevajag dziivot sveetaas shausmaas no taa ka krievi naak.. vinji ir kaa laacis - kad naaks, nebuus iocik laika pat nobiities..

aizvien vairaak Kaarli saakat izskatiities peec amiishu masu meediju paarstaavja, kas taa vietaa lai iedziljinaatos plashaakaa bildee tik bliezhat visus faktus sev tiikamaa gaisotnee....

kuru taas lidmashiinas uztrauc? taas kaut ko mainiis? kaadam pietiks iekshu pateikt ka "mees njemsim tos un tos tur un tur jo lidenes lido"?? ne tak.. pateiks, gluzhi kaa juus te spamojat - lidmashiinaam muus neiebiedeet, mees iocik iesim pretiim tam kam ejam...

un rezultaats?? letinji atkal baidaas.. atkal shausmas un briesmas.. atkal visi gatavi tureet muti - jo kaut kaadas shausmas redz virs galvas rinkjo...

Kaarli.. visu cienju.. bet savu domaat speejiiga cilveeka veidolu juus zaudeejat nupat jau vairaak kaa to speetu sabijies cilveeks.. un shkjiet ka juus to daraat apzinaati...

bailiigs shmuces spainis tu Kaarli esi, ja izmanto kaut kaadu lidmashiinu kaa argumentu tam ko grib vai negrib Krievija.. kaa argumentu tam par ko buutu jaabaidaas letinjiem.. shmuces spainis tu esi katru reizi kad meklee pareizos vaardus kaa uzrakstiit kaarteejo teikumu par ko letinjiem buutu jaabaidaas.. taa vietaa lai uzrakstiitu par ko letinjiem buutu jaabuut brashiem...

Kārlis Streips teica...

Jāni, pirmkārt, sazinieties ar uzņēmumu Tilde un dabūjiet savam datoram programmu, kas ļauj rakstīt ar garumzīmēm. Lasīt garu tekstu kuraa viss ir rakstiits shaadi ir nogurdinoši. Kas attiecas uz tēmu. Mērķis man nav un nebija kādu baidīt. Mērķis bija konstatēt, ka visā pasaulē civilizētas valstis signalizē savu klātbūtni gaisa telpā tad, kad tās tur atrodas. Krievija diemžēl ir visnotaļ tālu no civilizētas valsts, un tā tomēr nebūs nekāda sakritība, ka lidmašīnas tur parādījās tieši Sabre Strike laikā. Var jau būt, kā to vakar skaidroja Krievijas vēstnieks Latvijā, kāds pret to ir reaģējis "neadekvāti," bet valsts, kura joprojām okupē lielu daļu Gruzijas, valsts, kura visnotaļ marismātiski apgalvo, ka Čečenijā viss ir labi un jauki un pēc vijolītēm smaržojoši, bet tikai līdz tam brīdim, kad, piemēram, Čečenijas parlamentā iebrūk neapmierināti čečeni un nogalina piecus cilvēkus, valsts, kura joprojām tomēr uzstāj, ka savās lietās neviens nedrīkst iejaukties, bet attiecībā uz Latviju tomēr nav kautrējusies konkrēti pateikt, ka vienas partijas iekļaušana valdības koalīcijā pārvilks strīpu attiecību pilnveidošanai ar Krieviju ... nu, saku atkal, tā ir valsts, kas ir visnotaļ tālu no jēdziena "civilizēta."

Kārlis Streips teica...

Un Vilni, reālpolitiku es saprotu pavisam labi un saprotu arī, kāpēc Zatlers Ķīnas viceprezidentam par cilvēka tiesībām neko neteiks. Taču tas netraucē mani par to justies skumjam, jo, kā rakstīju blogā, latviešiem tomēr labāk par dažu labu citu vajadzētu saprast, piemēram, situāciju Tibetā. Un, kas attiecas uz otru lietu. Pirmkārt, Jūs bijāt tas, kas mani un manas attiecības ar manu dzīves biedru aprakstījāt ar vārdu "pretdabisks." Tālāk, tāpat kā jēdziens cilvēka tiesības, arī jēdziens "tiesības paust viedokli" uz papīra ir universāls. Bet, ja cilvēks saka, piemēram, ka pasaule ir tikai 7000 gadus veca tāpēc, ka tā esot rakstīts Bībelē, tad nekas cits nesanāk kā pateikt, ka attiecīgais cilvēks laikam ir apmāts, jo tas nav viedoklis, tās ir tikai muļķības. Savukārt sociālajā jomā, kaut kādā brīdī tomēr pienāk tas brīdis, kad jebkurai sabiedrības grupai ir tiesības noraidīt apstākļus, kurā tā tiek aprakstīta ar vārdu "pretdabisks." Man nudien nav nekādas tolerances pret "viedokli," ka visi geji kaut kādā veidā ir slimi vai "pretdabiski," jo šis "viedoklis" ir pretrunā ar pilnīgi visām pasaules medicīnas un psihoterapijas organizācijām pēc kārtas. Jauku Jums dienu. Un trenējieties datorprasmē. Man neliekas, ka ir pārāk grūti attīstīt to "prasmi," kas ir vajadzīga, lai komentu lapā neatstātu 15 reizes. Vienalga, kāds Jums pašam par to ir Annas kundzei neizskaidrojamais "iemesls."

 

free counter