pirmdiena, 2010. gada 2. augusts

Par milzīgi lielām ambīcijām

Labdien, lasītāji!

Centrālā Vēlēšanu komisija, tā šodien lasāms portālā Diena.lv, uzskata, ka šoruden mums savus kandidātu sarakstus un programmas piedāvās 14 partijas un partiju apvienības (pirms četriem gadiem bija 19). Desmit jau CVK ir iesniegušas attiecīgos dokumentus, vēl četras paredzējušas tā darīt šodien un rīt, jo pēc tam vairs nevarēs.

Tās četras partijas, kuras šajā procesā bijušas tādas lēnīgas ir Kristīgo demokrātu savienība, "Daugava Latvijai," "Pēdējā partija" un "Latviešu zemnieku savienība." Mazliet intriģē "Pēdējā partija," kura, cik var spriest, cenšas ieņemt kādreizējās Muļķu partijas lomu politikā. Te jāņem vērā, ka šāda klaunāde šur tur Eiropā ir nostrādājusi, tajā skaitā pagājušajās Lietuvas parlamenta vēlēšanās Seimā tika ievēlēts viens bars aktieru, sportistu u.c. veida populāru personu. Tiesa, drīz vien izrādījās, ka tas, ka cilvēks ir vadījis televīzijas šovu, nenozīmē, ka viņš ir labs politiķis. Partija šķēlās un nekas īpaši nopietns no tās nesanāca. Bet vispār "PP", kā arī pārējās minētās partijas varētu nemaz necensties. Nu, nespīd nevienai no tām pat minimāli rezultāti, kur nu vēl piecu procentu barjeras pārvarēšana. Piedevām Latviešu zemnieku savienība vienmēr ir bijusi principiāli un fundamentāli negodīga, ar savu nosaukumu cenšoties nozvejot vismaz dažu pagalam lētticīgu un, piedodiet, dumju ļautiņu balsis, kuri nepamanīs, ka tā nu reiz nav parlamentā kopš pirmsākumiem pārstāvētā Latvijas zemnieku savienība.

Tiesa, šādas pašas šaubas var paust arī par dažu labu no tām partijām, kuras CVK savus dokumentus ir paguvušas iesniegt jau tagad. Piemēram, atzīstos gluži godīgi, ka CVK mājaslapā man bija pilnīgi pirmā dzirdēšana par to, ka Latvijā tagad ir politorganizācija, kas saucas "Tautas kontrole." Vienīgais puslīdz redzamais kandidāts šajā sarakstā ir demagoģiskais "eiroskeptiķis" Grostiņš, kurš partijas piederību maina apmēram tikpat bieži, kā cilvēks maina apakšbikses. Arī "Par prezidentālu republiku" nešķiet īpaši nopietns veidojums esam, tas pats sakāms par "Ražots Latvijā" (kaut kur ir pazudusi politorganizācija "Ražotāja Latvija," kura arī kādu brīdi vīdēja pie horizonta). Visos gadījumos jāsaka, ka te nu ir runa tikai un vienīgi par individuālu personu hipertrofētām ambīcijām. Visas minētās partijas puslīdz garantēti saņems krietni mazāk par pieciem procentiem balsu, un pēc tam viņu balsis tiks proporcionāli pārdalītas to partiju starpā, kuras barjeru ir pārvarējušas. Tātad -- "Saskaņai," "Vienotībai," īstajiem "zemniekiem," diemžēl droši vien arī šleseršķēliskstendzeniekēķiskajam veidojumam, un varbūt arī tautiskajiem bāleliņiem no mūsu valsts "labējā" gala. Tas arī būs viss. Tik ļoti kādam savajadzējās tās 10 minūtes televīzijas ēterā, kuras saņem visi saraksti pēc kārtas, vienalga, cik maznopietni? Cita skaidrojuma nav. Bet minēto partiju atbalstītājiem -- 2. oktobrī balsojot par saviem sīkfavorītiem, jūs patiesībā balsosit par kādu citu. Domājiet ar galvu.

Jauku visiem dienu!

Nav komentāru:

 

free counter