sestdiena, 2009. gada 17. janvāris

Stāsts par piekrāpto sievu un Mareku -- pārdomas sestdienā

Labrīt, lasītāji!

Viņš krāpa sievu pirmdien. Viņš krāpa sievu otrdien. Un arī trešdien un ceturtdien un piektdien. Sestdien ne, jo bija pohains. Dienu pēc dienas, nedēļu pēc nedēļas, mēnesi pēc mēneša, gadu pēc gada. Sieva to zināja, bet cieta klusu, jo viņš bija naudas pelnītājs. Tikai tad, kad viņš bija nodzēries, noplucis un nožēlojams, viņa kādā vakarā, vairs neko nevarēdama izturēt, viņam iedeva pa ņuņņām tā, ka norībēja visa māja. Un viņam notecēja pāris asaras, un viņš pie sevis noņurdēja, "Bet es taču mīlu šo sievu." Bet tad viņā kaut kas atmodās, un viņš pateica sievai: "Labi. Es aizeju, lai strādātu." Taču jau tūlīt pat viņš sāka kalt plānus par to, kā sievu atgūt un šoreiz viņu padarīt par visīstāko verdzeni.

Nezinu, ko es šorīt būtu vēl mazāk gribējis redzēt, ielūkojoties laikrakstos, kā mazo, jauko Mareku, rokas izpletušu un skaidrojot, ka viņa vadītā "Tautas" partija piepeši ir apjēgusi, ka sabiedrības uzticības vairs nav un tāpēc ir vajadzīgas ārkārtas vēlēšanas. Jo mazais, jaukais Mareks nav pateicis, ka viņš, reiz Saeima būs atlaista, rātni dosies mājās, rātni noskūpstīs sievu, rātni apčubinās bērnus un pilnīgi noteikti garantēs, ka viņu mēs politikā neredzēsim vairs nekad. Un pēc tam vēlreiz un vēlreiz nekad. Pagājušajā otrdienā, kad ļaudis Doma laukumā brēca "Atlaist Saeimu," es nebrēcu, un nebrēcu es arī 2007. gada novembrī. Jo pati briesmīgākā traģēdija, kāda varētu piemeklēt šo valsti, būtu ārkārtas vēlēšanas, kurās vietas Saeimā atkal nopērk mazā, jaukā Mareka pārstāvētā partija (kā arī nebūt ne mazā un pilnīgi nekādā vīzītē ne jaukā Aināra partija), bet šoreiz ar pilnām tiesībām paziņot, "Jā, mēs esam pēdējie maitas, bet jūs, mīļie vēlētāji, mūs vienalga ievēlējāt ." Ciniķis teiktu, ka tieši to ir saprastis arī mazais, jaukais Mareks. Esmu ciniķis.

Viņdien Saeimas apstiprinātajā priekšvēlēšanu aģitācijas likumā tika noteikts, ka viena "trešā persona" aģitācijas vajadzībām drīkstēs izdot ne vairāk, kā 2700 latus. Taču, ja pareizi saprotu, tajā nav noteikts, cik daudz dažādu "trešo personu" ar šo lietu drīkstēs nodarboties, jo pie mums taču ir demokrātija. Valstī ir naski ļaudis, var jau būt, ka kāds varētu saorganizēt veselu "trešo personu" pleijādi. Tiesa, tas būs ķēpīgāk, nekā uzreiz iedot 300 tūkstošus latu premjerministra biroja vadītājam, bet tā jau nav nepārvarama problēma. Mazais, jaukais Mareks rokas var plātīt, cik vien viņam tīk, bet, kas viņam liek domāt, ka viņa paša partijas sagrautā uzticība tiks atjaunota, ja viņš un pārēji "Tautas" partijas spīdekļi uz kādu brīdi pārkvalificēsies un no deputātiem un ministriem atkal kļūs par kandidātiem? Vai "Tautas" partija atkal piedāvās lielu baru kandidātu, kuri, maigi sakot, ir "nasing spešal?"

Protams, mazais, jaukais Mareks kopā ar kolēģiem vēlas apsteigt Valsts prezidentu, jo aģitējot par jaunām vēlēšanām viņš un viņi var ignorēt visu, ko prezidents no Saeimas ir prasījis. Vēl vairāk, viņš un viņi var novērst situāciju, kurā vairākiem no viņiem nāksies atteikties no siltām vietiņām Ministru kabinetā. Viņš un viņi var nodarboties ar priekšvēlēšanu kalkulācijām (vien skāde, ka viņš un viņi ir apriebušies arī kādreizējam pelēkajam kardinālam Liepniekam). Viņam un viņiem valsts ekonomiskā krīze ir pie vienas kājas, jo ir jau mūsu pusē arī viens otrs, kuram krīze dzīves stilu nekā īpaši nav mainījusi. Viņš un viņi joprojām melo, kad saka, ka mīl "šo valsti," jo mīlēt savu un draugu naudas maku tomēr ir kaut kas cits.

A, ko darīt? Ja varētu labot Saeimu, lai noteiktu, ka no politikas un, ja tas nebūtu pārāk liels cilvēka tiesību pārkāpums, arī no valsts un, tehnoloģijām pieļaujot, no pasaules kosmosā tiek izraidīti visi tie, kuri patlaban ir Ministru kabinetā un Saeimas valdošajā koalīcijā, tad es būtu ar visām rokām par. Bet, diemžēl, tā laikam nesanāks. Un te nu mēs esam. Pati ciniskākā no visām Latvijas politiskajām partijām ir apgriezusi kažoku uz otru pusi un vēlas sievu pārliecināt, ka ir labojusies. Lūdzu, mīļie lasītāji -- neticēsim.

Jauku visiem, izņemot valdošās kliķes pārstāvjus, dienu!

9 komentāri:

Unknown teica...

Labu veselību visiem!
Tā sveicinos, jo šorīt sadzijusi mana sirds, kas vakar vēl bija ar brūci. Un, proti - kad mana nesen rakstītā līdzība, ka man šķita, nievājoši tika nosaukta par pasakām, tad jau likās, ka šeit namatēvs šo žanru necieš kā parādību vispār. Šodien saprotu - parādība gana laba, vienkārši kādam (jau atkal) neizdevās savaldīties pēc pretēja viedokļa izlasīšanas. Tendencija odnako... (nianšu dēļ precīzi neiztulkojama frāze no anekdotēm par čukčiem).
Bet nu nopietnāk...
Jūsu, Kārli, šā rīta līdzība, vai Jūs to apzināties vai nē, vienkārši ekselenti, līdz pat briljanta skaidrībai, atspoguļoja to uzskatu pretstatu un nesavietojamību, kādi ir man un Jums.
Man valsts ir brāļu un māsu kopums, kurā visi ir vienlīdzīgi gan atbildībā, gan pienākumā pret Tēvu to Kungu un Māmulīti, gan arī iecietībā, pat mīlestībā, vienam pret otru - arī pret citādajiem. Un viscitādākie ir nevis citādie fiziski, prāta spējās vai veselībā - tur viss ir saprotams gana vienkārši - viscitādākie ir tie, kas rīkojas šobrīd nesaprotami, pat it kā nepieņemami.
Ir teikts - "Un tiesās tevi pēc tavu nolūku skaidrības...". Nolūku patiesumu neviens un nekad nav varējis izvērtēt, pirms uz tiem var palūkoties no gadu attāluma.
Jūs valsti salīdzināt ar ģimeni, kurā tēvs tagad dzer, un dzēris vienmēr. Paciest to esot varējis gana ilgi - jo, it kā, mīlestība un arī vienīgais, vienīgais ienākumu avots...
Tāpēc jau es strīdos un strīdēšos vienmēr ar tiem, kam šāds valsts modelis ir, pirmkārt, refleksu un kaula smadzeņu funkciju līmenī, otrkārt - nosaka visu to dzīvi, darbību un ikdienas domas un noskaņojumu kā diabēts vai psoriāzes ēdes, slimajiem ar tām.
Ja tauta ir sieva ar bērniem un valdība dzērājs vīrs, tad sieva vienreiz ir šo, varbūt tikai potenciālo, bet jau daudzās izpausmēs ieraugāmo plenci LABPRĀTĪGI apņēmusi par apgādnieku, bija gatava visu mūzu tam uzticīgi skatīties acīs, gaidīt mājās to, ko šis būs nopelnījis, un atvērt regulāri savu klēpi pilnas baudas sniegšanai un varbūt arī gūšanai, ja būs paveicies....
Ģimenes modeļa iedomāšanās, domājot par valsti, ir 100% simptoms vēlmei pēc diktatora, tikai godīga un "nedzeroša".
Tiem, kas steigā un satraukumā sauks, ka bērni nav vainīgi, ka tētis dzer, atgādināšu vienu no četriem Budisma pamatakmeņiem "Ciešanas nekad nav nepelnītas"

Neturpināšu. Ikviens, kurš patstāvīgi, savās domās salīdzinās jebko, ar ko atšķirtos brāļu un māsu kopība no dzērjģimenes, atradīs 1000 argumentus.
Kad brāļi un māsas sapratīs, ka nedrīkst neprātā visiem dzīrot, bet atbildību prasīt no grēkāžiem, pat ja viņi vēl ir arī zaglīgi, tad arī saimē viss būs kārtībā. Ja visi, katrs viens, vispirms padarīs savu darbu pēc tam vēl drusciņ vairāk... man vectēvs vienmēr slaucīja ietvi kādu gabaliņu arī pie kaimiņu sētas - tā kā lielākā daļa kaimiņu darīja tāpat, tad iela bija tīra arī tad, kad kāds slimoja un pat tad, kad viņu ielā ievācās tāds, kurš ielu neslaucīja nemaz, bet viņa viesi mētājās ar izsmēķiem.
Mans vectēvs un viņa vecie draugi tik slaucīja un slaucīja. Vectēvs ir miris, tas svešais arī ir vecs - tajā ielā un mājā tagad dzīvo mans brālēns. Rītos viņš slauka ielu un smiedamies cenšas apsteigt tā svešā mazdēlu - šis, redz, arī rītos steidz izskriet no mājas agrāk, lai noslaucītu gabalu no mana brālēna ietves.
(pēdējās rindkopas vairs nav līdzības, bet reālu cilvēku, reāla ikdiena)

Unknown teica...

Jums varbut, nepatik, ka Rakstu seit, bet tomer ... mazliet.

Arii es Biju Miermiiligajaa akcijaa, arii es neblaavu - Atlaist Saeimu, ne jau tapec, ka es taa nedomaju, bet tapec, ka citiem ir skaljakas balsis! :)

Musu Vienigaa iespeja atguties no ekonomikas sagraves (Savadak Piepildisies Slaktera domas - ka Mums nav ekonomikas (nebus) ja veel vecie sedees un zags, bet Mees visi stradasim un kalposim viniem)ir Saeimas atlaisana, Taa ir vieniigaa iespeja Latvijas atdzimsanai, tapat, kaa Nebija iespejams iedomaties Laimi Latvijaa, kad Taa bija okupeta by PSRS ...

Juus domajat, ja Saeima netiks atlaista, tad TP un citas "Svetaas" partijas pienems Taadu Veleesanu Likumu (ka pat vini ar to visu nevaretu domineet (ar Saviem shemotajiem pielikumiem)), nee vini nekad Nepienems likumus, kas darbojas, pret viniem,

Juus domajat, ja Saeima netiks atlaista, Godmanis, Skele Lembergs Slesers u.c. izvediis no Sudiem kuros esam.

Mana atbilde - N E K A D!

un man vienalga kadas Tur butu pozitivisma kampanas, lai cik Slikts butu slikts Velesanu likums - Latviesi ir tik taalu novesti nabadzibaa, Vadosie-taa jau par taalu parkapusi pacietibas slieksni, ka Viniem nekas nepalidzes!

Bet, Bet, ja tomer videjais latvietis Vairakuma atkal ieveles TP un citus, Mums nevienam nebus tiesibas blaut uz TP jo pasi Latviesi Sev so Krustu izvelejusies, bet tikai diemzel man un citiem Latviesiem par to Buus jamaksaa!

Mees visi kludamies, bet es neticu ka Latviesi kludisies, velreiz - Lietussargu Revalucija, Referendums par Tautas tiesibam atlaist saeimu, varbut izgazaas - jo bija prasiits nesamerigi daudz cilveku skaits, bet 600 tukstosi - vai tas ir par maz? Lai Jus Karli apsaubitu ka Mees Latviesi Vairs nekludismies, un Sliktais Velesanu Likums ar Pozitivisma kampanu - taads viens leets lietots toaletes papirs vien bus, ko neviens vairs necels!

Unknown teica...

Atvainojos par kludam, bet taa ir kad Neparbauda un taa ...

Lai kaa arii Nebutu,Viss ir Muusu Rokaas, es neticu, ka atkal tiks pielautas kluudas no Tautas puses, paraak liela maciba, parak daudz ir par to jau samaksaats!

Vienigaa izeja Saeimas Arkartas Velesanas, nebusim Naivi - Valdosie Nekad Nepienems Likumus, kas ir pret viniem, es pat sajos gados vispar nezinu, Ko vini ir pienemusi parasto labaa? Nezinu ...

Vilors teica...

Ir nepieciešama 2009. gada 13. janvāra notikumu izmeklēšana, vēlams ar ārvalstu speciālistu piedalīšanos, lai atbildētu uz jautājumu – vai iekšlietu ministrs Mareks Segliņš un Ministru prezidents Ivars Godmanis nav atbildīgi par 13. janvāra nekārtību apzinātu izprovocēšanu. Latvijas tiesu sistēmai nevar pilnībā uzticēties, jo tā strādā šai valdošajai mafijai.
Sāksim pieprasīt, lai tiktu publiskotas 13. janvāra policistu (arī Militārās policijas) savstarpējās sarunas.
Tāpat arī neaizmirsīsim, ka tieši šī valdošā mafija noveda Latviju tur, kur tā atrodas. Un man nevajag, lai arī turpmāk uz papīra sarakstītu skaisti, bet reālā dzīvē tiktu stimulēti tie savi cilvēki, kas saprivatizējuši uzņēmumus, piemēram, Šķēles piederošo "Valmieras pienu", kā arī aizņemto naudu slēptā veidā noēstu tie paši, kas būvē Gaismas pili un radījuši šo situāciju.
Jau drīzumā cilvēki izjutīs zemākas algas februārī, vasarā sāks aptrūksties nauda cilvēkiem, kas tagad pataisīti par bezdarbniekiem. Protams, valdošā mafija var mūsu pilsoņiem un NATO partneriem izlikties, ka neko nesaprot un censties palikt pie varas, noorganizējot vienā dienā vēlēšanas Saeimai, pašvaldībām un Eiroparlamantam. Taču to nedrīkst pieļaut. Manuprāt, šajā situācijā mums neatlaidīgi jāpieprasa, lai strikti tiktu izpildīti Zatlera izvirzītie uzstādījumi līdz šā gada 31. martam. Vienlaikus mēs nedrīkstam aizmirst un pieļaut, lai 13. janvāra provokācijas tiktu izmantotas pret opozīciju. Pareizi cilvēki pievērsuši uzmānību, ka valdošā mafija rīkojas pēc principa: ja viņiem nav varas un jāatbild kaut vai par ekonomiskiem noziegumiem, tad viņi gatavi nodot Latvijas valstiskumu.

Kārlis Streips teica...

Kungi, paldies par pārdomām, un pāris tātad no manas puses. Niedra, Jūsu piesauktās tautas pieciešana bija uz delnas redzama 2006. gada oktobra vakarā, kad ar lipīgu smīnu uz lūpām Kalvītis paziņoja, ka notikušais ir bijis referendums par viņa valdību. Un tad sākās viss, kas nāca pēc tam -- drošības likumi, Lembergs pie koalīcijas galda, Šmits par cilvēka tiesību pārraugu Saeimā, vistiešākais Lemberga pārstāvis Saeimas priekšsēdētāja amatā, epopeja ap Zatleru, epopeja ap Satversmes tiesu, Šlesera absolūtā un vairs ne ar ko neierobežotā patvaļa, zirgkopis Aizsardzības ministrijā, mutatis mutandis ne vienreiz, bet divas reizes, "gāzi grīdā" filozofija, kuru valsti ieveda grāvī, katastrofiskā nespēja atzīt kļūdas u.tml. Un tauta šo bandu ievēlēja par spīti tam, ka bija labi zināms, ka TP vairāk un LPP/LC mazāk, bet tomēr, ir smagi pārkāpusi priekšvēlēšanu aģitācijas likumu. Šķiet, kādā no iepriekšējām dienām Jūs rakstījāt, ka pats esat balsojis par TP. Tas ir krusts, kas man nav jānes, jo es par nevienu no koalīcijas partijām nebalsoju, bet vienalga bija brīnumaini skatīties, kā "pozitīvisma" apžilbināti ļaudis tomēr balsoja par valdošajiem, lai arī zināja, ka viņi melo. Tas, lūk, ir tas, kas man liek bažīgi raudzīties uz steigā sarīkotām ārkārtas vēlēšanām. Opozīcija patlaban nav tādā stāvoklī, lai trīs mēnešu laikā izcīnītu uzvaru. Jaunais laiks, Pilsoniskā savienība un Sabiedrība par citu politiku patlaban vēl katra ruķī savā virzienā, lai arī, cik man zināms, notiek sarunas par kopošanos. Ārkārtas vēlēšanas pilnīgi noteikti kalpotu izmisīgi ciniskajam Saskaņas centram, kuram patlaban ir gan reitings, gan, domājams, arī resursi, bet ne īpaši optimistisku mani dara doma, ka nākamo valdību veidos partija, kuras ietvaros ir politisks recidīvists, kurš joprojām sapņo par sociālisma celšanu. Teorētiski jauna un lieliska partija, centrēta ap Vīķi-Freibergu, Ēlerti, Blūmu, Štelmaheru, Sudrabu, Loskutovu u.tml., dažos mēnešos nespētu ieskrieties arī tad, ja minētie ļaudis vai viņiem līdzīgi vēlētos veidot jaunu politisku spēku, vismaz man tā liekas patlaban (Vilor un Kaspar, tās ir domas arī Jums). Oligarhu grupa mums ta nav mainījusies, LŠS joprojām var kalt savus plānus, jo jādomā, ka ekonomiskā krīze viņiem (iespējams, izņemot L, bet arī ne droši) nav tik ļoti kaitējusi. Turklāt TP un ZZS it īpaši joprojām ir ļoti ievērojami resursi pašvaldību līmenī. Varētu jau cerēt, ka valstī izveidotos tāda Baraka Obamas tipa kampaņa, kur visi tie, kuri pērn balsoja par Satversmes grozījumiem katrs samet pa piecītim, bet arī tā nav nekāda garantija. Saku vēlreiz -- pati baisākā traģēdija būtu šīs koalīcijas ievēlēšana vēlreiz. Patlaban partiju reitingi rāda, ka vairāk kā puse iedzīvotāju vai nu nezina, par ko balsot, vai arī neuzskata, ka vēlēšanās piedalīsies. Tā ir ļoti auglīga situācija jaunām "pozitīvisma" kampaņām, kuras, nebūsim naīvi, veidosies arī ar jauno aģitācijas likumu. Iespējams, tas nozīmē, ka esmu pesimists pats par savu tautu, par Jūsu, Niedra, piesauktajiem brāļiem un māsām. Jo pirms diviem gadiem pietiekami liels bars bija gatavs balsot par minētajiem meliem, kā arī par domu, ka Lembergam būtu jākļūst par premjerministru, tā Eiropā veidojot lielisku "konkurentu" Itālijas Berluskoni. Lai tā būtu. Un pēdīgi, Kaspar -- Jūs tik daudzus vārdus rakstāt ar Lielo Burtu, ka man gandrīz liekas, ka pamatos esat vācietis. :)

bnr teica...

Paldies par tavu rakstu, Karli - diemzhel, atpakalcela tagad nav. Saeima ir jaatlaizh. Neesmu tik parliecinata, ka TP musu balsis vares nopirkt. Krize ir parak smaga. , Bet mums bus jasagatavojas tam, ka Saskanas centres pieaugs speka.
(Man tava lidziba par sievu un viru loti uzrunaja. Dzerajsieva biezi ir apdullinata, un neprot no sava vira tikt vala - co-dependency!)

Unknown teica...

Kā Jūs uzminējāt par mani? :)
Mazliet labošos, un nerakstīšu tā.
Bet pamatu pamatos, Mēs visi esam pa daļai no tā un tā.

Jā, piekritīšu Jums par to, ka Saskaņas centrs - nekas labs tas nebus, un Ja Jelkādās (ak Grūti atteikties no lielajiem burtiem)
vēlēšanās uzvarēs krievi - uzskatu ka tas ir (kaa Vaira teiktu) Lielaakais Latvijas ljaunums - jo Būsim godīgi, kādi ir viņu pamatuzdevumi - Krievu valoda - otraa of... valsts valoda, man pat bailes, ka Viņi gribētu, lai Mēs izstājamies no ES un tuvojamies Krievijai, ...

Nezinu, lai Kā arī nebūtu atzīšos, ka Vienmēr vēlos lai Latvija buutu -
Nabadzības Neatkarība, Korupcijas Neatkarība, bet tomēr, lai cik labas partijas netiktu ievēlātas, škiet, ka Tomēr manai vecvecmammai ir taisnība -
"Ir labi Tur kur Muusu nav" un Latvijaa - skiet buus Muuzigaa nemsanaas starp labo un launo, uz kaa pamata - Labklajiiba leeni ies uz prieksu, arvien atpaliekot no Citaam ES valstiim, pat no Igaunijas atpaliekam par n-tiem gadiem.

Unknown teica...

Streip, gribētos gan, Jums, iestāstīt visai pasaulei, ka pastāv tikai Jūsu absolūtā patiesība, bet visi pārējie ir TP balsotāji.
Izlikšos, ka es noticēju - Jūs tiešām precīzi atcerējāties, ka 2 dienas atpakaļ esmu 1 teikumā pieminējis savu attieksmi pret TP. Šodien, Streip, bez maldības un viltus Jūs saviem lasītājiem nejauši un negribēti sākat būvēt iespaidu, ka esmu TP balsotājs, pretēji manis rakstītajam - lai tā būtu. Esmu tik sīks gariņš, ka nav jāatceras ne mans vārds, ne vārdu saturs, kurus rakstu.
Pretstata varu apliecināt, ka man ar atmiņu ir labāk.
Man dikti patika, ka šodien nosaucāt savu darboņu eliti, kura, manuprāt, gan sākas gan noslēdzas ar visraksturīgākajiem iesmirdušākajiem vanckariem.
Nav Jūsu vaina, ka Jums nav manas pieredzes - bet manā pieredzē ir ārkārtīgi daudz personāžu, kuri savu savtīgumu un/vai neizdarību, un/vai noziedzību ilgi mācēja padarīt neaizskaramu, jo mācēja žonglēt ar centrālo avīžu šabloncitātiem, gūt atbalstu pie toreizējās lielvaras vietvalžiem un to līdzskrējēju vadītajās propagandas un represiju iestādēs.
Man ir skaidrs, ka pēc "absolūtās vērtības" šie "nummuri" jau ir redzēti - režisori pieteikušies jauni.
Man arī ir skaidrs, ka ne savas vainas dēļ, nesaprotat notiekošā deja vu grotesku.

Onjons teica...

es par Saeimas atlaišanu.. tomēr ticu, ka sabiedrība nav TIK stulba, lai savēlētu tos pašus.. ja nu tomēr ir, tad skaidrs, ka šinī valstī vairs nav ko daŗīt un no tās nav ko gaidīt..

par ģimeni.. es ar domāju, ka valsts ir kā brāļi un māsas, kas sadala darbus - viens brālis uzņēmējs, kas pelna un dod daļu naudas citiem brāļiem, lai tie palīdz nodrošināt pelnīsanai labus apstākļus un attiecības ar citam ģimenēm.. cits bralis atkal strāda pie pirmā vai otrā brļaā vai māsas.. ir arī švakāki brāļi māsas, kam palīdz dzīvē pirmie divi.. tētis, mamma principā nefigurē, jo tad jau būtu jāmeklē vectēvi un gala beigas aŗī krusttēvi..

 

free counter