pirmdiena, 2009. gada 19. janvāris

Par Pēteri Šmidri un viņa radītām pārdomām

Labrīt, lasītāji!

Šorīt kādā no mūsu masu informācijas līdzekļiem lasīju plašu interviju ar uzņēmēju Pēteri Šmidri, kurš visnotaļ atklātā tekstā pateica, ka valdība ir pilna ar nekompetentiem ļaudīm, un pavisam precīzi visas mūsu valsts ekonomiskās lietas salika pa plauktiņiem -- nodokļus vajag nevis paaugstināt, bet samazināt u.tml. Taču intervijā nesameklēju citu domu, proti -- "Es, Pēteris, zinu, kā šīs lietas jādara, un tāpēc nākamajās vēlēšanās, vai tās būtu šogad vai pēc pusotra gada, manu uzvārdu kandidātu sarakstā jūs atradīsit."

Vispār Latvijā esam apdāvināti ar ļaudīm, kuri biznesa un finanšu lietās ir zinoši. Uldis Osis, Ojārs Kehris, Ingrīda Blūma, Inguna Sudraba, Ilmārs Rimševics, Nils Melngailis -- bet tie visi ir ļaudis ārpus elektorālās politikas (lai arī pirmie divi kādreiz ir bijuši valdības ministri). Par to ir jādomā ne vien kontekstā ar pagājušajā nedēļā izskanējušām pārdomām par profesionāliem ministriem no ārpus partiju loka, bet arī plašākā ziņā -- pašreizējā valdošā "elite" savu nekompetenci finanšu situācijas risināšanā ir pierādījusi jau ļoti sen, ja arī tās uzskatos situācija ir "nasing spešal," bet ekonomiskā krīze valstī rīt un nākamnedēļ nebeigsies. Ja gadījumā mēs tomēr šovasar nonāksim līdz ārkārtas vēlēšanām, tad no pašreizējās bandas nekādus konkrētus risinājumus pilnīgi noteikti nedzirdēsim. Vairākas no valdošajām partijām noteikti veltīs lielākos pūliņus "administratīvo resursu" paslepenai izmantošanai un pārdomām par to, kā apiet arī jauno aģitācijas finansēšanas likumu, vēl cita būs spiesta domāt par savu slavenāko bezdarbnieku, kuru kādreiz tā centās prezentēt iespējama premjerministra lomā. Un, protams, tie, kuri ir nodedzinājuši māju -- no tiem sanāk ļoti švaki pažarnieki un uguns drošības eksperti.

Gribas tādiem ļaudīm, kā Pēteris Šmidre teikt: "Cienītais, laiks iet politikā!" Cerams, ne kādā no valdošajām partijām, jo tās nu ir līķis, kurā jau ir sākusies trunēšana un smaka. Varbūt kādā no opozīcijas vai jaunveidotajām partijām, varbūt pavisam jaunā. Ne no katra sanāk politiķis vai pat politikānis. Gribas cerēt, ka mūsu valstī joprojām ir ļaudis ar pietiekami rafinētu sirdsapziņu, lai viņi nekad nevarētu piedalīties tajā kompromisu bedrē, kāda ir politika. Bet tie, kuriem ir stiprāki nervi un, pats galvenais, patiešām konkrēti uzskati par to, kā valsts būtu jāvada, tomēr varētu padomāt par sevis upurēšanu uz tautas interešu altāra un vismaz uz vienu sasaukumu centies nokļūt Saeimā. Un tas, starp citu, attiecas ne tikai uz tiem, kuri saprot ekonomiku, bet arī uz tiem, kuri tomēr zina, ka valsts vadībā nedrīkst būt "sistēma," kuras centrālie principi ir korupcija un "savējo" glābšana visos iespējamos veidos.

Taču joprojām māc šaubas par ārkārtas vēlēšanu gudrību vispār. Nepārprotami izdevīgas tās būtu pirmkārt jau "Saskaņas centram," kurš vienīgais patlaban vairs bauda puslīdz normālu reitingu. Savukārt nosacītajā "latviešu spārnā," kā jau vienmēr, kur ir divi latvieši, tur ir trīs latviešu luterāņu baznīcas (partijas). Cik man zināms, nupat pagājušajās brīvdienās notikušas visai intensīvas konsultācijas atsevišķu labā spārna opozīcijas partiju starpā. Varu iedomāties, ka tajās valda arī netīkamas emocijas, galu galā, "Pilsonisko savienību" lielākoties izveidoja ļaudis, kuri, tā teikt, uzmeta "Jauno laiku." Taču nupat situācija ir biedējoša. Un vēl biedējošāku to dara tas, ka man ir grūti iedomāties, kā PS un JL, nemaz neko nesakot par organizāciju "Sabiedrība citai politikai," varētu runāt ar pašreizējām valdošajām partijām. Tas būtu tas pats, kas zaķīšiem, caunām un pūcēm censties ar sesku sarunāt, ka turpmāk mežā smaka būs mazāka. Veidot kopējus sarakstus ar tiem, kuri ir vistiešākā veidā vainīgi pie valsts sagraušanas? Nu, nē. Un tāpēc vēl jo svarīgāk ir attiecīgajā jomā pārvarēt aizvainojumu un tomēr domāt par nākotni. Un, jā -- censties arī aktīvi piesaistīt tos, kuriem par patlaban vajadzīgo ir skaidrs, neaizmiglots skats.

Jauku visiem dienu!

10 comments:

ib teica...

Labrīt!
O, šis man atgādināja strīdu ar dzīvesbiedru, kas man skaidri un gaiši pateica: "Tad dibini savu partiju!". Cik sadzīviski, vai ne, bet tik ļoti situāciju raksturojoši, arī šī raksta kontekstā. Es esmu ar abām rokām un kājām par šo cilvēku aktīvāku iesaistīšanos, jo viņu sabiedrības uzticības kredīts (nu varbūt Šmidre nav pats labākais piemērs) ir iegūts, nevis pateicoties reklāmas kampaņām, bet reālam darbam savas lietas / uzņēmuma labā. Taču visi ir cilvēki un, godīgi, man viņu nevēlāšanās iesaistīties ir pilnīgi saprotama. Vai tas, Kārli, neattiecas savā ziņā arī uz Jums?
Taģiski tas paliek brīdī, kad redzi ārkārtas vēlēšanu ēnu, jo par SC viss ir skaidrs, šaubos vai PS un SCP pietiks balsis, un it kā paliek telpa kādam citam politiskam spēkam - bet šis ir pārāk īss laiks, lai kas jauns ne tikai noformētos, bet, galvenais, pagūtu uzņemt pietiekamus apgriezienus ļaužu prātos.

Kārlis Streips teica...

ib, mana nevēlēšanās iet politikā ir pirmkārt saistīta ar to, ka esmu žurnālists, un tās nav divas savienojamas profesijas. Mans darbs ir komentēt, un to es arī daru. Bet es arī būtu slikts deputāts, jo jēdziens "obligātais balsojums" man būtu pagalam svešs.

Unknown teica...

Rodas aizdomas, ka šeit kāds sev bez jel mazākās kautrības glaimo, ka vienīgo sliktā deputāta iezīmi sev piedēvējot tikai svešumu pret "obligāto balsojumu".
Autors nekur nav manīts izturīgi, kompetenti, drosmīgi, atjautīgi polemizējot ar citāda viedokļa paudējiem. Autors ir manīts paliekam pagalam nervozs, ja kāds runā "ne pa spalvai", pat savā autorraidījumā, kur nu nekādi nebūtu jāuztraucas par pārlieku apdraudējumu. Autors ir arī manīts uzkrītošā patikā saņemt pat muļķību izstarojošas uzslavas. Bet kritika, pat visstulbākā, tiek uzņemta pārlieku nervozi.
Tā kā taisnība vien ir - deputāts būtu bez mēra slikts.

Vilors teica...

Viens no risinājumiem ir sasaukt Satversmes otro sapulci, kas paralēli valsts esošai pārvaldei sakārtotu tiesisko sistēmu, ieskaitot jaunu vēlēšanu likumu, jo pašreizējie politiķi un ierēdņi to godprātīgi nedarīs.

Unknown teica...

To aniedra


Man arii varbuut dazreiz nesakrit ar Karli Streipu domas, bet nu Juus jau parak kasaaties ikreiz, ne pa temu!

Unknown teica...

sasaukt Satversmes otro sapulci
-------------------------
Ko interesantu vēl varētu izdomāt Saeimas atlaišanas bļāvēji, tajā vieta lai atlaistu Saeimu?!
Un ja pat to sapulci sāktu sasaukt, kāda garantija, ka priekšpēdējā vakarā nepārdomās?!

Vilors teica...

Aniedra, anonīmais cilvēk! Uzskatu, ka Jums nevajadzētu pārāk ironizēt par "bļausanu". Tā ir elementāra liekulība melīgo lielinieku, - komunistu garā un manierē. Tādu liekulību var izlasīt arī komentāra turpinājumā: "Un ja pat to sapulci sāktu sasaukt, kāda garantija, ka priekšpēdējā vakarā nepārdomās?!".
Tad atbildiet man uz retorisku jautājumu: kāpēc "bļāvēju" skaits palielinās? Lai neļautu izsmiet arī ideju, tad atgādināšu, ka aizvien spēkā ir Satversmes pirmais un otrais pants. Lūdzu izlasiet vārdnīcā, ko nozīmē "augstākā suverēnā vara"? Un lūdzu papētiet rakstos, kā tikai sasaukta Satversmes pirmā sapulce, kas mūsdienās, es pasvītroju, var būt viens no risinājumiem, bet ne vienīgais. Un tas viss ir sasniedzams, ja tiek izvirzīti augsti mērķi un notiek godprātīga, profesionāla kopdarbība starp dažādiem cilvēkiem. Tad nerastos tik primitivizēts skaidrojums notikumiem, kādu mums pasniedz valdošā mafija. Agri vai vēlu un ne vienu reizi vien galvenokārt pašiem Latvijas pilsoņiem nāksies atbildīgi izvērtēt notikušo un virzīties tālāk uz priekšu, vai nu mēs to gribam vai negribam.

anglosaxis teica...

Eihmaņa kungs, ja palasa Dienas komentētājus, tad pat ironizēt vairs negribas, jāraud. Bet ar to bļaušanu ir tā - lasot laikrakstus, skatoties TV, klausoties politologus, neko citu jau nevar sagaidīt. TP pozitīvisma kampaņa pirms iepriekšējām vēlēšanām bija tikai tāds bērna purkšķis, salīdzinot ar šo masīvo uzbrukumu, nolikšanu, noliegšanu, apsaukāšanos. Ja Dombura raidījumā uzdotu jautājumu - Latvijas tikko uzsnigušais sniegs ir balts, tīrs un skaists vai melns, auksts un netīrs, tad vairums manu tautiešu nobalsotu par pēdējo - nu kāds gan labs sniegs var būt šajā bandītu Latvijā. Saeimu nost, TP nošaut, nost, nost, nost... Un, kamēr bļausim tika NOST, nekas labs te nav gaidāms. Streipa kungs saka - es jau nē, es jau žurnālists. Nu bet kas tad? No kurienes? Redziet, vairumam jau ir ērtāk saglabāt savu "gaišā" žurnālist, profesors, biznesmeņa tēlu, jo, ieejot politikā, nākas pieņemt arī nepopulārus lēmumus, un tad šakas - zaglis, bandaa, kliķe, nost, nost, nost... Kam viņiem tas vajadzīgs. Labāk jau bļaut un kritizēt, tad ļaudis saka - "re, kā viņš tiem korumpantiem sadeva".

Ikars Kublins teica...

Ojārs Kehris? Tas pats, kurš mokstījās, sarka un nekā nespēja atbildēt intervijā Strautmanei, kad viņa pajautāja, ko tas dara uzņēmuma padomē? Un Pēteris Šmidre? Tas pats, kurš egocentriski ārdījās LTV ēterā kādā no "Mūsu cilvēka" intervijām 2003. gada rudenī? Partijas, kurā būtu šādi cilvēki, vēlēšanu listi es turētu pa gabalu no sevis.

anglosaxis teica...

Starp citu, ja Sreipa kungs ietu politikā, es varbūt pat par viņu nobalsotu, jo, cik pazīstu, esmu pārliecināts, ka viņš IR godīgs cilvēks. Mūsu domstarpības jau pārsvarā izceļas tajā stadija, kamēr nemitīgi tiek kritizēts, bieži vien nešķirojot, cērtot pa labi un kreisi. Ir daudz kritizējamu lietu, bet reizēm kritika liekas kļūstam par pašmērķi.

 

free counter