otrdiena, 2009. gada 20. janvāris

Par iešanu un neiešanu politikā -- pārdomas otrdienā

Labrīt, lasītāji!

Šorīt laikrakstā Diena Latvijas Ārpolitikas institūta ilggadējais vadītājs Atis Lejiņš ir paziņojis, ka viņš ir nolēmis stāties politiķu aprindās. Tiesa, viņš nav pateicis, tieši kurās aprindās, taču ir paziņojis, ka "jānāk jaunai paaudzei politikā," turklāt jautājis: "Vai jauna Latvijas neatkarības paaudze ir gatava iet politikā? Ar šādiem cilvēkiem tad arī es vēlos strādāt politikā mūsu kopīgās nākotnes vārdā."

A. Lejiņa vadītais Brīvības un solidaritātes fonds jau izsenis veido partnerattiecības ar Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju (LSDSP). Pirms gada televīzijas raidījumā "Viss notiek," A. Lejiņš sociāldemokrātijai Latvijā paredzēja izaugsmes iespējas, jo "bagāti cilvēki nemaksā nodokļus." Blakus nepieciešamībai nodrošināt, ka arī bagāti cilvēki maksā nodokļus, šodien Dienā viņš ir paģērējis valsts finansējumu partijām, elektroniskās reklāmas ierobežošanu priekšvēlēšanu laikā, "lokomotīvju" principa atcelšanu, atteikšanos no ofšoru firmām "kur faktiski tiek atmazgāta valstī nozagta nauda," un spekulāciju ierobežošanu nekustāmā īpašuma jomā ar attiecīgi palielinātiem nodokļiem tad, ka nekustāmais īpašums tiek pārdots.

Domājams, ka pašreizējā situācija, kuru Dienas Bizness ir precīzi aprakstījis ar vārdiem "apnicīgi bezatbildīgais politiskais cirks," liek sarosīties visvisādiem ļaudīm. 9. Saeimas vēlēšanās piedalījās 19 partijas un partiju saraksti, tajā skaitā tas pats LSDSP, kurš ar 3,5 procentiem bija pirmais aiz svītras pēc tām partijām, kuras pārvarēja 5% barjeru. Un te nu atkal būs jādomā par jēdzienu par diviem latviešiem un trim partijām. Arī Sabiedrībai citai politikai sevi prezentē sociāldemokrātiskā kontekstā, turpat brīžos, kad domā nevis par izdabāšanu Krievijai, bet par valsts ekonomiku, sevi pozicionē arī Saskaņas centrs. (Tā līderis Urbanovičs, starp citu, vakar Latvijas Avīzē stāstīja, ka arī viņa partijai tuvākajā laikā taisoties pievienoties viens bars sociāldemokrātu, lai arī tie neesot "Dinēviča un Īvāna sociāldemokrāti.) Ja politiskajā kategorijā "viss, izņemot pašreizējo valdošo koalīciju," saradīsies liels bars pretendentu, tad dažam labam līdz tiem pieciem procentiem aizstiepties būs visai grūti. Pirmo reizi, iespējams, mēs redzēsim politikas pārdali klasiskajā Rietumeiropas variantā -- ekonomiski liberālas un ekonomiski konservatīvas partijas. Bet no tās lielās vienotības, par kuru valdošās koalīcijas kontekstā tagad runā pat valdošās bandas pārstāvji, diez kas nebūs. Protams, katram savs ceļš ejams, bet tomēr. Lūdzu, neaizmirsīsim, ka jaunas Saeimas vēlēšanas tuvākajā laikā būtu ļoti izdevīgas gan "Tautas" partijai, gan arī "zaļajiem zemniekiem," jo Latvijas rajonos tām ir ļoti daudz lietā liekamu "administratīvo resursu." Turklāt cerības var būt pat vislielākās, bet dažu mēnešu laikā partijām, kurām šo "resursu" nav, būs ļoti grūti iešūpoties.

Vakar atsevišķi bloga lasītāji piedāvāja arī šādu domu: Ja jau Streipam viss tik ļoti nepatīk, tad arī Streipam vajadzētu iet politikā. Nevajadzētu vis. Es visās savās šūnās esmu žurnālists, un žurnālistika demokrātiskā sabiedrībā ir tikpat svarīga, kā politika, jo žurnālistika ideālā variantā ir sabiedrības sargsuns. Turklāt, un tas ir būtiskākais, es būtu ļoti slikts deputāts tādā nozīmē, ka jēdziens "obligātais balsojums" man būtu pagalam svešs. Un vēl, lasītāji labi zina manu runāšanas/rakstīšanas stilu. Tas, kas ir piemērots blogam vai avīzei, nebūs tikpat piemērots Saeimas tribīnei, no kuras man arī gribētos teikt precīzi to, ko domāju par tiem kolēģiem deputātiem, kuri atbalsta naudas atmazgāšanas legalizēšanu, sistēmu, kurā šoferis un šofera dēls ir kvalificēti kļūt par valsts uzņēmumu vadītājiem, domu, ka nodokļu nemaksāšana ir atalgojama ar Valsts prezidenta amatu u.tml. Ja kāds gribētu mani redzēt deputāta amatā, tad paldies sirsnīgs jo sirsnīgs, bet nē, paldies.

Tikams, tad, kad Ivars Godmanis atgriezīsies no Dienvidkorejas (interesanti, ka cilvēks nolēmis doties uz ārzemēm tieši tajā brīdī, kad notiek galvenā saruna par valdības reorganizāciju), viņš varēs pievērsties domai par "izlīguma valdību." Te jāatceras, ka patlaban ir paredzēts krietni samazināt ministriju skaitu, un visiem "izlīguma" dalībniekiem šajā ziņā nebūs, ko piedāvāt. Galvenais būs atbrīvoties no tiem ministriem, kuri visvairāk ir vainīgi pie tā, ka valdību mūsdienās Latvijā vairs atbalsta tikai apmēram katrs sestais no visiem iedzīvotājiem. Ja "izlīguma" kontekstā būs saruna arī par profesionalitāti, tad nudien ardievas Ministru kabinetam būtu jāsaka Šleseram, kuram ministrēšana ir tāds kā ģimenes bizness un hobijs, Slakterim, kura angļu valodas zināšanas arī ir pietiekami labas, lai pateiktu "good bye," Veldrem, kura zirgi viņu gaida, Rozem, kuru lauksaimniecība jau sen vēlas redzēt aizejam, nevis atnākam. Un galvenais, jaunai valdībai tomēr ir un vēlreiz ir jābūt tādai, kura atsakās no šoferiem amatos, atbalsta Ata Lejiņa domu par ofšoru tīkla atšķetināšanu, lai arī kur tā pavedieni vestu, ir gatava godprātīgi iecelt profesionālu KNAB vadītāju, un nudien apņemas darboties tā, lai nebūtu pastāvīgas un nepārtrauktas aizdomas par nebūšanām.

Jauku visiem dienu!

8 komentāri:

ib teica...

Labrīt!
Kārli, es pilnībā piekrītu, ka žurnālistam politikā nav jāiet. Un ne tādēļ, ka pārāk asi pateiks ko no tribīnes - kaut gan Jūsu izpildījumā tas būtu lieliski!

Es drīzāk šo jautājumu uzdevu tieši tādēļ, ka daudzi tagad saka, ka ir pēdējais brīdis iesaistīties politikā profesionāļiem, par kuriem ir (pamatotas) aizdomas, ka viņi ir rīcībspējīgi un saprātīgi. Un tagad reāli paskatāmies uz iespējamo personāliju piedāvājumu – jā, šis aicinājums skan cilvēkiem, kas turpat vien pie politikas ir, bet tas iekļauj arī profesionāļus, kuri un kuru pārstāvētās jomas, kā Jūs pats izsakāties, ir ārpus elektorālās politikas, piem., Ingrīda Blūma, un vai šādā gadījumā mēs tīri teorētiski nevaram runāt par to, ka jaunajiem spēkiem ir jānāk arī no līdz šim pilnīgi nepārstāvētām jomām?

Diemžēl, diemžēl es piekrītu tiem komentētājiem, kas saka, ka ir normāli no potenciālo jauno kandidātu puses būt piesardzīgiem, zinot, ka pie mums bļāvēju par jebko kultūra ir sasniegusi vēl neredzētus augstumus, gaidot mistiskas pārmaiņas tūlīt un tagad un, vēlams, ar burvju nūjiņas palīdzību. Un šeit ir tikai un vienīgi cilvēcīgs jautājums – vai man, kas sevi jau ir pierādījis un labi / izcili daru to, ko es zinu, pievērsties kam tādam, kur es principa pēc, visticamāk, tikšu vērtēts kā sliktais, muļķis, nejēga, zaglis, etc.? Jo, manuprāt, sabiedrības analītiskā spēja un spriestspēja patlaban ir aizgājusi gulēt.

anglosaxis teica...

Streipa kungs, savas domas par Jūsu iešanu politikā izteicu jau savā vakardienas komentārā. Kāpēc gan Jūs savus asos spriedumus pret nesmukiem lēmumiem nevarētu pateikt kā deputāts no Saeimas tribīnes (protams, bez rupjībām)? Bet priekš kam tas Jums? Tā taču ātri var kļūt nepopulārs. Bet, protams, Jums IR tiesības izvēlēties. Par Godmaņs vizīti Korejā - šādas vizītes netiek izlemtas vienā dienā - šodien sadomāju un rīt braucu. Un krietnu laiku ieprieš sarunātu vizīti nebūtu labi atcelt. Tas būtu necienīgi pret Koreju. Tā ka šoreiz "uzbrauciens" Godmanim nevietā. Bet par Ati Lejiņu - prieks. Prieks par viņa drosmi.

Unknown teica...

Ne pa teemu, sodien gribaas parunat :)

Sodien ir Svariga diena, jo beidzot Visa negativisma (neteiksu launuma) iemiesojums Buss pievienojas bezdarbnieku pulcinam (joks - miljonars vai miljardieris(lai kas vins nebutu) nevar skaitities bezdarbnieks, bez tam Sim jau daudz sakaru, gan jau atradiis, kur piepelnit Gimenei naudu :)Sagrajot attiecigo nozari, kuraa straadaas

Bet es tiesam ceru, ka Jaunais prezidents, pildis - daudz ko, ko ir solijis, tiesam ceru, ka Tas viss nebija tikai tada kaa pozitivisma kampanja Musejo Stilaa

Bet Laiks visu radiis!

Un runajot par iesanu politikaa,
Ne visi var izturet - ja esi taads viens labs - starp hienam - vai Nu jakljust par hieenu, vai jasaka - Politiskais Cau.

Kārlis Streips teica...

Anglosaxi, pirms daudziem gadiem es biju biroja vadītājs Latvijas Ārlietu ministrijā. 1991. gada decembrī bija paredzēta toreizējā ministra Jurkāna vizīte Taivānā, Dienvidkorejā, Japānā un Singapūrā. Arī toreiz premjers bija Ivars Godmanis, un delegācijas saraksts vairākkārt tika koriģēts, lai no tā izslēgtu cilvēkus, kuriem tobrīd bija svarīgas lietas darāmas tieši Latvijā. Patlaban situācija ir salīdzināma, un premjera atrašanās ārpus valsts brīdī, kad notiek būtiskas sarunas par valdības sastāvu, tomēr laba nav.

Unknown teica...

"Sodien ir Svariga diena, jo beidzot Visa negativisma (neteiksu launuma) iemiesojums Buss pievienojas bezdarbnieku pulcinam"
----------------------------------
Ak Dievs un atkal!!! Goda vārds es šodien negribēju uzbāzties šeit ar saviem tekstiem - bet nevaru es klusēt, ja atkal ar smaidiem un gavilēm lien virsū mankurtism!
Nu protams, ka Bušs bija gauži slikts savā amatā. Bet tieši viņš un tieši mūsu, baltiešu labā izdarīja tik daudz neatsverama. Par viņu daudz veiksmīgākam prezidentam citās jomās, iespējams tieši tāpēc nemaz skatiens līdz mums nebūtu nolaides.
Vai dienā, kad šis cilvēks - nē, ne jau aiziet citā saulē - bet atstāj amatu... vai viņš nav pelnījis vismaz no latviešiem, nevis viņa citu kļūdu noliegšanu, bet vienkārši objektīvu Paldies?!

Unknown teica...

To aniedra

Tu laikam jocigs esi - paldies Busam?

Cik vina Delj Berni un parastie cilveki - sievietes sirmaglvji Mirst Irakaa, Afganistanaa, Arii Daudzi USA karaviri Mirst vai tiek sakroploti - kaa vardaa? Demokratijas? Nee! Bet Naftas delj.

Ja vinji gribetu jau Sen kartibu ieviestu, Ja jau Sadams Vareja (neattaisnoju So Savas Tautas slepkavu) turet visu kartiba, tad kapec Pasaules labakaa Armija ar Visaam Sabiedrotajam neko nevar, tapec, kaa jau rakstiju, ja Buus kartiba, tad Bus javacaas prom, ja Buus javacaam prom, tad nevares naftu sukneet, Kapec Tad pasaules policists neuzbruk - Afrikas diktaturiskajam valstim Demokratijas vardaa, kapec Ziemelkoreju neaiztiek, tapec, ka Tur vai Nu nav Savu interesu vai arii par Stipru pretinieks.

Man Nekas nav pret USA, bet taas bijusie vadonji Ljoti ir iedragajusi Taas Vardu Pasaulee, un Cik zinu jaunais Prezidents Grib dariit visu lai Atjaunotu USA Telu uz Labu. Atsakoties piemeram no Irakas, Afganistanas
Un fiziskaas iejauksanas citaas valstiis

ib teica...

Nu lūk, šeit arī Sudrabas k-dzes atbilde: http://www.apollo.lv/portal/news/72/articles/147032
Ļoti patiesi par to, kam jāuzņemas atbildība, vai ne? Bet vārds "atbildība" ir pierasta lieta dažās ausīs, vismaz no malas izskatās, ka kungi (viņi arī garanti) nejūtas tā traucēti. Un šādos apstākļos, lai kā gribētos, "dream team" pieteikšanās ir apšaubāma.

Liena Muraškina teica...

Ar Dienvidkorejas un Japānas vizīti ir sanācis tā, ka tā saskaņota TUR visaugstākajos līmeņos. Nu nevar vienā mirklī atcelt tik augsta līmeņa tikšanās, pat, ja premjers to gribētu. Ir jāievēro arī kāds protokols attiecībā pret uzņēmēju pusi...

 

free counter