pirmdiena, 2010. gada 4. janvāris

Par nejēgām, nelgām un noziedzniekiem

Labrīt, lasītāji!

Bloga virsraksts šorīt nočiepts no grāmatas, kāda šodien tiks atvērta. Tas ir jaunākais žurnālista Lato Lapsas gara darbs, un jēdzienus "nejēga," "nelga" un "noziedznieks" viņš attiecina uz tiem, kuri pērn un aizpērn risināja jautājumu par Pareksa banku un tās glābšanu. Ceru, ka kolēģis man piedos, ja es tomēr tos pašus vārdus attiecināšu uz citu jautājumu, proti -- uz nodokļiem un to (ne)iekasēšanu.

Šajā gadījumā par noziedzniekiem droši vien nav runa, bet par nejēgām un nelgām gan. Jau pagājušā gada nogalē Valsts ieņēmumu dienests brīdināja, ka milzīgā steigā pieņemtos lēmumums par nodokļu paaugstināšanu un grozīšanu nāksies kādu brīdi papētīt, pirms tos būs iespējams ieviest praksē. Runa, protams, ir par to, ka VID ļaudīm ir jāpārkārto datu programmatūra un jāpārliecinās, ka visi VID darbinieki ir lietas kursā par jaunajiem noteikumiem. Jādomā, ka vismaz uz kādu brīdi šajā jomā valdīs bardaks, jo arī mana ļoti ierobežotā pieredze ar Valsts ieņēmumu dienestu liecina, ka ne vienmēr viens tā pārstāvis pateiks precīzi to pašu, ko otrs. Katrā gadījumā es kā pašnodarbināta persona zinu, ka manu klientu grāmatvedības departamentos ir grāmatvedes ar diametrāli pretējiem uzskatiem par to, kā pašnodarbinātām personām tiek maksāts, lai arī likums par to, protams, ir tikai un vienīgi viens.

VID šorīt darba nudien netrūks. Paaugstināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, samazināti attaisnotie uzdevumi par izglītību un ārstniecību, ieviesti vairāki jauni akcīzes nodokļi, parādījies tā dēvētais mājokļa nodoklis. Atcerēsimies, tas viss tika radīts vien pirms mēneša. Tā teikt, davai uz priekšu, par sekām domāsim kaut kad vēlāk. Un tas jau neattiecas uz Ieņēmumu dienestu vien. Es, piemēram, nebūt nezinu, kā tiks aprēķināta mana dzīvokļa kadastrālā vērtība un kā tiks noteikts nodoklis. Nezinu, kas to darīs. Vai tas notiks man nezinot un pēc tam tiks piestādīts rēķins? Vispār, dzīvoju mājā, par kuru joprojām notiek tiesvedība un tāpēc Zemes grāmatā tā nav ierakstīta. Vai no tā izriet, ka pilnībā man dzīvoklis tomēr nepieder un tāpēc nodoklis nebūs jāmaksā? Vienu gan zinu -- pirms pāris mēnešiem intervijā Latvijas radio attiecīgie ļaudis visnotaļ atklātā tekstā stāstīja, ka metodoloģiskie jautājumi nebūt vēl nebija atrisināti. Vai tagad viss ir kārtībā?

Un te nākas domāt arī par vienu citu lietiņu, proti -- tuvojoties Saeimas vēlēšanām politikāņi visdrīzāk meklēs katru iespēju, lai iepriecinātu elektorātu, un ir pilnīgi iespējams, ja valsts tautsaimniecība tomēr nākamajos pāris mēnešos sāks atkopties kaut mazliet, mēs pieredzēsim priekšlikumus par decembrī paaugstināto nodokļu samazināšanu. Un tādā gadījumā viss būs jāpārkārto no jauna.

Jēdzienus "nejēga" un "nelga" attiecībā uz politikāņiem var pirmkārt izmantot tāpēc, ka krīzes laikā tik ļoti paaugstināt nodokļus ir vienkārši stulbi. Uzņēmumi pārvāksies citur, šogad valsti pametīs vēl desmitiem tūkstoši cilvēku, paplašināsies "pelēkais" sektors, no jauna nāksies domāt par tādu jēdzienu, kā "alga aploksnē" u.tml. Taču ir arī blogā minētais jautājums -- vai ir nodrošināta nepieciešamā infrastruktūra, lai pa fikso pieņemtie lēmumi būtu praktiski ieviešami dzīvē. Šajā gadījumā, acīmredzot, tā nav nodrošināta. Nejēdzīgi. Nelgaini.

Jauku visiem dienu!

Nav komentāru:

 

free counter