pirmdiena, 2009. gada 16. februāris

Šodien divas svarīgas sarunas

Labrīt, lasītāji!

Šodien mūsu valstī notiks divas sarunas, kuras viena mazāk, bet otra daudz vairāk ir ar izšķirošu nozīmi. Pirmā ir saruna starp Valsts prezidentu un pagaidām joprojām premjerministru, kurš sakās piektdien Valsts prezidenta izplatītajā paziņojumā par uzticības zaudēšanu neesam sadzirdējis domu, ka viņam būtu jādemisionē. Piedodiet, bet gluži tizls Godmanis taču nav. Protams, Satversmē nav teikts, ka gadījumā, ja Valsts prezidents nolemj, ka premjerministrs vairs nav tiesīgs saņemt viņa uzticību, premjerministram tūlīt pat ir jātin makšķeres. Turklāt mūsu valstī ierastais valdības mainīšanas veids ir kādam no koalīcijas partneriem ņemt un uzmest. Taču cilvēkam, kura pārstāvēto politisko spēku Latvijā atbalsta kaut kur tā ap diviem procentiem aptaujāto vēlētāju un visu viņa vadīto koalīciju atbalsta ne īpaši daudz vairāk darba ļaužu, tomēr nevar nebūt skaidrs tas, ka patlaban tālāk vairs nav, kur iet. Nav jau pats Godmanis īpaši vainīgs, lai arī aizpērn decembrī, kad viņš uzņēmās valdības vadīšanu, viņam varbūt vairāk vajadzēja saprast, ka kolēģiem ir tikai un vienīgi viena interese -- "savējie." Raugi, arī tēvzemieši kārtējo reizi ir pierādījuši, ka ir šeptmaņi un nekas cits, Konkurences padomē ekonomikas ministrs grib iebīdīt personu, kura pati vaļsirdīgi atzīt, ka tam nav pilnīgi nekāda pamatojuma. Ja neskaita piederību "savējiem." Taču Godmanis ir vistiešākā veidā atbildīgs par aunpierīgo atteikšanos saprast, ka sabiedrības pacietības vazis ir tuvu lūzumam. Žēl, bet cilvēks, kurš tik ļoti daudz darīja, lai izveidotu neatkarīgo Latvijas Republiku, vēsturē tiks ierakstīts nevis kā "krāsniņu" autors, nevis kā atjaunotās valsts pirmais premjerministrs, nevis kā cilvēks, kurš toreiz pieņēma veselu strīpu sāpīgu, bet nepieciešamu lēmumu par cenu brīvlaišanu un visu pārējo -- bet gan kā cilvēks, kurš pabeidza Kalvīša iesākto valsts un valdības reputācijas sagraušanu. Cik apsveicami.

Un otra saruna šodien sāksies Rīgas apgabaltiesā, kur uz apsūdzētā sola sēdīsies Puzes ķeizars. Pirms teikt to, kas man par to ir sakāms, lūdzu, nepārprotiet -- absolūti saprotu, ka vainu mūsu valstī var pierādīt tikai tiesa, apelācijas tiesa, nākamā apelācijas tiesa, aiznākamā apelācijas tiesa un varbūt arī Eiropas tiesa. Taču. Nevar būt tā, ka visā tajā, ko par Puzes ķeizaru ir savākusi Ģenerālprokuratūra, nav nekā cita, kā ķeizara oponentu izdomātas pasaciņas, lai arī ko par to neteiktu pats stāsta varonis un viņa kabatas avīze Rīgā. Te tomēr ir runa par pirmo lielo zivi, kāda iepinusies mūsu valsts korupcijas apkarotāju tīklos. Te tomēr ir runa par cilvēku, kura labā viena no valsts galvenajām politiskajām partijām ir sevi diskreditējusi absolūti un pilnīgi, atkārtoti cenšoties labot krimināllikumu, lai mīkstinātu noteikumus par naudas atmazgāšanu. Par cilvēku, kura labā vesela strīpa ļaužu, tajā skaitā arī tādu, kuriem nu vajadzēja gan zināt, ka tā nevajag, centās pārliecināt sabiedrību, ka ir amnestējami gandrīz vai visi Latvijas iedzīvotāji pēc kārtas, bet pirmām kārtām jau viens un konkrēts, lai arī specifiski tas netika pateikts. Par cilvēku, kura lietvedībā rēgojas Zvaigznīšu brīdis, Pleskavas šoseja un viss pārējais, bet patiesībā figurē fakts, ka pagājušā gadsimta 90. gados politekonomiskā korupcija mūsu valstī sita ļoti, ļoti augstu vilni. Par cilvēku, kurš nepārprotami ilgus gadus ir vienlaikus bijusi vadošā pašvaldības amatpersona un intīmi iesaistīts tās pašas pilsētas biznesa būšanās un nebūšanās. Un te nudien nav svarīgi tas, ka Puzes ķeizars uzvarēja bezgala muļķīgajā lietā par Grinbergiem. Nudien nav svarīgi arī tas, vai vienlīdz tuvu tiesāšanai ir citi, kuri ir vistiešākā veidā atbildīgi par to, ka Pasaules banka jau izsenis pateica, ka Latvijā valsts vienkārši tiek nozagta. Saku vēlreiz -- tiesa spriedīs, bet piedodiet, atvainojiet ... man ir absolūti neiespējami ticēt, ka Puzes ķeizars ir nevainīgs balts jēriņš, kurš pilnīgi nejauši Ventspils pašvaldības vadītāja amatā kļuva par daudzkārtēju multimiljonāru. Un vēl vairāk, mani absolūti kaitina šis smīnīgi ņirdzīgais cilvēks, kuram kakls ir savainots tikai tad, kad ir jāsēž cietumā vai mājas arestā, bet ne pirms un ne pēc tam, kurš laikam ir pārliecināts, ka Ventspils bezgalīgajā ofšoru ķēdē viss ir tīrs un pēc naktsvijolītēm smaržojošs, un kurš acīmredzot arī uzskata, ka "konkurentu" rokas stiepjas pietiekami tālu, lai ietekmētu likuma aizsardzības spēkus Lihtenšteinā un citur. Raizes saistās ar to, ka pietiekami daudzas ķeizaram inkriminētās epizodes notika visai sen, ir jau arī tāda lieta, kā noilgums. Taču 150 sējumos nevar būt tikai pupu mizas un sēnalas. Nešaubīsimies ne mirkli, ka tiesā aizstāvības puse un pirmkārt jau pats ķeizars rīkos lielu jo lielu trādirīdi. Bet gaidīsim rezultātu. Nespēju ticēt, ka tas būs pilnībā attaisnojošs.

Jauku visiem dienu!

12 comments:

test_user teica...

Streipa kungs, un ja būs attaisnojošs? Vai jūs runāsiet citādāk, vai joprojām neticēsiet?

Kārlis Streips teica...

Bush, tad es teikšu ka kaut kas nav kārtībā ar mūsu valsts juridisko un tieslietu sistēmu.

Miks teica...

Respektīvi, atskaites punkts: Lembergam jāsēž! Ja iesēdinās, tad viss ir OK. Ja nē - kaut kas ir greizi ar tiesu. Labs uzstādījums. Bet ne par to stāsts. Viss būtu daudzmaz normāli, ja nebūtu atsauces uz Pasaules Banku. Tā jau arī nekāda paraugiestāde nav ar visu savu eks-prezidentu, kurš siltajā amatā iekārtoja savu mīļāko. ar ko tas stipri atšķiras no šofera dēla? Ar to, ka Vulfensons bija spiests atkāpties, bet buldozers joprojām ir amatā? Ir jau atšķirība, protams. Bet nu nav šī Pasaules Banka patiesība pēdējā instancē. Lai gan mūs tas īpaši neattaisno!

Unknown teica...

...kaut kas nav kārtībā ar mūsu valsts juridisko un tieslietu sistēmu...
---------------------------
Es ceru jau rīt sagaidīt kvēlu un pamatotu nosodījumu šai sistēmai, jo šodien taisnā tiesa aizliedza preses pārstāvjiem veikt filmēšanu un skaņas ierakstus tiesas zālē, kaut apsūdzētie vai nu neiebilda, vai pat uzskatīja par vēlamu preses brīvu rīcību.
Esmu pārliecināts, ka godprātīgi un konsekventi vārda brīvības un tautas informētības aizstāvji nespēs klusēt!!!

Miks teica...

Un vēl pat to Lembergu: es laikam piekristu Jūsu, Kārli, patosam, ja par cietušo būtu atzīta Latvijas valsts. Bet, kad cietušie ir... - nu, Jūs mani sapratāt -...kas! Zirnekļi burkā! Un lai man kāds parāda, ar ko "cietušie" ir labāki par "apsūdzēto".

Kristofers Robins teica...

Butu ļoti patīkami, ja kaut vai pēc ilgiem, ilgiem gadiem (taču, kamēr vainīgie vēl dzivi) no panckām iztiesātu āra Gaili, Kreitusu pāri, Motti, Straumi, Zorgevicu, "Šķēli, Lembergu, "Sleseru, Peteru, Vaškevicu un vēl ļoti, ļoti daudzus cilvēkus, kas ar savu ierindas darbu ir nopelnījuši miljonus. Varbūt tad man atrieztos ticība latvijas vlsts iespējamībai. Līudz pēdējam brīdim darīju visu, kas manos kā indivīda spēkos, lai LV būtu jēdziga vieta, jo tā ir mana dimtene un kam man maksāt nodokļus kaut kādai jaunzelandei, ja varu to darīt Latvijā. Taču nu man rokas ir nolaidušās, nav padoma, nav spēka. Būtu jānotiek brīnumam, lai lietas te vērtos uz labu viena cilvēka mūza laikā. patreiz domāju kravāt koferus un emigrēt. Jābilst, ka esmu viens no pēdējiem savā drauggu kopā, jo lielākā daļa visu pārējo ir jau aizdevušies stutēt citu valstu zinību un zinātnes torņus

Juzis teica...

Gudrāks par citiem jau ir Šķēle, jo viņa vārds un paraksts nav uz nelikumīgiem dokumentiem, es tā saprotu. Viņš turpina vadīt tos procesus, kuri viņam "piekrita " pēc ietekmes sfēru sadales ar Puzes kungu.
Bet izturet Lemberga smiešaanos publikas priekšā, patiesi ir grūti. Nav jau viņs viens, tā pat smej arī puse Saeimas. Bet liekas, ka atrisinājums tuvojas.

Anonīms teica...

Anglosaksi, ja nepatik Sis blogs, vari pameklet savadakus, vairak Tavam IQ piemerotakus!

Runajot par Pirmo Sarunu Karli, Jus jau noteikti zinaat Rezultatu - GodmanjPuika paliks, Zatlers protams - ...
vairak par Savam runam, uz neko vins vairs nav spejigs, es visas negativas domas par so cilveku nemsu atpakalj 31 martaa, ar nosacijumu,ka vins daris to ko ir apsolijis - Rosinaas Saeimas atlaisanu, jo pat ja tie resnie tur augsaa izpildis, ko vins ir prasijis, vinji pildis tikai un vienigi taa,lai biditos veiksimigi daza laba shemas, neparkapjot To svarigakaas arterijas,

... bet, taa, kaa Mes visi zinam (kaa jau to bla bla atkartoju :) )
Kaa un Kas ielika Vinju tur kur vins ir, un ne jau tapat, tad...

Nekas Latvijaa uz Labo Pusi nemainisies, un es godigi neticu Latvijai, un daudzi netic, un esmu viens no tiem, kas agri vai veelu pametis latviju, jo man nav par ko To Milet, man ir apnicis viss sis politiskais Sviests ...

Gribu dzivot Valstii kur nedomaa,tikai kaa atvilkt no Tevis nodokljus,un izpiest pedejo Sulu, bet kur Tu daudz ko sanem atpakalj (Maksajot nodokljus) - bezmaksas arstesanos, labu pensiju (ne jau tikai lai apmaksatu est un rekinus) bet lai arii Tu varetu pec Muza darba, pacelot pa pasauli, neticu ka Godigs Vidusmera nodoklju maksataajs, vecumdienas Latvijaa to var Sasniegt, vai kadreiz vares ...???!\


Juus varat neatbildet, bet es nesaprotu, ko Juus daraat Latvijaa?
Vai Tiesam USA nav labaka vieta uz Zemes virsas par so, kur nu vel kad valda tie kas valda tagad uz paslaik Tur? ...

Kārlis Streips teica...

Anglosaksi, un patlaban jau bez lasīšanas. Nezinu, kas Jūs tāds esat, ka varat ganīties pa visiem portāliem pēc kārtas un gruzīties par visu, kas Jums nepatīk, bet dariet to kaut kur citur. Tam, vai 1910. gadā Amerikā kāds tika tiesāts, ar Lembergu nav absolūti nekāda sakara.

Un Kristofer, Jums joprojām ir visai interesanta attieksme pret Lieliem Burtiem, bet tas nekas. Esmu Latvijā, jo te man ir tēvzeme, bet arī tāpēc, ka man kā žurnālistam te ir neizsakāmi daudz interesantāk, nekā manā dzimtenē Amerikā.

Jauku Jums abiem vakaru.

Kārlis Streips teica...

Niedra, es piekrītu, ka nav saprotams, kāpēc tiesa aizliedza ierakstus, jācer, ka žurnālisti prot ātrrakstīšanu. Un Mik, tā nu gluži es neteicu. Pirmkārt, notiesāšana mūsu valstī ne vienmēr noved pie "sēdēšanas." Un otrkārt, piedodiet, bet ir jābūt aklam kamielim, lai neredzētu, ka Lembergs savā Ventspilī nav rīkojies atbilstoši ētikas, morāles un jā, arī likuma standartiem. Šķiet, VVF kādreiz teica, ka Lemberga lieta Latvijas tiesām būs pārbaudījums. Tā tas ir.

Kārlis Streips teica...

Un Mik, vēlreiz -- ir cietusi Latvijas valsts. Ir cietusi visa Latvijas sabiedrība, jo Latvijas kuģniecība Lemberga izpildījumā tika pārdota par absolūtu sviestmaizi, un pateicoties Lembergam (un, protams, ne tikai viņam) Latvija ir pazīstama kā maza un korumpēta banānu republika. Tas kaitē mums visiem.

Anonīms teica...

Isteniibaa esmu kaspars, bet tas nekas :)un lieli burti, ak kaa man patik :)

Saaku rakstit (eksperimentejot) blogu, un nika sadaljaa ievietoju - IT, nezinaju, ka arii Seit zimešos ar šo vārdu ...
Blogs ir izdzests, un ceru arii Niks palabots, tas ir mans istais vards ir vietaa...

Runaajot par Tevzemi, esat Malacis, un kaut vairak taadu kaa Juus butu, bet attieciiba, pret mani, man nav speeka un veelmes Te dzivot,

esmu padzivojis kadu laiku arpus Latvijas, paelpoju citas valsts normalo demokratiju un attieksmi pret Saviem pilsoniem,
tapec, pienaks laiks un busu kur citur...

un veel kada doma, ko noteikti daudzi Zin,
Musu Latviesu viena no vislielakajaam kludam ir taa, ka
pec Neatkaribas Atjaunosanas, netika ieveleti jauni svaigi godigi cilveki, taa vietaa palika tadi kaa Lembergi, kuri lidz Muza galam platisies, ka ir balsojusi par Latvijas Neatkaribu, bet jautajumos par Saviem miljoniem teiks - Tu Sorosieti, es neesmu ne santima sadzis!

Vispaar taa vinja Sorosiesu muldesana ir uzjautrinosi smiekliga!

 

free counter