otrdiena, 2008. gada 11. novembris

Par Dimiteru ģimeni un tās savdabīgajām domām

Labdien, lasītāji!

Ziņots, ka viņsaulē aizgājušās leģendārās aktrises Vijas Artmanes redzamākie ģimenes pārstāvji -- dēls Kaspars un viņa daiļā līgaviņa Līga -- ir paziņojuši, ka nelaiķei par godu būtu uzstādāmi divi pieminekļi, tajā skaitā viens no tiem -- vietā, kur kādreiz rēgojās Ļeņins. Otrs būtu kapos, kur aktrise ir apglabāta.

Par pēdējo strīdu it kā nevarētu būt. Dižai aktrisei pienākas pienācīga atdusas vieta. Taču citādi gan ir jāsaka, ka te kārtējo reizi V. Artmanes pēctecis ir nācis ar, teiksim, savdabīgu domu. Pavisam, pavisam ekstrēmu. Dimitera madāma, kuru visbiežāk sabiedrība redz minoritāšu pasākumu laikā babuškas kostīmā tērptu, naidā izviebtu ģīmi un ikonas pa gaisu vicinādamu, ir paziņojusi, ka vieta, kur stāvēja Ļeņineklis "mūs iedvesmo." Jā, iedvesmo gan -- katru gadu tur pulcējas bariņš ļaužu, kuri tā arī nevar samerināties ar to, ka Padumjās savienības vairs nav. Ļeņina dzimšanas dienā tur puķes tiek liktas joprojām. Protams, Vija Artmane Padumjajā savienībā bija milzīga zvaigzne, par PSRS tautas aktrisi viņa kļuva jau 1969. gadā, arī Kompartijā viņa bija aktīva. Taču no tā neizriet, ka viņai būtu jākļūst par jauno Ļeņinu, un ar visu savu "iedvesmu," Dimitera madāma tomēr varētu padomāt arī par to, ko minētā vieta nozīmē latviešu tautai. Ne velti daudzas reliģijas izprovējušais Dimiters ar ierosmi ir nācis laikrakstā Telegraf, nevis kādā latviešu laikrakstā.

Par aizgājējiem sliktu nerunā un nerunāšu, bet atvase gan šai aizgājējai ir savdabīgs cilvēks. Ilgu laiku apsūdzēja valsti, ka tā mammu pienācīgi neapgādājot (un to tā arī izrietēja briesmīgie meli, kādi pēc aktrises nāves parādījās Krievijas massaziņas līdzekļos), kā teicu, paprovēja vienu reliģiju pēc citas, iekams nonāca pie pašreizējās, un, protams, pēdējos gados ir pārkvalicējies par vienu no valsts galvenajiem homofobiem. Ļoti iedvesmojoši. Dimitera madāma ir pateikusi, ka Rīgas mērs Jānis Birks noteikti piekritīšot domai, ka Ļeņinekļa vietā ir jāliek Vijineklis, jo viņš esot "dvēselisks cilvēks." Bet viņš ir arī tēvzemietis un "smadzenisks cilvēks," kurš, jācer, nemaz nebūs priecīgs par domu, ka Ļeņina vietā ir uzslejams cits piemineklis. Šī nu reiz ir doma, kura ir pasūtāma trīs mājas tālāk.

Jauku visiem dienu!

10 comments:

Inga teica...

Neticu nevienam Dimitera vaardam! Piemineklim ziedotu labpraat, tachu, ja ar to nodarbotos kaads cits - ne Dimiteru paaris, njemot veeraa vinju ieprieksheejaas aktivitaates naudas "izkaashanas" sakaraa. Savukaart, Liigai Dimiterei esmu ar mieru saziedot tikai "attieciigos priekshmetus maisinjaa"!!!
Vai tieshaam shiem NEcilveekiem nav ne mazaakaas kripatinjas kauna!? ...Bet, protams, ka NAV!!!

malejaijs teica...

Pagātnes "grēki" kā šleipe vilksies aiz glamūrās aktrises, kas prata dzīvot ar pilnu krūti laikmetā, kad šāda uzvedība tika novērtēta no valdošās elites puses, kurai neapzinīgi klanījās lielākā sabiedrības daļa, bailēs pazaudēt savu kailo dzīvību. Aktrisei te nav ko pārmest, jo nauda ir bez smakas un tā patīk visiem. Bērniem vajadzētu to apjēgt un saprast, ka politiskie "mesli" ir daudz smagāki par vienkāršām atmiņām un utopiskas idejas par pieminekļiem nav tas pats , kas dziesmas vārdi par visiem "nesaprotamām" lietām. Ja visam tam piejauc klāt "boga", tad ķīselis ir neizstrebjams.

anglosaxis teica...

Šoreiz, Streipa kungs, gandrīz pilnīgi piekrītu Jums (redziet, reizēm mūsu domas saskan, reizēm nē, bet nezin vai ir gudri izdzēst tos komentārus, kuri nesaskan ar Jūsu viedokli, visi un visur nekad Jums nepiekritīs). Piekrītu par Kasparu, jo kārtīgs dēls pats mātei izremontēs dzīvokli, nevis gaudīsies, ka to neizdara valsts. Arī viņa un sievas izlēcieni (maigi sakot) attiecībā uz minoritātēm ir pretīgi. Kas attiecas uz Vijas Artmanes darbību komunistu partijā - varbūt Jums, kā brīvā zemē augušam cilvēkam, to ir grūti saprast, bet tajos drausmīgajos laikos daudziem tā bija vienīgā iespēja "izsisties". Es gan stāšanos komunistu partijā nekad neesmu augstu vētrējis, tomēr no cilvēcīgā viedokļa varu saprast, jo neviens normāls cilvēks komunisma idejām taču neticēja. Tā bija tīrākā rāpšanās augšup pa karjeras kāpnēm. Cita lieta, ka Artmanei jau nu tas nebija vajadzīgs. Tomēr aktrisi es netiesāju. Mēs visi kādreiz kļūdamies un darām lietas, par kurām vēlāk jānokaunas.

Unknown teica...

Un atkal man iznāk teikt kādu vārdu "pretfāzē" gan pamatrakstam, gan komentāriem.
Dimiteru ģimenītes izdarības gan šo, gan citu reizi man šķiet tik šķebenas, ka pat nevēlos tās iztirzāt. Un es varētu pievienoties visiem nosodījumiem - un, ja redzu ka viedoklis tāpāt gūst uzvaru, tad pievienojos es vienmēr vienkārši klusējot - bet...
Nu nebija Dimiteru ģimenes ideja likt mātes pieminekli Ļeninekļa vietā! Viņu ideja, cik var izlobīt no mierīgākiem avotiem, bija novietot to pretī izejai no katedrāles - arī tas, no mana viedokļa, ir smagi pārspīlēta un noraidāma vēlme, bet tā no Pareizticības apmātu cilvēku viedokļa ir pavisam izprotama.
Kārtējie, no mana viedokļa, skandālu kārie un nelietīgie virsrakstu cepēji - no viņu viedokļa, laikam nedaudz neprecizēja - bet no mana viedokļa pilnīgi degradēja līdz nelietojamībai pareizu un pat svētu sašutumu.
Kāpēc Jūs, Kārli, un tie kurus Jūs gan skolojat Universitātē, gan šajā reizē atkārtojat viņu skandalizēto neprecizitati, vienmēr sasmērējat tīrus un labus ieročus?!
Kāpēc katrā lielā medus mucā, kuru jūs piepildāt ar ikvienam godīgam cilvēkam saprotamu un atbalstāmu medu, vienmēr iebliežat lielu karoti darvas, kas šo mucu padara tikai un vienīgi par darvas mucu?!

Kārlis Streips teica...

Aniedra, tāpēc man šodien blogs sākās ar vārdiem "Ziņots, ka." Brauciet virsū tiem, kuri to ziņoja, bet Dimiterienes teiktais par konkrētu vietu tomēr liecināja, ka tur arī viņa pieminekli bija iedomājusies.

Unknown teica...

Nu kur Jūs rāvāt, ka "Dimiterienes teiktais par konkrētu vietu" kaut ko liecina, ja medijos nekur nav atrodams viņas teiktā atreferējums, bet piemēram "Apollo" raksta "...dēls Kaspars Dimiters klāstījis, ka...bet otrs — zaļajā zonā iepretim Kristus Piedzimšanas katedrālei".
Manuprāt, jūsu naids pret šo personu ir aizmiglojis Jums - teiksim tā - acis.
Braukt virsū konkrētā tendenciozi sagrozītā virsraksta autoriem es kategoriski negrasos. Tie ir profesionāli provokatori, kuri precīzi apzinās savas metodes, mērķus un auditoriju, un saņem algu par padarīto.
Konkrēti šī sagrozījuma kvalitāte bija gauži zema. Pieņēmums, ka kāds varēja tiešā tekstā izteikt ideju Artmanes pieminekli novietot tieši precīzi Ļeninekļa vietā ir idiotisks līdz galējai robežai. Šī sagrozījuma mērķauditorija varēja būt tikai publika ar atbilstošu spriešanas kvalitāti.
Vai Jums nav neērti, ka Jūs šo info nevarējāt nekvalificēt atbilstoši tās patiesai vērtībai un pat tērējāt laiku tās tālākai izplatīšanai?

pilnai.laimei teica...

"Главное, что появилась идея — установить его там, где раньше стоял памятник Ленину. Нас она вдохновляет. Это место уже много лет пустует. И как люди верующие, мы надеемся, что наша задумка претворится в жизнь. С господином Бирксом мы еще не разговаривали на эту тему, но верим, что он нам не откажет. Он душевный человек", — заявила Лига Димитере.

Unknown teica...

Nu tad piekritīšu, ka Dimitere ir atbilstošā idiotisma līmenī.
Tomēr precīzi palasot Dimiterenes teikto šajā krieviskajā citā ir redzams, ka viņa piekrīt tai idejai, kuru ir radījuši citi, nevis viņa, un šī ideja viņu tikai iedvesmojot.
Tātad K.D. izteica ideju nolikt pieminekli iepretī Katerdrālei, provokatoriski virsrakstu cepēji (piebalsojot K.Streipam u.c.) šo pārtransformēja par novietošanu tieši Ļeņinekļa vieta, Dimiterieni tas iedvesmojot.
Vai es kļūdos savos spriedumos?

I.L. teica...

Iedomājos neticamo situāciju, ka Artmanes palicēji vāktu ziedojumus, lai,piemēram,noorganizētu viņas filmu nedēļu,kur bez filmām būtu iespēja par tām runāt kopā ar režisoriem, kolēģiem utt. Tas viss notiktu cilvēcīgi siltā un jaukā atmosfērā,kur aktrises bērni sagaidīto viesus, nevis lamātos vai sūdus mestu.
Viss ilūzija.
Kas notiek tā vietā.
Notiek tas,ka Dimiters+sūdu Līga nenogurdināmi grauj savas mātes reputāciju,vazādami viņu pa visiem medijiem.
Esmu jaunākās paaudzes cilvēks,Artmane man nekad nav bijis kults,kaut filmas jau redzētas, bet acīmredzot nav vairs tā nepastarpinātā saikne,kāda ir vecākā gadagājuma cilvēkiem. Un nu man diemžēl viss,kas ar Artmani saistās,sāk pamazām šķebināt,pateicoties viņas palicējiem.

thelifeofhelga teica...

Neesmu nekada Latvijas krievvalodigas preses cienitaja - tas kvalitate ir stipri atsaubama. Tomer nesaprotu, kapec gan krievvalodigo izdevums noteikti ir jasasaista ar nostalgiju pret Padomju savienibu. Krievi nav komunisti, ilgas pec Padomju savienibai piemit paris desmitiem "dabas bernu" un projecet vinu viedoklu uz visiem Latvijas krievvalodigiem ir tas pats, ka pieminet, ka 167. martu ar ptieku svin visi latviesi.

P.S. Atvainojos par garumzinju trukumu - rakstu no arvalstim.

 

free counter