trešdiena, 2008. gada 12. novembris

Par budžetu, policiju un bērna argumentiem no ministra mutes -- pārdomas trešdienā

Labrīt, lasītāji!

Nemaz nejūtos nelaimīgs, ka man nav jāpiedalās 2009. gada valsts budžeta izstrādāšanā. Piekrītu vārda brāļa Leiškalna šodien Dienas Biznesa teiktajam -- procesā ir lietas, kuras es nesaprotu, ja es tās saprastu, tad es varētu būt premjerministrs, bet tas ir amats, kurā mani neviens negaida. Turklāt vārda brālis Leiškalns ir Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs un noteikti saprot vairāk, nekā vidēji aritmētiskais valsts iedzīvotājs.

Neizpratni rada tas, kā valdošā (elite/koalīcija/ļoti-jauko-un-vienmēr-godīgo-ļaužu-kuri-nekad-nedomā-ne-par-ko-citu-kā-vienīgi-un-tikai-un-ekskluzīvi-par-tautu-un-tās-interesēm grupa -- izvēlēties vēlamo) ar budžeta lietām ir rīkojusies. Raugi, pie visa taupības budžeta ir izdevies sameklēt 200 miljonus latu, kurus atdot Pareksa bankai. Prieks par to. Banka ir glābta. Bet vai no tā izriet, ka nauda ir atņemta kaut kam citam, ja nu reiz tās nav daudz?

Uz šo domu uzvedina valdošās (...) paziņojums, ka nākamgad tiks likvidētas veselas 500 policijas štata vietas ar vēl dažām klāt. No vienas puses, Valsts policijas priekšnieks Aldis Lieljuksis ir piedāvājis pat ļoti sakarīgu problēmu sarakstu, kuru dēļ kādu no policijas varētu arī padzīt: "Pirmais — personai nav atbilstošas izglītības, un tā nemācās. Tas parāda, ka cilvēks necenšas sevi pilnveidot. Otrais: spēkā esošs disciplinārsods — neatbilstība ieņemamajam amatam. Trešais — novērtējuma kategorija C. Atstādināts no dienesta pienākumu pildīšanas. Faktiskās valodas zināšanas neatbilst prasībām." Neizglītots, neieinteresēts, likumu un reglamentu neievērojošs, latviešu valodu neprotošs -- jā, tās nav rakstura īpašības, kuras veido pašu labāko policistu (lai gan būtu pat ļoti jauki, ja valdošā (...) jēdzienu "disciplinārsods -- neatbilstība ieņemajamam amatam" attiecinātu plašāk, tajā skaitā arī citās valsts iestādēs).

Taču no otras puses. Citējam daiļrunīgo iekšlietu ministru un "Tautas" partijas vadoni Segliņu, kurš nesen uzstājās televīzijas raidījumā "Degpunktā": "
"Valstī ir pasliktinājusies sociālekonomiskā situācija. Liels bankrotu vilnis, ir liels atlaisto cilvēku skaits, ir pasliktinājusies kopējā situācija valstī, un ir cilvēki, kuri ienākumus vēlas gūt noziedzīgā ceļā. Noziedzības līmenis Latvijā šogad ir palielinājies par desmito tiesu. Veikali apzagti vairāk nekā 2000 reižu, nozagtas 1400 automašīnas. Uzradušies arī krāpnieki, kuri apmānījuši jau vairāk nekā 1000 cilvēku. Kopumā policisti reģistrējuši gandrīz 18 tūkstošus zādzību. Neizklausās iepriecinoši, vai ne? Turklāt izrādās – sava īpašuma sargāšanā bieži vien varam paļauties tikai paši uz sevi."

Vai tie ir tie apstākļi, kuri ved pie domas, ka policistu skaitu vajadzētu samazināt? Nu, nē, taču nē. Pieļauju, ka katrs bloga lasītājs varētu pastāstīt par gadījumu, kurā policija neieradās gluži tik ātri, cik gribētos, lai risinātu dzīvokļa apzagšanu / tiktu galā ar ļaudīm, kuru spēkrati uz ceļa sadūrušies / meklētu laupītāju u.tml. Uzreiz gribu teikt, ka attiecībās ar mani policija vienmēr ir bijusi pieklājīga un profesionāla, reiz, kad man dzīvokli apzaga, pat speciāli piemeklēja kolēģi, kura prata latviešu valodu, jo zināja, ka krievu valodu es neprotu (tas bija sen -- pagājušā gadsimta 90. gadu vidū). Taču pieklājība un korektums veidojas tad, kad policija ir ieradusies. Nu acīmredzot daudzviet Latvijā būs jāpagaida vēl ilgāk.

Tiesa, budžeta lietas mūsu valstī kārto ļaudis, kuri reizēm, cik var spriest, arī paši šo to nesaprot. Tā, piemēram, mūsu finanšu ministrs -- tas pats, kurš budžeta veidošanas laikā pāris nedēļas pavadīja Štatos -- ir nācis ar šādu paziņojumu: "Starptautiskās reitingu aģentūras pēdējo mēnešu laikā ir kļuvušas par ne pārāk konsekventu un atbildīgu ziņu avotu." Finanšu ministrs ir kļūdījies. Ja nu reiz kas, tad konsekventas aģentūras ir bijušas gan -- tās visas pēc kārtas ir samazinājušas Latvijas kredītreitingu un tas (to saprotu pat es, ja arī to nesaprot "Tautas" partiju pārstāvošais finanšu ministrs) tomēr ietekmē valsti un tās budžetu pa tiešo. Atkal citēšu Dienas Biznesu: "Slaktera apgalvojums zināmā mērā atgādina mazu bērnu prātojumus."

Jauku visiem dienu!

7 komentāri:

Unknown teica...

Lielāks starptautiskās reitingu aģentūras ilgu laiku tām investīciju bankām, kas nogrima pirmās un palaida šobrīd notiekošo domino kauliņu krišanu, piešķīra un uzturēja visaugstāko novērtējumu AAA.
Šo investīciju uzņēmumu budžeti par kārtu vai divām pārsniedz tādas niecības kā Latvija finanšu tirgus ietilpību jelkādā rādītajā.
Vai lielo darboņu piesegšana un mazo kriksīšu nopelšana ir tā "konsekvence" par kuru vienmēr ir uzstājies K.Streips? Nē takš'!
A par ko tad šodien šāda attieksme?

Kārlis Streips teica...

Niedra, es varētu mēģināt Jums atbildēt, ja man būtu pat mazākās sajēgas par ko Jūs te ņematies. Jautājums ir par Latvijas Republikas valdošās elites attieksmi pret budžetu, tajā skaitā apgalvojumu, ka reitingu aģentūras ir neobjektīvas. Tam nav nekāda sakara ar to, ko reitingu aģentūras dara vai nedara citur.

Unknown teica...

Man domāt - es rakstīju par to, ka arī man šķiet, ka reitingu aģentūras mēdz būt nevis vienkārši neobjektīvas, kā to lietojot maigus vārdus saka Slakteris, bet arī klaji nepatiesas. Un tam ir visiem zināmi pierādījumi pašā tuvākajā vēsturē.
Un man šķiet, ka reitingu aģentūru viedokļu atreferēšana ir vajadzīga tikai tiem, kuriem konkrēti patīk konkrētais vērtējums.

Sestdienis teica...

Valsts Kase gan nav naudu Parex bankai ATdevusi, tikai uz gadu AIZdevusi, turklāt par pietiekami augstu likmi - >20%. Protams, VK tā nauda vienalga kaut kur ir jāatrod vai jāaizņemas, bet Latvijas valstij tā būtu vajadzīga tieši šodien.
Par policistiem - ir iespējams, ka daži policisti, kas strādā "telpās", tiešām ir "liekēži" un būtu jāatlaiž. Taču atlaišanas nedrīkst skart to darbinieku daļu, kas reāli nodarbojas ar noziedzības apkarošanu. Otrkārt, policijas darbu noteikti var optimizēt, samazinot darbinieku skaitu, taču to varēja un vajadzēja izdarīt jau sen un nevis truli "apgriežot" štatus.

P.S. Čepurovu vajag ar steigu hospitalizēt, par atstādināšanu no dalības "Skats no malas" nemaz nerunājot. Vakar vēl tikai pietrūka teorijas, ka Obama ir priecīgs, ka veiksmīgi noorganizējis Parex nacionalizāciju un vispār Obama ir Kargina marionete un tāpēc Amerikai būs slikti.

P.S. Valdošā (...) - tas ir labi! :) Tā turpināt!

Sestdienis teica...

Ā, un vispār VK jau to naudu ir saņēmusi no Parex atpakaļ, pretī dodot valsts vērtspapīrus ar termiņu 1 gads...

anglosaxis teica...

Pirms pāris mēnešiem TV bija raidījums par Igaunijas policiju - igauņi atlaiduši lielu daļu savu policiju, palikušajiem maksā kārtīgu algu, un policijas darbs būtiski izmainījies uz labu. Jautājums tikai, vai mūsu atlikušajiem policistiem maksās labāku algu. Ja tā, tad labi. Citādi iznāk, ka brāļus igauņus mēs slavējam, bet, kad pie mums dara to pašu, esam neapmierināti.

Unknown teica...

Nu re kā!
Arī Latvijas Bankas prezidents viennozīmīgi un tiešraidē ir pievienojies mūsu Finanšu ministra atkārtoti publiskotajam viedoklim, par reitingu kompāniju pašreizējo histērisko pārcenšanos, mēģinot tušēt savus nupat pastrādātos "varoņdarbus".
Kuras krasas bandā mēs tagad ieskaitīsim Bankas prezidenta kungu?! Ar kura zemuma vai zemiskuma līmeni tagad Sreipa kungs novērtēs Rimševica kliedzošo nekompetenci?!

 

free counter