ceturtdiena, 2008. gada 13. novembris

Oi, kāda bodīte! Kur varu pieteikties?

Labdien, lasītāji!

Ministru prezidents Ivars Godmanis šodien daļu dienas pavadīja Saeimā, kur viņam nācās atskaitīties par milzīgo bodīti, kas saucas amati valsts un pašvaldību uzņēmumos. Premjers stāstīja, ka pērn šo ļautiņu atalgošanai ir iztērēti gandrīz septiņi miljoni latu, ja ieskaitām sociālos maksājumus. Turklāt citas kategorijas ļaudis -- valsts kapitāla daļu turētāju pārstāvji -- saņēmuši vēl vairākus simtus tūkstošus latu.

Premjers arī pastāstīja, ka Valsts kontroles iedvesmota, valdība ir izstrādājusi jaunus noteikumus par to, kādā veidā dažādo valžu un padomju locekļi tiek atalgoti. Te uzmanību piesaista cipari. Sākot ar nākamā gada 1. janvāri, valsts kapitāla daļu turētāji nedrīkstēs pelnīt vairāk, kā 3500 latus mēnesī. Ak, vai! Kāds drastisks ierobežojums taupības laikmetā! Smagi ierobežoti tiks arī ministriju valsts sekretāri. Viņi drīkstēs būt valsts kapitāla daļu turētāji ne vairāk kā piecās mazajās, četrās vidējās, trīs lielajās un divās īpaši lielajās kapitālsabiedrībās -- tātad, 11 uzņēmumos uzreiz. Tīri brīnums, cik ārkārtīgi efektīvi šie ļaudis ir, ja var vienlaikus ieņemt tik ļoti, ļoti, ļoti, ļoti, ļoti daudzus dažādus posteņus. Kas attiecas uz valžu un padomju locekļiem, viņiem turpmāk būs ļauts ieņemt ne vairāk kā trīs šādus amatus (nevis, teiksim -- vienu, kurš atbilstu attiecīgā cilvēka specialitātei), savukārt prēmijas viņi drīkstēs saņemt ne vairāk kā divas reizes gadā un to summa nedrīkstēs pārsniegt divu mēnešu algas kopsummu. Vai nav tā, ka nesen Godmanis runāja par to, ka prēmēšana ir jāizbeidz vispār?

Par to visu esmu rakstījis arī citreiz, šodien nākas vien konstatēt, ka kārtējo reizi valdošā (...) ir pierādījusi, ka "savējos" tā neaizskar. Visi zinām, kas ir valsts un pašvaldību uzņēmumu valžu un padomju locekļi. Nešaubos, šajās iestādēs strādā arī ļaudis, kuri savu darbu dara ar vislielāko pienākuma apziņu, taču galvenais pietiekami daudzos gadījumos ir tas, ka viņi ir kāda redzama politikāņa vai valdošās "elites" pārstāvētās partijas kabatā. Vienalga, vai ir laimējies kļūt par valsts sekretāru, padomdevēju, biroja vadītāju vai pat šoferi -- amats ir rokā, sēdi, pacel rociņu vajadzīgā brīdī, un skaties, kā lati ripo tavā kontā iekšā.

Virsrakstā jautāju, kur varu pieteikties. Retorisks jautājums.

Jauku visiem dienu!

2 komentāri:

Vilors teica...

Protams, agrāk bija kompartijas sekretāri, tagad pilnvarnieki. Bet visnožēlojamākais ir tas, ka tādā veidā, kā zinoši cilvēki runā, tiek papildinātas arī partiju "melnās" kases un, protams, arī "darba devēju" personīgās kabatas. Tas ļoti izkropļo vēlēšanas, es pat teiktu, apdraud demokrātiju un brīvību mūsu valstī.

Anonīms teica...

"Visi zinām, kas ir valsts un pašvaldību uzņēmumu valžu un padomju locekļi. Nešaubos, šajās iestādēs strādā arī ļaudis, kuri savu darbu dara ar vislielāko pienākuma apziņu, taču galvenais pietiekami daudzos gadījumos ir tas, ka viņi ir kāda redzama politikāņa vai valdošās "elites" pārstāvētās partijas kabatā. Vienalga, vai ir laimējies kļūt par valsts sekretāru, padomdevēju, biroja vadītāju vai pat šoferi -- amats ir rokā, sēdi, pacel rociņu vajadzīgā brīdī, un skaties, kā lati ripo tavā kontā iekšā."

Nebūtu slikti, ja žurnalisti atgādinātu opozīcijas partijām ka tad, kad tās nāks pie siles, gaidam citu kārtību. Varbūt pat varēt sagaidīt no viņiem izstrādātu programmu, kas izskaidro ko viņi liks tai vietā? Citādi varētu atkārtoties pierastā iekārte arī nākotnē. Galu galā: kopš 1993. gada, kad bija savādāki?

 

free counter