trešdiena, 2008. gada 5. novembris

Ļoti labs rezultāts -- malacis Obama!

Labrīt, lasītāji!

Ne gluži ciešā miegā izgulēta nakts, šorīt neatgriezeniski pamodos jau mazliet pirms sešiem, jo vajadzēja iet un ieslēgt CNN. Un mirkli pēc tam -- dziļš, dziļš aizkustinājums. Amerikas Savienotās Valstis pirmo reizi vēsturē ir ievēlējušas tumšādainu prezidentu, tas ir cilvēks, uz kuru vistiešākā veidā var attiecināt jēdzienu "Afroamerikānis," jo tēvs viņam -- no Kenijas. Redzēju, kā ļoti pieklājīgu un saturīgu runu ne īpaši lielas cilvēku grupas priekšā pateica senators Džons Makkeins, viņš klātesošajiem atgādināja, ka vēlēšanas ir beigušās, bet amerikāņi visi ir amerikāņi. Savu līdzgaitnieci Sāru Peilinu viņš nosauca par "lielisku kampaņas dalībnieci," bet jādomā, ka nākamajās dienās nāksies rūgti nožēlot šīs ārprātīgi nekompetentās sievietes izvirzīšanu augstajam amatam, jo nav absolūti nekādu šaubu, ka tā Makkeinam maksāja ļoti daudz balsu. Iespējams gan, ne tik daudz, ka citādi būtu uzvarēts, jo Baraks Obama ir uzvarējis spēcīgi. Man rakstot nozīmīgajā Elektorālajā koledžā viņam ir 338 balsis (vajadzēja 270), iespējams, ka viņš galu galā saņems 378 balsis, kas būtu līdzīgs rezultāts Bila Klintona uzvarai 1996. gadā, bet vienādi vai otrādi viņš ir uzvarējis, un tas ir lieliski.

Paša Obamas runa, protams, izskanēja daudz, daudz lielāka pūļā priekšā, manas dzimtās pilsētas Čikāgas Granta parkā sapulcējās, tā ziņoja CNN, 125 tūkstoši cilvēku, lai dzirdētu savu uzvarošo kandidātu paziņojam, ja nu gadījumā kādam vēl ir šaubās par to, ka Amerika ir valsts, kurā katrs cilvēks var sasniegt to, ko vēlas un ir spējīgs sasniegt, ja kāds vēl šaubās par to, ka demokrātija ASV ir stipra, tad nu gan vairs par to uzdot jautājumus vairs nevar. B. Obama atgādināja arī to, ka Amerikas tauta sastāv no ļoti daudziem un dažādiem cilvēkiem, viņš pilnīgi noteikti bija pirmais uzvarošais kandidāts ASV prezidenta vēlēšanu vēsturē, kurš šajā sarakstā iekļāva arī gejus un lezbietes. Malacis.

Obama stāsies amatā nākamā gada janvārī, un viņš mantojumā saņems valsti, kurā ir dziļa ekonomiska krīze, kura pasaulē ir stipri nepopulāra, un kura, kā viņš pats arī atzina, patlaban piedalās divos karos. Daudz ko noteiks tas, kā jaunais prezidents izvēlēsies savus padomdevējus un pārstāvjus pasaulē, tajā skaitā nozīmīgs būs Valsts sekretāra (ārlietu ministra) amats. Interesanta doma -- atbalstu B. Obamam pauda šī amata kādreizējais pārstāvis Kolins Pauelss, kuram ar B. Obamu varētu būt daudz saskanīgāka politika, nekā ar melīgi kareivīgo Bušu. B. Obamam darbu atvieglos arī tas, ka abās Kongresa palātās viņa pārstāvētajai Demokrātu partijai būs ievērojams vairākums.

Šorīt Dienā ir citēts kādreizējais mūsu valsts ārlietu ministrs Valdis Birkavs, kurš apgalvo, ka par Latviju Obama nezinot "pilnīgi neko." Tā pilnīgi noteikti nav taisnība. Amerika Latvijai ir labs draugs un otrādi. Globālajā jomā cerēsim, ka B. Obamam izdosies rast miermīlīgākus risinājumus attiecībā uz Irāku un Afganistānu, arī uz Irānu, ka viņam būs skaidrs skats attiecībā uz Krieviju, ka viņš nekavējoties grozīs Buša pretīgo politiku attiecībā uz globālo sasilšanu u.tml. Tas ir svarīgi arī mums.

Prieks par šo rītu!

Jauku visiem dienu!

14 comments:

test_user teica...

Tieši tagad klausos Obamas uzrunu. Bērni dabūs jaunu sunīti uz Balto namu :)

Kārlis Streips teica...

Starp citu, par starptautisko reakciju. Žurnāls The Economist pēdējo mēnešu laikā ir veicis aptauju, kurā pasaules iedzīvotājiem ir ļauts "balsot" -- no katras IP adreses vienreiz. Žurnāls pasauli ir sadalījis atbilstoši ASV "elektorālās koledžas" principam -- milzīgajai Ķīnai 1900 balsis, mazajai Latvijai -- piecas. Kā tad nobalsoja pasaule? Barakam Obamam 9115 balsis, Džonam Makkeinam -- 203. Par Makkeinu "nobalsoja" vairākums Alžīrijā, Irākā, Demokrātiskajā Kongo Republikā un Kubā. Visur citur "uzvarēja" Obama, tajā skaitā arī Latvijā -- ar 77 procentiem pret 23.

Pēteris Jurčenko teica...

Tā balsojuma ideja, man likās ļoti forša. Pats arī jutu līdzi Obamam, bet tad vienā mirklī iedomājos, vai visa viņa programma nav veidota pēc principa - viss ko vieen var vēlēties. (Vienlīdzība, demokrātija, miers un zaļā enerģija. Vienkārši tik skaisti, ka bail pat ticēt.
Pilnīgi piekrītu Birkava kungam, ka Obama visticamāk par Latviju tiktiešām neko nezin. Par Latviju zin ASV ārlietu ministsrs un zinās arī nākamais. Un tad pastāv iespējamība, ka arī prezidents uzzinās.

zoolander teica...

Šis rīts ir pienācis ar atvieglojuma sajūtu. Vēl pirms gada aptaujās rādījās ka par prezidenta krēslu cīnīsies Hilarija Klintone un Rūdijs Džuliāni :) Toreiz uzzinot par melnādainu prezidenta kandidātu es tikai pasmīkņāju. Tagad viss ir mainījies. Pirms 10 gadiem vidusskolā Amerikas Vēstures stundā kāds klasē pajautāja pasniedzējam, kad ASV prezidents būs melnādainais vai sieviete. Pasniedzējs atbildēja - pēc gadiem piecdesmit. Viņš kļūdījās par 40 gadiem. Novēlu Obamam piepildīt kaut daļu no saviem solījumiem. Un ceru ka ASV atgūs laba sabiedrotā partnera tēlu Eiropā.

Inese Ejugbo teica...

Šorīt skatījos BBC sižetus un Obamas uzvaras runu, un jāteic - no aizkustinājuma raudāju! Mani ļoti uzrunāja kāda melnādaina puiša atbilde uz jautājumu kādēļ viņš tik agri atnācis balsot, viņš teica, ka vēl salīdzinoši nesen melnādainajiem nebija vēlēšanu tiesības vispār un daudzi samaksājuši ar savām dzīvībām, lai tās iegūtu. Tad tagad tas ir viņa pienākums nākt un nobalsot, nobalsot par pirmo tumšādaino prezidentu!
Un Obamas uzruna vispār bija tik iedvesmojoša!!!! Fantastiski, ka ir tādi cilvēki, kas tik ļoti spēj iedrošināt sapņot, kas iedrošina ticēt sapņiem!!! Fantastiski!!!!
Es ļoti ceru, ka kādudienu arī mums Latvijā būs tādi politiķi!

Vilors teica...

Labrīt!

Es nekad neesmu pievērsis uzmanību cilvēka ādas krāsai, bet no tomēr pateikšu, ka labāk gudrs melnādainais, nekā stulbs un aprobežots baltais. Arī es pievienojos un ppsveicu amerikāņu tautu ar jauno prezidentu!
Bet mums, šeit Latvijā jātiek galā ar dažiem liekuļiem. Nupat izlasīju divas jaunas ziņas. Proti, Birkavs: Latvijai jāaizmirst par ASV un jārisina savas problēmas. Un otrā:
"Tautas partijas" deputāts Dzintars Ābiķis šodien nosūtījis lūgumu Latvijas Televīzijas (LTV) ģenerāldirektoram Edgaram Kotam atsaukt raidījumā "Skats no malas" koalīcijas partijām veltīto izteikumu "valdošā banda". Manuprāt, latviešiem ir labs sakāmvārds: suns zina, ko ir ēdis. Taisnība ir Kārlim Streipam iepriekšējos rakstos, ka Pasaules banka nav atsaukusi teikto, ka Latvija ir nozagta valsts. Un aizvien vairāk un vairāk cilvēki Latvijā apvienojas biedrībās, kas pieprasa taisnīgumu un tiesiskuma atjaunošanu Latvijā. Tas tiek pieprasīts vēstulēs, kas tiek adresētas Saeimai, valdībai, Valsts prezidentam, KNAB, ģenerālprokuroram....daudzos gadījumos tagad pie varas esošie izliekas kurli un neredzīgi. Bet tas nozīmē, ka Latvijai vajadzīgas tādas pārmaiņas, lai arī mums būtu savs Obama. Tas tēlainā nozīmē, bet ar ievirzi uz praktiskām lietām.

Kārlis Streips teica...

Sveiki visiem. Pēteri, Birkavam absolūti nav taisnība kaut vai tādā nozīmē, ka viens no Obamas tuvākajiem padomdevējiem ir Zbignijevs Bržežinskis, kurš par Baltijas valstīm zina vairāk, nekā dažs labs Baltijas valstu iedzīvotājs un pilnīgi noteikti par to ir runājis arī ar pašu kandidātu. B. Obama arī bija viens no sponsoriem Senāta rezolūcijai, kura apsveica Latviju 90. gadskārtā.

Vilor, nezināju, ka Dzintars Ābiķis ir kļuvis tik ļoti smalkjūtīgs, domāju, ka te galvenokārt ir runa par "Tautas" partijas centieniem sev piesaistīt uzmanību absolūti jebkādā veidā. Dz. Ābiķis turklāt ļoti labi zina, kāpēc es koalīciju saucu par bandu, un viņš arī ļoti labi zina, ka nevienu no tās dalībniekiem es individuāli neesmu nosaucis par bandītu.

Sestdienis teica...

Apsveicu ar Obamas uzvaru, viņš būs labākais prezidents ASV vēsturē! Jauns, enerģisks, liberāls, ar parlamenta atbalstu - ko vairāk var vēlēties. Nešaubos, ka ASV daudzi pagājušajā naktī dejoja ielās līdz pat rītam. Protams, pārmaiņas būs pakāpeniskas un viens cilvēks nespēj atrisināt visas problēmas, taču šī ir laba diena ne vien ASV, bet arī visai pasaulei. Interesanti atzīmēt, ka svētdien brits Lewis Hamilton kļuva par pirmo tumšādaino pasaules čempionu pirmās formulas sacīkšu vēsturē. Rasisma paliekām pasaulē dots būtisks trieciens.
Par Ābiķi - nu žēl cilvēka, diemžēl šis gadījums atgādina, ka mums līdz ASV demokrātijai vēl tāls ceļš ejams. Bet Jūs, Kārli, uz Ābiķa neadekvāto "izlēcienu" šodien reaģējāt pilnīgi pareizi.

Unknown teica...

Reta ir tā reize, bet nu šoreiz tiešam no sirds pievienojos - pievienojos priekā par Obamas uzvaru.
Kaut gan nē... par to nedrīkst priecāties - teikšu, ka esmu ļoti gandarīts. Ir noticis tas, kas visu ātri noliks pa plauktiņiem - visu pasaules problēmu primitivizētāji un nomētātāji ar cepurēm ir paši sev ieguvuši savu messiju, ieguvuši savu "kontrarasistisko Zīgeristu" un varēs pilnām mutēm mieloties ar banāniem.
Ja mums paveiksies, tad varbūt paliksim nomalē tam būķškim, kas no tā visa loģiski izrietētu, bet ja nepaveiksies, tad nebūs jau sliktāk kā kādreiz jau ir bijis.

Unknown teica...

...melnādainajiem nebija vēlēšanu tiesības vispār un daudzi samaksājuši ar savām dzīvībām, lai tās iegūtu. Tad tagad tas ir viņa pienākums nākt un nobalsot, nobalsot par pirmo tumšādaino prezidentu!..

Un ja nu melnais būtu vienlaikus arī sliktais. Vai vismaz ne tik perfekts kā Obama esot (nezinu, nepazīstu). Arī būtu sajūsma par šādu melno (zilo, oranžo) lojalitātes izpausmi?


Otrs - Kārli, vispār jau Obama uzvarēja knapi. Vairums štatu un summāri arī aizgāja kaut kā 51-49 vai 52 48 līmenī. Tikpat labi varēja tie pāris procenti apmesties otrādi un 300+ elektori būtu Makkeinam. Un bija mazpilsētas, kur pārsvars arī bija 80 pret 20% Makkeina labā.

Kārlis Streips teica...

"Vārdam". Nu, ja Jums rezultāts 349-163 liekas "paknapi", tad acīmredzot Jums kaut kas ar definīcijām nav īpaši skaidrs. Es arī ar interesi skatos Jūsu apgalvojumu par "vairumu štatu", jo arī te Jūs runājat pilnīgi tukšu. Tajos štatos, kur uzvarēja Obama, rezultāts 52-48 vai šaurāks bija ... divos. Citēšu klasiķi Franu Libovicu: Pirms runāt, padomā. Pirms padomāt, palasi. Tas varbūt tev ļaus padomāt par kaut ko tādu, kas pirms tam nebija iekritis prātā. Vai arī Jūsu gadījumā .. tas neļaus gvelzt niekus.

Unknown teica...

Prieks, ka Streipa kungs var līksmot ar Krieviju kopā par jaunievēlēto ASV prezidentu. (o:

Unknown teica...

Nav doktora disertācija - drīkstu būt nesistemātisks un nezinātnisks.
http://edition.cnn.com/ELECTION/2008/results/president/ summāri USA Obama 52%, McCain 46%. Tos divus iztrūkstošo % vai nu uz trešajām personām palaidu garām vai nu nederīgi biļeteni, nav svarīgi. Katrā ziņā 52% summā ir pilnīgi kas cits kā 349/163 elektoros, līdz ar to palieku pie tā, ka Obaman paveicās stipri vairāk, kā pirmajā mirklī var likties.

Un par atsevišķiem štatiem, jā ir arī lielāki atrāvieni, bet Virdžīnija, Ohaio, Indiana, Ziemeļkarolīna, Florida - šeit visur Obamam ir 52% vai pat vēl mazāk un ja šeit būtu kāja noslīdējusi, tad arī līdz prezidentam JAU pietrūktu.

Jūsu klasiķi nepazīstu, nieki arī nesanāk tikuši runāti. Ko nu?

Toto teica...

Stipri, stipri šaubos, ka Krievija priecājas par Obamas ievēlēšanu. Republikāņi ar savu kariņu Irākā Krievijai bija daudz izdevīgāki, jo palīdzēja uzturēt augstas naftas cenas. Nedod Die's, ja vēl Barakam izdosies realizēt kaut ko no solījumiem par pāreju uz ASV vietējiem resursiem. Manuprāt, Džordžs Bušs ir bijis Krievijai ļoti izdevīgs ASV līderis.

 

free counter