ceturtdiena, 2008. gada 16. oktobris

Kārtējo reizi valdošā banda pierāda savu liekulību -- balsojums Saeimā

Labrīt, lasītāji!

Šorīt esam atkal liecinieki tam, ka valdošā kliķe jostas savilkšanu sagaida no visiem pēc kārtas, bet tikai ne no "savējiem." Šorīt Saeimas "gudrās galvas" noraidīja Jaunā laika priekšlikumu par padomes locekļu skaita samazināšanu valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās. Un kā nu ne? Šīs padomes ir vienkārši elpu aizraujoša bodīte, un tās vairāk par visu citu dod valdošajām partijām iespēju, caurkritušiem politikāņiem un citām sev tuvām personām nodrošināt ērtu, pavisam ērtu dzīvi. Cik par to nav dzirdēts? Premjerministra preses sekretāram ir pietiekami daudz brīva laika, lai vadītu Latvijas Valsts radio un televīzijas centra padomi. Buldozerim satiksmes ministram ir padomnieks, kuram nepietrūkst laika darboties pat septiņās valdēs un padomēs. Laikam jau tas ir loģiski, jo traktortriecējraķete droši vien padomos neieklausās, pats visu labāk zina, bet tomēr. Valstī ir vairāk nekā 100 šādu padomju un valžu, un kopā to locekļiem algās katru mēnesi tiek maksāti daudzi desmiti tūkstošu latu. Un kuram nav slinkums skatīties, tas momentā piefiksēs to, ka laba daļa šīs naudiņas mierīgi atripo atpakaļ kā ziedojumi tām partijām, ar kuru gādību cilvēki ir saņēmuši šīs ļoti siltās un jaukās vietiņas. Pats savā rokā nekodīsi, taču Godmaņa valdības liekulība te ir redzama kā atvērta brūce uz miesas.

Noraidītajā JL priekšlikumā bija arī cita doma, proti -- ja reiz valsts un pašvaldības uzņēmumiem ir vajadzīga valde un padome, droši vien tajā vajadzētu darboties cilvēkiem, kuri kaut ko zina par attiecīgo jomu, un tāpēc būtu nepieciešami atklāti konkursi. Piemēram, caurkritušais Saeimas priekšsēdētājs Straume pēc tam, kad viņu noraidīja vēlētāji, tika iebīdīts Rīgas lidostas padomē. Vai viņš ir speciālists aviācijas lietās? Ja kas, vai speciālists aviācijas lietās ir arī lidostas valdes vadītājs Krišjānis Peters? Var jau būt. Darbojoties padomē vai valdē droši vien kaut ko iemācās. Taču galvenais minēto kungu atribūts nav vis zināšanas un drēbes pazīšana, bet gan tuvība valdošajai bandai. Minētais transporta ministra padomnieks acīmredzot ir speciālists daudzās jomās -- meža lietās, pasta lietās, ceļu uzturēšanas lietās, ostas lietās. Tā teikt, ļoti plašs profils.

Bet tikmēr cilvēki, kuri tik tiešām ir speciālisti attiecīgajās jomās, pie amatiem valsts un pašvaldību uzņēmumu padomēs un valdēs netiek. No tā izriet visnotaļ acīmredzama pārliecība, proti -- valstij, vai vismaz tiem, kuri tajā ir uzkundzējušies, ir vienalidzīga attiecīgo uzņēmumu darba kvalitāte. Nezinu teikt vai, piemēram, Latvijas pasts nebūtu aizslīdējis tik ļoti tuvu sabrukumam, ja tā pārvaldē būtu pasta lietu profesionāļi, un nevis politikāņu draugi, bet izslēgt šo iespēju nevar. Tiesa, profesionālisms nav pat minimāla prasība arī politiskos amatos, to mēs redzam vairāku ministriju un Saeimas komisiju vadībā. Taču tie ir ievēlēti ļaudis, reiz tauta ir pateikusi savu, neko tur darīt nevar. Uzņēmējdarbība nav vēlēta lieta, un tur tomēr profesionālisms ir būtisks.

Kārtējo reizi -- kauns Saeimai!

Jauku visiem dienu!

4 komentāri:

Anastácio Soberbo teica...

Nice blog.
Diemžēl ne rakstīt vairāk, bet zināt, neliela latviešu.
A hug no Portugāle

Kārlis Streips teica...

Thanks (paldies), Anastacio!

kukumeku teica...

h, ka man nepatik tas viss, ka vinji brivi to dara. Viss tachu ir normali - lielaka dalja cilveku - ja vinjus nekontrole TAA rikotos, veidotu shemas utt utt lai gutu sev labumu. Lai butu VISPIRMS labi sev un gjimenei, a par parejiem mazliet pjaaat butu 95% cilveku, kas tiktu pie shprices. BET - tas nozime, ka kontroles mehanisms ir nerikgits, vinjiem nav nekaa augstaka no ka baidities. Tur tie suudi. Mees ka tauta neko nenosakam - esam miiksti kopuma njemot.

JK teica...

"Valstī ir vairāk nekā 100 šādu padomju un valžu, un kopā to locekļiem algās katru mēnesi tiek maksāti daudzi desmiti tūkstošu latu."

Te es droši varu apgalvot, ka noteikti vismaz 100 000 katru mēnesi! Tas pieņemot, ka ir 100 valdes un padomes, katrā vidēji tikai 5 amati, tātad 500 amatu kopā.
Un, kam es neticu, bet ja vidēji amatā tiek saņemts tik vien kā Ls 200, tad mēnesī sanāk 100 000.

Diemžēl baidos, ka skaitlis ir vairākas reizes lielāks, ja vien atceramies, ka Brīvostā, Latvenergo, LDz un citur algas kārta ir no Ls 3 000 līdz pat Ls 10 000.

Tiešām kauns un negods, un cik var, bet šķiet var.

 

free counter