ceturtdiena, 2011. gada 19. maijs

"Spīdekļi" no Saeimas opozīcijas

Labrīt, lasītāji!

Brīdī, kad nenogurdināmais aktīvists Ainārs Šlesers pirms pāris nedēļām uzslējās uz pakaļkājām un paziņoja, ka vārdā nenosaukti ļaundari regulāri ir noklausījušies augsta līmeņa ārvalstu amatpersonu sarunas viesnīcā Rīdzene, viņa kolēģis Saeimā Aleksejs Loskutovs bilda, ka acīmredzot cilvēks sirgst ar uzmanības trūkuma sindromu, un tāpēc viņam ik pa brīdim ir jānāk ar skaļiem paziņojumiem. Sliecos piekrist, jo, protams, nekādas noklausīšanās ierīces viesnīcā Rīdzene nav atrastas, viesnīcas personāls saka, ka telpas šajā ziņā tiek pārbaudītas pirms jebkuras augsta līmeņa sapulces, un attiecīgie standarti tiek ievēroti konkrēti un nepārtraukti. Protams, vāvuļošana un muldēšana nav kriminālnoziegumi, no politikāņiem dzirdēts ne tas vien, bet tomēr. Šlesera teiktais pilnīgi noteikti tika sadzirdēts arī ārpus mūsu robežām, un, ļoti iespējams, kādam var likt pārdomāt, vai savu konferenci un visu ar to saistīto naudu tomēr nevest kaut kur citur.

Par kādreizējā buldozera pārdomām nākas domāt arī divās citās kategorijās. Ziņots, ka Amerikas Savienoto Valstu Federālais izmeklēšanas birojs savu klātbūtni Baltijas valstīs grasās pārcelt no Igaunijas uz Latviju. Minētais iemesls -- jo tieši Latvijā amerikāņiem ir smalkākās telpas, jo nupat uzcelta jauna vēstniecība. Un kas konkrēti fibiešus mūsu valstī interesē? Viena joma, par kuru viņi runājuši visnotaļ atklāti, ir ar Šlesera skaļu atbalstu izveidotā programma, kuras ietvaros jebkurš puslīdz naudīgs cilvēks Latvijā (un tātad -- Eiropas Savienībā) var nopirkt uzturēšanās atļauju. Šī procesa administratori, tiesa, ir teikuši ka kādam simtam šādu tīkotāju valsts atļauju ir atteikusi, bet acīmredzot amerikāņiem vienalga liekas, ka varbūt tur kaut kas nav pavisam kārtībā.

Savukārt, domājot par gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām, Šlesers ir paziņojis, ka neskatoties uz to, ka viņa frakcija ne vien ir solījusi vienbalsīgu atbalstu Valdim Zatleram, bet arī bija pati, pati pirmā kas bija gatava izvirzīt viņa kandidatūru, Šlesers, iespējams, par Valdi Zatleru nebalsos, jo Valdim Zatleram varbūt ir Šleseram netīkams viedoklis par viendzimuma attiecību juridisku noregulēšanu. Tas, lūk, ir pats, pats, pats svarīgākais jautājums domājot par valsts pirmo personu. Nevis spēja iedvesmot tautu, pārstāvēt valsti ārvalstīs, nodrošināt tiesiskumu ar likumprojektu apturēšanas palīdzību, izvēlēties pareizo premjerministru, viedi vadīt Nacionālo drošības padomi un Nacionālos bruņotos spēkus. Nē, galvenais ir vienai sabiedrības daļai turpināt liegt pilnīgi konkrētas tiesības. Un tiem, kas tagad brēks, ka nekādas diskriminācijas nav, tomēr pirms brēkt vajadzētu palasīt, piemēram, šo tekstu: http://www.politika.lv/temas/cilvektiesibas/15528. Lasot cilvēks var uzzināt kaut ko jaunu. Uzzināt kaut ko jaunu -- tas ir būtiski, lai par kaut ko spriestu.

Runa, protams, nav tikai par Šleseru. Varam aplūkot citus viņa frakcijas biedrus Saeimā. Piemēram, Edgars Zalāns ir atklātā tekstā sācis runāt par to, ka Latvija bez Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja varētu iztikt gluži labi. Kā šonedēļ žurnālā Ir raksta kolēģis Aivars Ozoliņš, zalānveidīgo politikāņu mērķis ir "korupcijas apkarošanas novēršana un novēršanas apkarošana." Un tas vēl jo vairāk lec acīs, ja padomājam par to, ka partiju apvienība Par labu Latviju vienmēr ir apgalvojusi, kā tas nu reiz ir tas veidojums, kuram ir sapratne un zināšanas par valsts tautsaimniecības attīstību un pilnveidošanu. Šajā sakarā būtu uzdodami lūk, kādi jautājumi:

1) Šodien Dienā ir stāsts par to, ka kārtējo reizi Igaunija mūs ir apsteigusi, jo tai Amerikas leģendārajā Silīcija ielejā jau ir konkrēta pārstāvniecība, kura ir ļoti daudz aktīvāka par to, ko tur dara latvieši. Kā raksta laikraksts: "Jūlija vidū, kad premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība) viesosies ASV, paredzēts apmeklēt arī Silīcija ieleju. Sākotnēji Latvijas vēstniecība ASV Dienai pauda, ka vizītes laikā tiks atklāta arī Latvijas pārstāvniecība šajā IT nozares sirdī, taču patiesībā valstij nav ko atklāt. Birojs, kas tur atrodas, ir jau atklāts šī gada janvārī, turklāt to izdarījuši seši uzņēmēji par savu naudu, jo valsts naudu atteikusi." Vai lielajiem biznesa speciālistiem par to nav nekas sakāms?

2) Šodien žurnālā Ir varam lasīt materiālu par to, kāpēc Vācijas investori ne īpaši vēlas izveidot biznesu mūsu valstī. Uzskaitītie iemesli: Nepilnības tiesu prasību nodrošinājumā satur izspiešanas potenciālu; investīcijas apgrūtina ļoti ilgi tiesu procesi; ar maksātnespējas procesa draudiem vai reālu pieteikšanu var izdarīt spiedienu uz darījumu partneriem, kuri nav norēķinājušies par darbu, jo tas veikts nekvalitatīvi; uzņēmēji ļaunprātīgi izmanto tiesībsargājošās iestādes; advokāti tiek izslēgti no iesāktām izmeklēšanām, padarot viņus par aizdomās turētajiem; investīcijas tiek apgrūtinātas ar nevajadzīgām izmaksām (piemēram, neprognozējamiem juridiskajiem izdevumiem VID pārbaužu un tiesu dēļ); un publiskie iepirkumi ceļu būvē un pakalpojumu nozarē. Konkrēts gadījums: vācieši bija iesaistīti koģenerācijas projektā Ventspilī, bet projekts sabruka, Latvija pazaudēja 24,3 miljonus ES naudas, un "investoru neoficiālie izskaidrojumi saistījās ar pavisam citiem, Latvijas videi tipiskiem un viegli uzminamiem iemesliem. Firma izlēma klusējot aiziet no Latvijas." Tas pats jautājums: Lielajiem biznesa speciālistiem, piedevām, no apvienības kuru veidojošās partijas vistiešākā veidā ir atbildīgas par minētās "vides" izveidošanu, nekas par to nav sakāms?

3) Un, ja kas, vai minētie biznesa speciālisti kādreiz ir ielūkojušies Satversmē un tur konstatējuši šādu tekstu: "Tautas nobalsošanai nevar nodot budžetu un likumus par aizņēmumiem, nodokļiem..."? Un, ja ir ielūkojušies un konstatējuši, tad kā būtu skaidrojams apvienības skaļais atbalsts domai, ka referendumā ir jāapspriež valsts subsīdijas, kuras, lai vai kā, bet tomēr ir konkrēti budžeta un nodokļu jautājums?

Jauku visiem dienu!

O, un PS par vēl vienu opozīcijas "spīdekli." Tagad, kad "Saskaņas" centra boss Urbanovičs, laikam cerot, ka neviens nepamanīs, ir pateicis, ka radikāļi, kuri vāc parakstus par krievu valodas oficiālo statusu mūsu valstī, ir "pašcieņas bruņinieki" un, ka "Saviem cilvēkiem, kuri mani uzklausa, es saku: (..) palīdziet [referenduma iniciatoriem], kā varat! Ja varat palīdzēt ar savām prasmēm vai kādu citu talantu, tad dariet to! Tā ir goda lieta. Gan jūsu, gan mūsu" -- vai nav laiks beidzot atzīt, ka apvienības programmā rakstītais par "visu Latvijas iedzīvotāju atbildību par latviešu valodas saglabāšanu, tās prasmi un lietošanu" un apvienības apgalvojums, ka tai nu reiz ar parakstu vākšanu nav nekāda sakara, ir fufelis un būtībā arī melošana? Ja kas.

4 komentāri:

Martins Vanags teica...

no Ventspils vācieši aizgāja, jo paši nevarēja izpildīt saistības, tā vietā prasīja Ventspils domes galvojumus u.c. lietas, kas sākotnēji nebija paredzētas. Ar to arī skaidrojama klusā nozušana.

Kārlis Streips teica...

Mārtiņ, tā apgalvo Ventspils dome. Vācieši teica kaut ko pavisam citu. Un Ventspils dome nu nav tā instance, no kuras gaidīt patiesību, ja runa ir par to, kas tur kontrolē energojautājumus.

Roberts teica...

Shodien bija interesanti verot, ka 1kart PLL naca klaja ka izvirza Zatleru un tikai pec tam naca zinja, ka Zatlers neatblasta viendzimuma paru attiecibu regulejumu. Lidz ar to ir skaidrs, ka Zatlers vienkarsi nu loti, loti grib but par prezidentu un ir gatavs izdarit da jebko.
Zatlers varbut ir tiri OK, ka cilveks, bet nu nav man skaidrs, kapec vinsh grib but prezidents. Kapec vins vispar sakuma piekrita? Nu nav Latvijai vajadzigs tads cilveks par prezidentu, kas dara to ka vienkarshi kaut kadu ikdienas darbu, tapec ka pasham interesanti, samaksa neslikta un apmaksata dzivesvieta un transports.

VējaSkrējējs teica...

Dīvaini, bet tomēr Latvijā ir pārāk maz redzamu geju. Tas iespējams ir iemesls tam, ka rodas jautājums: kam tas ir vajadzīgs?
Mēs ikdienā neredzam cilvēkus, kuri būtu gatavi izmantot šīs tiesības. Man arī tiešām ĻOTI maz ir zināmu atklātu cilvēku, kuri runātu par šo tēmu. Uzskatu, ka Mozaīkai vajadzēja (vajag) veicināt iziešanu no skapja, un tad prasīt tiesības.

Armands Skolmeisters

 

free counter