otrdiena, 2009. gada 31. marts

Par prezidenta izvēli 31. martā

Labrīt, lasītāji!

Prognozēts, ka šovakar Valsts prezidents Valdis Zatlers nepaziņos par Saeimas atlaišanu. 14. janvārī viņš izplatīja paziņojumu par darbiem, kādi Saeimai un Ministru kabinetam izdarāmi līdz 31. martam, piebilstot, ja gadījumā tas netiks izdarīts, tad čau, Rasma, un gatavosimies uz jaunām vēlēšanām.

Darbi it kā ir izpildīti, nu -- daudzmaz. Jauna un vismaz nosacīti cita valdība izveidota, KNAB direktors sameklēts (šodien Latvijas Avīzē ar Normundu Vilnīti ir pirmā plašākā intervija, kādu esmu ar viņu redzējis -- iesaku!), likvidēts "lokomotīvju" princips vēlēšanās, zināmā mērā izveidota ekonomikas pārraudzības padome, kaut kad drīz Saeima varētu pat labot Satversmi, lai tautai dotu tiesības pieteikt tās atlaišanu. Pedants varētu teikt, ka ar "kaut kad drīz" nepietiek, 8. aprīlis tomēr ir vēlāk par 31. martu. Nav pat īpaši jābūt pedantam, lai teiktu, ka ekonomikas pārraudzības padome ir ļoti tālu no tā, kas prezidentam bija padomā, neatkarīga no deputātiem un viņu dažādo pārliecību par tautsaimniecību, tā nav nemaz. KNAB gadījumā joprojām nekur nav pazudis fakts, ka veids, kādā izraudzīts N. Vilnītis, bija absolūti godmaniski baltiem diegiem šūts, un nākamajā reizē diez vai tas būs derīgs lietošanai. Ja Saeimas un valdības darbu reaģējot uz prezidenta "ultimātu" vērtētu kā skolā, tad varētu dot atzīmi tā ap septiņi no 10 vai trīs ar krustu no pieci.

Manuprāt, ar to pietieks, galvenokārt tāpēc, ka nudien patlaban nebūtu prāta darbs, radīt to nepārprotamo haosu, kāds sāktos, ja nupat nāktos organizēt vispirms referendumu un pēc tam jaunas vēlēšanas. Latvijai tomēr patlaban ir jauna valdība, un paši kliedzošākie nepiemērotības eksemplāri no iepriekšējās bandas tomēr ir aizgājuši, jācer, uz neatgriešanos. Saistošas domas par budžetu ne vien šogad, bet vispār turpmāk ir finanšu ministram, jācer, ka viņš neiedomāsies ielikt kontakta lēcas, lai bijušā prezidente vairs viņu neuzskatītu par pārāk "jaunavīgu," bet tas jau nav galvenais -- varbūt valsts finanšu sistēmu var uzlikt uz daudz stabilākām kājām un atteikties no šleseriskā un kalvīšiskā "gāzi grīdā" principa, kurš mūs visus iegrūdis pašreizējā bedrē. Ļausim strādāt.

Taču piekrītu tam, ko vakar raidījumā "Skats no malas" teica Aleksandra Gluhiha. Bijušās prezidentes piesauktie Damokla zobeni nekur nedrīkst pazust, un Saeimas deputātiem nedrīkst radīt iespaidu, ka nu viss ir nokārtots un dzīvosim skaisti tālāk. Deputāti jau nav mainījušies. Šorīt Atkarīgajā vesels bars skaidro, kas notiks tālāk, ļoti rūpīgi viņi centušies runāt sakarīgi un kārtīgi. Bet tā grupa, kura pēdējā pusotra gada laikā ir centusies legalizēt naudas atmazgāšanu, sagraut valsts drošības sistēmu, bučoties ar ļoti smagos noziegumos apsūdzētiem pašvaldību aktīvistiem (nav runa tikai par Puzes ķeizaru, viens notiesātais censonis veselus divus gadus joprojām skaitījās Saeimas deputāts), apbalvot nodokļu nemaksāšanu ar augstiem amatiem, devalvēt kvalitāti i Satversmes tiesā, i Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā -- tā grupa nekur nav pazudusi, ja nu vienīgi viens segments ir pārkvalificējies un kļuvis par opozicionāriem. Jākonstatē arī tas, ka tuvojas tas brīdis, kad mēs uzzināsim konkrēti, kas tad slēpjas aiz "parolēm," kuras minētas Ventspils lietas apjomīgajos materiālos, kas tad īsti bija "Pleskavas šoseja" un "Zvaigznīšu brīdis." Nav izslēgts, ka atsevišķas ar "stipendiju" (lasi -- "kukuļošanas") lietu saistītas personas lielajā politikā grozās joprojām. Ļoti ceru, ka šovakar Valsts prezidents neteiks, "Paldies, mīļie, par labi izdarītu darbu." Jo konkrēti izdarītie darbi un darbiņi ir mazāk svarīgi par kopējo attieksmi pret Latviju, tās tautu un tās politisko iekārtu. Ja šī attieksme turpinās būt "viens likums un tiesības man un manējiem, cits likums un tiesības visiem pārējiem", tad Damokla zobenam ir jākrīt mazliet tālāk un tā asajam galam jābūt tuvāk tiem cietajiem pauriem Saeimā, kuri nekādi nevar apgūt atziņu, ka politika ne vien var būt, bet tai arī ir jābūt godīgai un atklātai.

Jauku visiem dienu!

4 komentāri:

Unknown teica...

Milais cilvek kapec Jus esat tik ticigs uz Siem visiem cilvekiem?
Jatic Dievam nevis viniem!

es iesaku nevis palasit Vilnisa interviju, jo es vinam neticu tapat kaa zatleram, jo kaa jau bubinu nepartraukti - Mums visiem nav noslepums kas un kaa un pat kur vinju iecela sajaa amataa...

un ja novaca no Sava celja (par ko kalvitis noteikti bija staraa) Loskutovu,(busu pretrunaa ar Savu pirmo teikumu) kuram es tiesaam ticeju, un vins tiesam bija godigs un kaa skabarga pakaljaa TP, ZZS, Sleseram, tad Juus domajat vinji visi kaaps otreis uz taa pasa godigaa grabeklja, kurs ir teicis, ka ir gajis pie Lemberga, ar iekseju apzinju, ja vinju iecels vins daris visu peec likuma nevis pec ieceloso Tevu paveleem!

Es iesaku Tev Karli paklausities Tava kolega - zurnalista runasanos par Zatleru un Saeimas atlaisanu -

http://www.radioswh.lv/swh/zanders.php?id=526&view=zanders


Taas ir Mulkibas sakana vins un es, ka ja notiks Saeimas arkartas velesanas - iestasies haoss, ko velns paravis vinji - Saema darija, dara, daris Musu labaa???????????

Tikai pasaka ka vel un vel un vel un veel buus jasamazina..
Un lielakais sasniegums - Pensijas netiks samazinatas!

Runajot par Zatleru - es neteiksu ko par vinju domaju, es tikai ceru, ka, ja Tauta nepartrieks Saeimu, neizturot Taupibu peec taupibas - kur jataupa Mums visiem nevis vinjiem, ja Sii Saeima nostradas, bet runasim atklati - atsedees podzinas spiezot lidz 10 gadam, es ljoti ljoti ceru, ka nakamaa saeima zatleram pateiks - Paldies,(bet nav jau par ko) un ej majaas, un iecels citu!

malejaijs teica...

Mums latviešiem ir viena štellīga īpašība- jo sliktāk ,jo labāk! Mani nu ļoti neapmierina viss notiekošais, bet reāli apzinos, ka ne ārkārtas vēlēšanas, ne jaunas sejas situāciju valstī nemainīs, vien tā iemesla dēļ, ka pirmajās rindās rausies tie, kas sevi gribēs pašapliecināt par neveiksmēm personīgajā dzīvē vai biznesā. Neveiksminieku blice, kas patreiz valda nomainīsies ar dažu labu jaunu seju un viss. Kamēr valdīs "kupic, pradac" filozofija, nevis radīšanas, uz pārmaiņām nav ko cerēt. Visgrūtāk ir mainīt domāšanu. Pabaroti ar domu, ka tikai bagātie var dot nabagiem laimi un "nabagi" nav spējīgi valdīt valstī, jo viņi nesaprot bagāto vēlmes, rada šo bezizejas situāciju. Kamēr prasīsim godīgumu no citiem, bet bez "pielabināšanās" policistam par savu likuma pārkāpumu, kuru uzskatām par nenozīmīgu likuma neievērošanu, mūsu bļaurīgajā attieksmē nekas nemainīsies. Vispirms mēģināsim paši sevi izmainīt un palūkosimies cik tas labi sanāk. Ja izdodas, tad ir garantija, ka būsim spējīgi izlemt, par ko balsot brīdī, kad tas pienāks.

Miks teica...

Pilnīgi piekritu Malējam. Tieši tur tas suns ir aprakts: pie mums politikā iet neveiksminieki, kuri savā pamatprofesijā nevar nedz naudu nopelnīt, nedz sabiedrības cieņu iemantot. Lūk, viņi tagad ieiet politikā un dziedē savu mazvērtības kompleksu. Tagad viņš ir svarīgs, un no viņa daudz kas atkarīgs. Pašpietiekamam cilvēkam mūsu valstī ir pietiekami daudz iespēju (pat neraugoties uz krīzi!). Tam, kurš nav spējīgs izmantot šīs iespējas, protams, ir jāiet politikā: tur viņam katrā ziņā uz laiku ir nodrošināta alga un solīda vizītkarte. Rezultāts: mūs vada godkārīgie neveiksminieki. Bet ar labu grāmatu rokās un mīļajiem cilvēkiem blakus to visu var pieciest. Esiet optimisti. Būs labi.

Unknown teica...

Citaats no Diena.lv

Baiba Strautmane, žurnāliste

"Zatlers uzsvēra, ka šai Saeimai uzticas 4% iedzīvotāju, vienlaicīgi viņš apgalvo, ka ar savu ultimātu panācis politiskā klimata uzlabošanos. No viņa teiktā izrietēja, ka visi uzdevumi ir izpildīti, tagad tiek uzdoti nākamie, bet tā ir visdziļākā pretruna - neuzticēšanās Saeimai un cerības no tās kaut ko sagaidīt. Leģitimitātes jautājums, manuprāt, ir ārkārtīgi svarīgs, un tas nav citādi atrisināms, kā izejot uzticības eksāmenu vēlreiz. Esmu pārliecināta, ka Saeimas atlaišana neko sliktāku nodarīt nevar, drīzāk tikai labu, tas būtu papildus stimuls politiķiem, lai viņus ievēlētu atkal.

Taču es kā Latvijas iedzīvotājs visvairāk alkstu dzirdēt informāciju. Kāpēc šovakar valdība sēž līdz vēlam vakaram, ja iepriekš tika teikts, ka nekur nav jāsteidzas, un budžeta grozījumus izstrādās līdz jūnijam. Kas notiek? Zatlera runa bija iemidzinoša un nomierinoša, taču tas man saasina sajūtu par klusumu pirms vētras.

Piekrītu tiem, kas saka, ka pēc pusgada vēsture šo runu būs aizmirsusi. Protams, ka vēsture novērtēs, taču man ir lielas bažas, vai atzīme būs laba. Visi atcerēsies, ka Zatlers Saeimu neatlaida. Jaunas vēlēšanas atrisinātu leģitimitāti, ja vien tur nenotiktu megalielas kampaņas, taču diez vai kāds atļautos. Gribētos ticēt, ka nabadzībā un izmisumā novestā tauta otrreiz uz tā paša grābekļa neuzkāptu. Manuprāt, būtu svarīgi, lai cilvēkiem ir iespēja aiziet pie urnas, nosvītrot, kas nepatīk, izvēlēties to, kam uzticēties. Tad būtu citādāk."

------
Kaa jau teicu, ceru ka zatlerins uz otro terminju netiks, kaukur vakar pavideeja zelabas ka zatlerins sanjem 6 reizes mazaku algu (par pasaules abraukasanu, roku spiesanu, davanu sanemsanu no citu valstu amatpersonam, par runaam pirms cucumuizas LTV un velreiz par runaam, par visu veidu runaam, so to vins izdomaa so to vinam saraksta, daudzi izteicaas ka sireizejaa runa LTV bija iemidzinosa es piekritu, vajadzeja kauko asaku, kaa nekaa miegs naak)

Man ljoti patik Obama un es vinju ljoti ljoti cienu, jo atskiribaa no Zatlera vins S T R A D A A, jaa vinam varbut ir daudz daudz lielakas pilnvaras, bet tomer zatlers negrib pat to pasu galveno pilnvaru kas vinam ir un ko tauta vairrakart vinam ir pieprasijusi - Rosinat saeimas atlaisanu, nekas, kaa jau n-to reizi atkartosos ja Tauta trapis desmitniekaa un nakamreiz ieveles labaku nekorompetaku Saeimu, zatlera izredzes ir 0 uz otro terminju, bet raudat jau vinam nevajadzetu, jo atskiribaa no Mums visiem, laba pensija un laba maja/dzivoklis vinam jau ir nodrosinats!
Bet vai pelniti?Domaju 65 procenti latviesu teiktu Juus jau zinaat ko, jau jau sis vairakums velejas Saeimas atlaisanu, bet cilveks iemidzinosi saka - Nee...

 

free counter