svētdiena, 2009. gada 22. marts

Laika prognozēšana -- citur nav labāk

Labdien, lasītāji!

Pamodos šorīt un aiz loga ieraudzīju sniegu -- ne jau daudz, tādu kā pūdercukuru uz kūkas, bet tomēr. Padzēru tēju, izlasīju žurnālu The Economist, atvēru internetu un atradu šādu ziņu: "Nākamnedēļ līdz pat nedēļas nogalei gaidāms auksts laiks, vietām naktī līdz pat mīnus 10 grādiem. Pēc meteorologu sniegtās informācijas, nākamnedēļ gaisa temperatūra būs pirmdien un otrdien mīnus 3 grādi naktī, dienā – ap nulli. Savukārt nedēļas vidū kļūs aukstāks – naktī no mīnus 6 līdz mīnus 10 grādiem. Auksts laiks gaidāms līdz pat nedēļas nogalei."

Vai esmu vienīgais, kurš atceras, ka nemaz tik sen mūsu valsts meteorologi apgalvoja, ka marta mēneša beigās temperatūra jau būs sasniegusi atzīmi +15? Ja nekļūdos un kaut ko nesaprotu nepareizi, tad nākamā nedēļas nogale saistīsies ar tādiem jēdzieniem, kā 29. un 30. marts, un tās nu reizi būs "marta beigas". Šķiet visnotaļ maz ticams, ka meteorologiem būs izrādījusies taisnība. No otras puses, šķiet tikpat iespējams, ka viņiem nav taisnība arī apgalvojumā, ka visu nākamo nedēļu būs auksts laiks. Negribu kritzēt, Dievs pasargi -- meteorologi ir augsti apmācīti cilvēki, un viņu rīcībā, vismaz tā es ceru, ir visa jaunākā tehnoloģija, kura ļauj izvērtēt izobāras un zemā spiediena ieplakas un visu pārējo, par ko viņi domā. Taču mūsu ekonomiskās krīzes apstākļos, vai tas nav tomēr ļauni, marta sākumā dot tik gaišas cerības -- mēneša beigās varēs atslēgt apkuri un par to vairs nebūs jāmaksā? Saulīte spīdēs, putniņi čivinās, koki kļūs zaļi. Bet še tev! Auksts laiks gaidāms līdz pat nedēļas nogalei.

Cik zinu, Latvijas hidrometeorologiem dzīve nav viegla, jo mūsu valsts atrodas uz jūras un turklāt arī Golfa straumes ietekmē, un laikam jau ar ļoti, ļoti lielu precizitāti laika apstākļus var prognozēt ne vairāk, kā pusstundu uz priekšu, ja arī tas nenotiek, izbāžot galvu ārā pa logu. Tā varu arī es: Šobrīd Rīgā (vai vismaz Rīgas centrā) ir daļēji mākoņains, bez nokrišņiem, vējš no kaut kurienes ar kaut kādu ātrumu, gaisa temperatūra, tā vismaz šķiet maniem vēja appūstajiem vaigiem -- kaut kur ap +1 vai +2. Meteorologi ir daudz profesionālāki, un, kā teicu, viņu rīcībā ir daudz vairāk visāda veida tehnoloģijas. Taču varu mierināt lasītājus, kuriem šis bloga ieraksts, iespējams, rada pārāk lielus sirdēstus pr mūsu valsts hidrometeoroloģisko dienestu. Varu apliecināt, ka citur pasaulē nav daudz labāk. Lūk, laika prognoze no kādas Lielbritānijas avīzes, kura publicēta lieliskā autora Bila Braisona grāmatā Piezīmes no mazas salas: "Paredzamie laika apstākļi -- sausi un silti, bet mazliet vēsāki ar mazliet lietus."

Jauku (un siltu) visiem dienu!

1 komentārs:

Anna teica...

http://www.windguru.cz/int/index.php?sc=69
lūk viena saite, kur var apskatīties pat pa stundām, ar visu vēja virzienu! :) samērā precīzs rādītājs un nav vēl dzīvē pārāk piešmaucis. tā lūk!

 

free counter