piektdiena, 2008. gada 26. septembris

Par autobiogrāfijām, nodevējiem un lielu zaudētāju -- pārdomas piektdienā

Labrīt, lasītāji!

Rakstot par bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas topošo autobiogrāfiju, laikraksts Diena izcēlis šādu domu: "Skandalozas Latvijas politikas virtuves detaļas nevajadzētu gaidīt." Ļoti žēl, nudien žēl. Īsi pirms viņas aiziešanas no prezidentes amata, es V. Vīķi-Freibergu intervēju Latvijas televīzijā, un tur viņa teica aptuveni to pašu, proti -- vēl nav pienācis laiks atklāt visas politiskās kārtis, cita starpā tāpēc, ka daudzas no personām, kuras atrodas "skandalozajā virtuvē" turpat darbojas joprojām. Tiesa, topošā autobiogrāfija tiek rakstīta angļu valodā un ir vispirms domāta ārpasaulei, kurai noteikti nenāks par sliktu erudītās profesores rakstīta grāmata par to, kas pagājušā gadsimta otrā pusē notika ar Latviju un latviešiem. Taču ļoti ceru, ka V. Vīķe-Freiberga sarosīsies un uzrakstīs arī politiskus memuārus. Viņa darīja ļoti daudz ko, lai glābtu valsti no "skandalozās virtuves" aktīvākajiem šefpavāriem, un gribētos zināt viņas domas par to ne vien plikas ziņkārības dēļ, bet arī tieši tāpēc, ka par "skandalozās virtuves" smirdīgākajām detaļām joprojām daudz kas nav zināms. Un katrs uzziņas gabals, kurš Latvijas iedzīvotājus pārliecinās, ka nākamajās vēlēšanās nekādā gadījumā nedrīkst balsot par tām partijām, kuras veido pašreizējo valdošo kliķi, ir būtisks.

***

Ļoti interesanta intervija šodien laikraksta Dienas Bizness pielikumā "Numurs" ir ar ekonomikas speciālisti Raitu Karnīti. Tajā viņa saka, ka Latvija patlaban nepiedzīvo ekonomisku krīzi, patiesībā runa ir par ciklu. Un viņa pasaka arī to, ka latviešus, kuri ir aizbraukuši uz citām zemēm naudas pelnīšanas nolūkos viņa uzskata par nodevējiem. Pati atzīst, ka tā ir skarba doma, un jā, tāda tā arī ir. Man personīgi nekad nav gribējies kritizēt prom braucējus vienkārši iepriekšminētās "skandalozās virtuves" dēļ. Par smagu darbu pelnīt kapeikas, tas ir viens. Dzīvot valstī, kurā valdošā "elite" uzskatāmi dara visu, lai vairotu savu un savu īpašnieku, bet katrā gadījumā ne tautas labklājību -- tas atkal ir kaut kas cits, un nekad neesmu bijis pārsteigts, ka ir pietiekami daudz cilvēku, kuri tam visam vēlas pateikt "čau."

***

Un pēdīgi, ļoti priecājos par jaunu domu no satiksmes buldozera, kurš tagad ir ieņēmis prātā ideju, ka viņa nākamais uzdevums ir kļūt par Rīgas mēru. Žurnālā Una runājot par lielo "integrētāju" Kastēnu, viņš sacījis šādus vārdus: "Varu pateikt, ka viņš rīkojās kā muļķis. Viņam ir sieva un bērni. Uzskatu, ka viņš pats ir vainīgs. Žurnāliste darbojās amorāli un neētiski -- tā ir viena medaļas puse. Bet tas, ka viņš vazājās apkārt ar citu sievieti un meloja sievai, ir medaļas otra puse. Un pēc tam vēl mēģināja melot publiski, ka viņš tikai spēlēja līdzi -- tas ir blefs. Viņš ir liels zaudētājs. Jācer, ka Oskars pēc šādas kļūdas sapratīs, ka nākamā kļūda var būt pēdējā."

Ar piebildi, ka atmaskojot "mācītāju partijas" iekšējo liekulību, Aleksandra Jolkina it neko nemorālu un neētisku nedarīja, pilnīgi piekrītu triecējraķetes teiktajam, turklāt tikai minētā liekulība ir tas, kas nodrošināja, ka pseidoministram arī pirmā "kļūda" nebija pēdējā.

Jauku visiem dienu!

4 komentāri:

Onjons teica...

Labrīt! verot vaļā blogu cerēju klāt pie šodienas aktualitātēm ieraudzīt arī vērtējumu šodienas aktivitātem pie Saeimas, bet nu tas gan jau ka post factum :)

Par prezidenti, žel gan, ka "laiks nav pienācis".

Par "ceļdariem", jācer, ka Šleseram neizdosies..

Kārlis Streips teica...

Labrīt, onjon! Par aktivitātēm pie Saeimas man nebija nekā sakāma, jo tās vēl nebija notikušas. Katrā gadījumā es atbalstu jebkuru centienu un visus centienus, pretoties valdības fiskālajai "politikai" un arī medmāsām, policistiem, skolotājiem un visiem pārējiem nodrošināt cilvēka cienīgu dzīvi.

Andrievs teica...

Kārli, Jūs mani saintriģējāt!
Ko Jūs saprotat 'zem nosaukuma' "valdības fiskālā "politika"", pret kuru Jūs atbalstāt jebkuru centienu?!
Jums tiešām ir zināšanas un/vai idejas, ko valdībai darīt savādāk, un Jūs šodienas akcijas dalībnieku izpildījumā redzat šo ideju virzīšanu?!
Man pat prāta nenāktu Jums uzbāzties ar savu repliku, ja Jūs rakstītu piemēram "esmu par 'dajebko', kas bojā nervus vai garastāvokli jebkuram no koalīcijas, kaut vai tas būtu rauga iemešana atbilstošās komunikācijās".
Tik tā gudrā vārda "fiskālā" lietošana šoreiz un konkrēta kontekstā man uzausināja acu priekšā liela, kupla ozola tēlu, kurā pie viena atraktīva un gudrus vārdus bārstoša personāža ciemos atnācis otrs tik pat atraktīvs personāžs, kurš kā reiz arī cita starpā mitinājās 'zem nosaukuma'.

Kristofers Robins teica...

par VVF ir skaidrs. uzrakstīs kaut ko, kas nav literatūra un bladāc, visi varoņi sasūdzēs viņu tiesā par neslavas celšanu u.t.t. - tā kā, ja viņai azotē nav prezidentūras laikā caur viņas rokām izgājušo smirdīgo dokumetu kopijas, tad, diemžēl, var gadīties kā ar Ādamsonu.

Otrkārt par Karnīti. Nu nevaru es izturēt, ka Latvijā tie, kas skaitās "profesionāļi" darbojas absoluti neprofesionāli. Žurnālisti, sociologi, politologi - sarakstu varētu turpināt. Šādi izteikumi ir ne tikai neprofesionāli, bet arī liecina par šīs personas intelekta līmeni. Valdības vīri ar visām savām neskaitāmajām cūcībām un cūcīgajiem piemēriem viņai nešķiet nodevīgi? Otrkārt, latviešu problēma ir tāda, ka viņi cenšas atgrūst visus, kas nav par patriarhāli-tradicionāli-konservatīvām vērtībām. Proti, tā vietā, lai saudzētu ikkatru no saviem cilvēkiem tā vai citādi iekļaujot viņus savā "tautas kopības apziņā", kā to dara krievi, latvieši tikai atgrūž un atgrūž, piemeklējot pat vissīkākos ieganstus. Tā vietā lai bagātinātu savu nacionālo atmiņu ar to pienesumu, ko tiem varētu dot pēckara trimdinieku pieredze, mūsdienu ekonomisko trimdienieku pieredze, letiņi atkal aizver acis. Latviešu atmodas darbinieks Valdemārs savulaik mudināja latviešus doties ārpus, iegūt pieredzi, iegūt zināšanas, paplašināt savus horizotus - ja šis aicinājums, nevis "sēžam kokos Daugavas krastos", būtu iesakņojies mūsu nacionālajā pašapziņā, tad rezultātā, varbūt, mums būtu elastīgāka spēja atrast tos punktus, uz kuriem bāzēt savu nacionālo pašapziņu, ientitāti - tādējādi mēs varētu inkorporēt savā tautā arī tos, kas fiziski neatrodas Latvijas teritorijas robežās.
Un treškārt, Polam Viriljo jaunrada vienu fantastisku jēdzienu, vērtējot pasaules lielvaru un apvienību militāros eksperimentus Dienvidslāvijā, Somālijā u.c. - 'wasteland'. Proti, kad svešu varu visvisādu iemeslu rosinātie konflikti noteitkās teritorijās ir beigušies, šajās teritorijās turpina darboties 'sabojātas' vietējās varas, kas vairāk līdzinās legālām mafijām, nevis reāliem demokrātiskiem vai tml. pārvaldes mehānismiem, tā rezultātā valstis tiek ekonomisko, politiski, sociāli, psiholoģiski, ētiski u.t.t. nopilicinātas līdz tam līmenim, ka "tajās vairs nekā nav" un cilvēki dods prom, meklējot vietas, kurās vēl ir kaut kas. Pēdējais uzskatāmais piemērs ir ZiemeļĀfrikas bēgļu plūsmas, kur, šķirotavās intervējot šos cilvēkus bieži vien pavīd izteikumi "bet mūsu valstī vairs nekā nav"! Latvija izskatās kā viena no tādām, kā kaut kāda Āfrika, kur pie varas esošie brauka džipos ar zelta kalašņikoviem un tauta trīc par savu dzīvību. Neesmu nedz politolos, nedz filozofs, bet ribētos tādai Karnītei ieteikt palasīt grāmatiņas...

 

free counter