ceturtdiena, 2012. gada 17. maijs

Pašreklāma

Labdien, lasītāji!

Šodien man pastkastītē bija divi žurnāli.  Abiem nosaukums -- "Tava Rīga."  Viens latviešu, otrs krievu valodā.  Krievu valodas variants ieslīdēja atkritumu kastē, jo krievu valodu nepārvaldu.  (Lai gan būtu interesanti papētīt, vai abos variantos top stāstīts viens un tas pats, jo, kā dzirdēts, Rīgas mēra Nila Ušakova pārstāvētais "Saskaņas centrs" iepriekšējā priekšvēlēšanu laikā latviešu valodā un krievu valodā stāstīja visnotaļ dažādas lietas - varbūt to var papētīt kāds cits.)

Atverot žurnālu, pirmais, kas lasāms, ir tas, ka tas ir "apvienības Saskaņas centrs informatīvais buklets."  Lai nevienam par to nebūtu šaubu, jau nākamajā lapā Ušakovs skaidro, ka "šis buklets izdots tikai un vienīgi par Saskaņas centra nevis pašvaldības līdzekļiem, kaut gan izdevums pilda tīri pašvaldības funkciju.  Vienkārši mēs nevēlamies izraisīt kārtējos tukšos, toties skaļos apvainojumus par administratīvā resursu izmantošanu.  Jo nez kāpēc mums ir aktīvi "eksperti," kuri uzskata, ka ikviens domes labais darbs tiek paveikts tikai saistībā ar vēlēšanām."

Labi.  Pieņemsim, ka šoreiz administratīvie resursi netiek izmantoti.  Tas ir jauki.  Taču kāds ir žurnāla saturs, ja reiz tas "pilda tīri pašvaldības funkciju"?  Pēc Ušakova skaidrojuma par to, cik ļoti noraidāmi ir apgalvojumi par domes darba saistību ar politikāņu interesēm, mēs atrodam materiālu, kurā vicemērs Andris Ameriks lielās par to, ka šīgada pilsētas budžets esot "taisnīguma budžets."  Nenorādot autoru ir apgalvojumi par to, cik ļoti dome palīdz "vecajiem ļaudīm" un veic "karu" pret graustiem.  Seko atzinums, ka pilsētas budžets pirmajā ceturksnī ieguva 7,5 miljonus latu vairāk naudas nekā bija paredzēts, tāpēc naudu dome varējusi veltīt latviešu valodas kursu organizēšanai, ielu remontam, bērnudārziem, sociālo māju renovācijai u.c.

Tālāk ir vēl viens mēra rakstīts materiāls, un tas ir vienīgais, kurā vispār top atzīts, ka Rīgas domē darbojas ne tikai Saskaņas centrs un Amerika veidojums.  Teksts ir par visu "nepareizo," ko ir teikusi un darījusi domes opozīcija ("būtībā par katru tādu paziņojumu var vērsties tiesā kā par apmelošanu, taču tas būtu pārlieku liels gods maniem opozīcijas kolēģiem").  Nākamajā lapā ir fotogrāfijas, kurās redzams Ameriks un Ušakovs, Ameriks upē, Ameriks ar Uljanu Semjonovu, Ušakovs talkā, Ušakovs ar Raimondu Paulu un Ušakovs ar kultūras ministri.  Atkal -- "tavas Rīgas" pašvaldībā acīmredzot darbojas šie divi kungi vien.  Žurnālā ir apraksti par Latgales priekšpilsētu un Maskavas forštati, materiāls par Rīgas pašvaldības policijas darbu, notikumu saraksts - vārdu sakot, viss pēc kārtas.

Bet ārpus tā, ka žurnāls "Tava Rīga" sit tikai un vienīgi vienos vārtos, būtu vērts padomāt par tiem "tukšajiem un skaļajiem" apgalvojumiem par lēmumu saistību ar vēlēšanām.  Protams, Rīgas dome arī dara labus darbus, šajās dienās ārpus mana loga ļaudis kaut ko dikti rosīgu dara zem Čaka ielas asfalta, ir minētais finansējums latviešu valodas kursiem un visam pārējam.  Taču ir divas citas lietas.  Pirmkārt, rakstot par "secinājumiem," kādi radušies pēc visu domes opozīcijas nedarbu uzskaitīšanas, mērs raksta lūk, ko:  "Es pat nepievērsīšos jautājumam par ētiku, godprātību vai ko tamlīdzīgu."  Jā, Dievs pasargi!  Kāpēc gan vadītājam pašvaldības iestādē, par kuru jau sen KNAB pateica, ka korupcija tajā ir "sistēmiska" un kurā vicemērs ir pazīstams ar iesauku "misters 20 procenti," būtu jādomā par "ētiku, godprātību vai ko tamlīdzīgu"?

Bet, otrkārt, ir arī jautājums par brīvbiļetēm Rīgas sabiedriskajā transportā.  Lēmumu par to, ka par velti var braukt visi pilsētas nestrādājošie pensionāri, dome pieņēma vienu mēnesi pirms 10. Saeimas vēlēšanām.  Ja kāds grib ticēt, ka šīm divām lietām nebija absolūti nekāda sakara, tad man ir zemes gabals uz Marsa, kuru es labprāt tam cilvēkam pārdošu.  Nu ir lemts, ka par brīvu varēs braukt arī visi pilsētas skolēni (lai gan ne tehnisko skolu skolēni - tas nu gluži godīgi nešķiet).  Līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām kāds sprīdis laika vēl ir, tāpēc varbūt nav nepamatoti teikt, ka šim lēmumam ar tām nav nekāda sakara.  Taču acīmredzot mēram nekādi neinteresē pašvaldības uzņēmuma Rīgas satiksmes finanses.  Kādus rezultātus tas prognozē šim gadam?  12,8 miljonus latu ... zaudējumos.  Tas nozīmē, ka visas šīs brīvbiļetes tomēr sponsorē visi rīdzinieki pēc kārtas.  Tiesa, bezatbildība domes finansējumā nav nekas neparasts.  Jā, pirmajā ceturksnī ieņēmumi palielināti par 7,5 miljoniem latu, bet šajā sakarā dome apstiprināja izdevumus par ... 28,9 miljoniem latu.  Tas nozīmē lielāku pašvaldības budžeta deficītu.  Un tas nozīmē parādu.  Un tas nozīmē, ka kādam tas būs jāatmaksā.  Nu, ko, rīdzinieki?  Vismaz izdevums, kas "pilda tīri pašvaldības funkciju," ir partijas, ne mūsu visu apmaksāts. Taču par Ušakova populistiskajiem tēriņiem tomēr nāksies maksāt mums visiem.  Par to būs vērts padomāt nākamgad, kad pienāks laiks pašvaldību vēlēšanām un, jā, arī tad, ja visu gadu bērni sabiedriskajā transportā būs braukuši par pliku velti.  Jo nekas pašvaldības darbā patiesībā "par velti" nav un nebūs.

Jauku visiem dienu!

1 komentārs:

Amālija Brūvere teica...

Tas ir kaut kā žēl, ka SC tagad par milzīgām summām rīko visādas 'jaukas' priekšrocības skolēniem, lai iedzīvotāji nodomātu, ka tādu partiju mēs gribētu arī nākamajā termiņā redzēt un tā vietā par to pašu naudu varētu realizēt projektus, kuru vērtīgums ir pastāvīgs (ceļu remonts jau iet pareizākā virzienā). Bet kuram tas bija vajadzīgs, ka skolēni var braukt par brīvu? Viņu vecākiem tas tiešām kaut ko nozīmīgi atviegloja? Varbūt tai meitenītei, kura dzīvo virs manis un kuras tēvs regulāri iereibis streipuļo pa kāpnēm, jā, bet citām ģimenēm?... Ušakovam & co jau laikam neiet runa par tiešām lietderīgu līdzekļu izmantošanu. Galvenais, ka pēc vēlēšanām nav jāmeklē jauna darbavieta...

 

free counter