otrdiena, 2011. gada 13. septembris

Kārtējā valsts neizdarība

Labdien, lasītāji!

Maz kas vairāk liecina par mūsu valsts "gudro galvu" mazspēju, kā pašreizējā epopeja ap aviokompāniju airBaltic. Bertolta Flika bezkaunība nu ir sasniegusi vienkārši neizprotamu līmeni. Kā ziņots, ir noticis kārtējais mīklainais darījums ar uzņēmuma kapitālu, kārtējo reizi runa ir par cilvēkiem, kas slēpjas aiz ofšoriem. Taču vakar bija kronis absolūti visam -- aviokompānija bez jebkāda paskaidrojuma atcēla sēriju reisu, tā acīmredzot pietiekami daudz pasažieru atstājot ar garu degunu un izjauktiem darba vai atpūtas plāniem. Gribat vēl? Šodien Dienas Biznesā ziņots, ka Fliks visnotaļ vaļsirdīgi ir atzinis, ka, jā, tādā veidā viņš cenšas uzlikt spiedienu Latvijas valdībai. Acīmredzot patlaban cilvēkam, kurš jau ilgstoši bēguļo, jo baidās no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (un te nu reiz vērts ņemt vērā veco jēdzienu "kas vainīgs, tas bailīgs"), pasažieri un viņu ērtības ir pilnīgi pie vienas kājas, ka tik var turpināt valsti vazāt aiz deguna. Cita starpā problēmas radušās Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, kura paredzētais reiss no Briseles uz Rīgu šovakar ir atcelts. Viņš paudis neizpratni par airBaltic rīcību, un tam var tikai piekrist.

Grūti spriest, ko te darīt. Valdība it kā ir pateikusi, ka tā būs gatava ieguldīt papildu līdzekļus airBaltic, bet tikai tādā gadījumā, ja no tās vadības aizies Bertolts Fliks. Taču zinot, ka nākamā gada budžets būs "jākonsolidē" par veseliem 100 miljoniem latu vai vairāk, grūti saprast, no kurienes nāks tie miljoni, kas aviokompānijai ir vajadzīgi. Un te, savukārt, ir fundamentālais jautājums par to, vai valsts tik tiešām ir labs biznesmenis. Līgums, kas Flikam ļauj būt tik bezkaunīgam, tika parakstīts pagājušā gadsimta 90. gados, un tas bija līgums nevis ar vienu vācieti, bet gan ar starptautisko aviokompāniju SAS. Bija gluži loģiski, ka noteikšana uzņēmumā bija SAS rokās, jo neba jau Latvijas valdībā bija kāds, kas tik labi pārzina avioindustriju, lai to varētu darīt individuāli. Taču tad SAS no airBaltic aizgāja, un sākās viss garais stāsts par Flika atteikšanos izpildīt amatpersonas deklarāciju, jo, lūk, viņš atšķirībā no visiem pārējiem valsts uzņēmumu pārstāvjiem ir kaut kas īpašs, par daudzajiem meitas uzņēmumiem, kādi tika veidoti, lai sagrābtu arvien lielāku daļu ar lidošanu, lidmašīnām un lidostu saistīto pakalpojumu, un tagad esam nonākuši pie aprakstītās situācijas -- arī pasažieriem ir jārēķinās ar šī cilvēka neizmērojamo patvaļu.

Nenoliedzami, airBaltic ir bijis veiksmes stāsts. Pasažieru skaits, lielākoties uz tranzīta rēķina, ir pieaudzis tik ātri, ka lidosta kļuvusi pārāk šaura, it īpaši, ja runa ir par bagāžas piegādi tā dēvētajās pīķa stundās. Taču šajā jomā, tāpat kā jebkurā, nav nekur rakstīts, ka procesam ir jābūt negodīgam un ārzonās slēptam. Ja valsts nolems savu daļu airBaltic pārdot, tad tam būs jābūt ļoti rūpīgam procesam, lai aviokompānija nonāk patiesi profesionālās rokās, piedevām ar absolūti visu nepieciešamo atklātību. Runāts, ka ap Flika daļu uzņēmumā snaikstās viens no Krievijas bagātniekiem. Tas pats par sevi nav nekas slikts, taču galvenais būs nodrošināt, ka airBaltic turpina visu to darbu, kādu tas dara patlaban, un tomēr nebūtu nekas slikts mēģināt piesaistīt kādu no pasaules lielajām aviokompānijām. Jau tagad aviokompānijas piedalās visādās aliansēs. Tas varētu turpināties arī īpašumtiesību jomā.

***

Vēl šodien jākonstatē, ka tās partijas un apvienības, kuras sestdien cer iegūt vietas Saeimā, turpina zīmēt sarkanas līnijas. Šodien intervēts laikrakstā Latvijas Avīze, "zaļo zemnieku" Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis nācis ar šādu paziņojumu: "Es personīgi neietu valdībā, kuras vadītājs 9. maijā dodas pie pieminekļa." Runa, protams, ir par Rīgas mēru un it kā premjerministra amata kandidātu Ušakovu, kurš atklātā tekstā ir teicis, ka viņš pie "uzvaras" pieminekļa dodas katru gadu un tāpat darīs arī tad, ja kļūs par valsts trešo augstāko amatpersonu. Mēram svinēt Latvijas okupācijas sākumu ir viena, ja arī nožēlojama lieta, pavisam cita lieta būtu to darīt premjerministra statusā. Taču tas, savukārt, rada kārtējos jautājumus par to, kāda varētu būt nākamā koalīcija. Zatlera Reformu partija ir pateikusi, ka ar oligarhiem ni un ni, tas it kā izslēdz "zaļos zemniekus," kurus, kā tajā pašā intervijā apliecināja tas pats Brigmanis, nebūt neuztrauc doma, ka viņu "premjerministra kandidāts" ir cilvēks, kurš amata iegūšanas gadījumā būtu spiests ļoti daudz laika pavadīt tiesas zālē. Taču ZRP tādā gadījumā paliek tikai Vienotība, Nacionālistu apvienība un Saskaņas centrs. Nacionālisti ar SC kopā neies nekad, arī Vienotībā ir pietiekami daudz cilvēku, kuriem šī doma rada rebes. Kādam acīmredzot no savām "sarkanajām līnijām" būs jāatkāpjas. Sarunas noteikti būs gana interesantas. Valsts prezidents ir pateicis, ka viņš par nākamo valdību sāks domāt tikai tad, kad būs atgriezies no Apvienoto Nāciju organizācijas sesijas Ņujorkā. Atliek redzēt, ko tad partijas savā starpā sarunās.

***

Savukārt starptautiskajā jomā šodien uzmanību piesaistījis tas, ka titulu Mis Visums viņdien ieguva sieviete no Angolas, Leila Lopesa. Viņas uzvaras kontekstā konstatēts, ka tumšādainas sievietes reti sasniedz tādas virsotnes pasaules skaistumkonkursu jomā, un jautāta par to, vai šī fakta pamatā varētu būt rasisms, L. Lopesa atbildēja: "Jebkuram rasistam ir jāmeklē palīdzība. 21. gadsimtā tā domāt vairs nav normāli." Tieši tā, un tas ir jautājums, kas tomēr ir aktuāls arī mūsu valstī (kura Mis Visums konkursā šogad nebija pārstāvēta vispār).

Varētu arī rakstīt par kārtējām Romas katoļu arhibīskapa pārdomām par to, kas valstī ir pat ļoti svarīgi (lasītāji var trīs reizes minēt, par ko viņš šodien kādā intervijā runāja), bet lai paliek. Aizspriedumi arī melnsvārču izpildījumā ir tikpat pretīgi, cik L. Lopesas piesauktais rasisms.

Jauku visiem dienu!

1 komentārs:

Andris teica...

Es tā Liepniekam pierakstīju
http://puaro.lv/lv/politikas-raksti/airbaltic-problemu-risinasana-latviesu-stila

Vācietis Fliks kompāniju izsūknē kā savulaik Lembergs Ventspili. Kad klāt stāvēja SAS, tad droši vien ļoti piesardzīgi veidoja shēmas, kas SASisistus prom dabūtu. Gan jau arī kādiem iesmērēja, lai pareizus ziņojumus dzimtenei sūta. Bet kad palika tikai Fliks un mūsējie, tad gan uzdeva gāzi! Esam atbraukuši, kungi!

Brigmani pie vārda nepieķersi - ZZS+SC ar Lembi priekšā, un viss kārtībā! Bet par tām sarkanajām strīpiņām arī mani favorīti liku sarunā :)

Kāds rasisims, kad ASV prezidents ir Huseins ar tumšu ādas krāsu?! Nu, visu viņš viens nav varējis ietilpināt :)

 

free counter