trešdiena, 2009. gada 30. septembris

Par politiku un īsto dzīvi -- Ivars Eiropā

Labrīt, lasītāji!

Pirms pāris dienām portālā Politika.lv diplomāts Eldars Mamedovs savā blogā pastāstīja par balsojumu Eiropas parlamentā, kurā deputāti ar pārliecinošu balsu vairākumu nosodīja mūsu kaimiņvalsti Lietuvu par tāda likuma pieņemšanu, kurā aizliegta "homoseksuālo, biseksuālo un poligāmo attiecību propaganda." Manu uzmanību par šo lietu piesaistīja pāris lietas, un ne jau Lietuvas muļķīgais likums (it īpaši par "poligāmām" attiecībām mūspusē derētu klusēt politikāņiem, kuriem nereti dzīvē ar vienu gultu un vienu sievieti nepietiek). Ieinteresēja lūk, kas cits.

Pirmkārt, Politikā.lv komentēšanas kultūra, atšķirībā no Delfiem un delfveidīgajiem portāliem Apollo, Diena.lv u.tml., saglabājas salīdzinoši augstā līmenī. Ik pa brīdim kā gremošanas traucējumu uzplūds portālā uzburkšķ antisemītiskais ultranacionālists no Latgales puses, kurš "slēpjas" zem nika "AG." Šad tad sevi kontrolēt nespēj arī kāds cits slikti audzināts vai garīgi nelīdzsvarots eksemplārs. Taču visā visumā process ir visnotaļ civilizēts. Lasot E. Mamedova rakstu, varēju tikai iedomāties, kāda reakcija tam būtu bijusi, ja tas būtu bijis publicēts kādā no absolūti nekontrolētajiem portāliem. Politika.lv gadījumā uzpeldēja dziesminieks, visu reliģiju pēc kārtas izprovētājs, kādreizējais laulības pārkāpējs un visa morālā un cilvēces cienīgā "aizstāvis" Dimiters ar nudien murgainu tekstu par "anglosakšu imperiālismu", seno Romu, Lielbritānijas karalieni, ebreju savērestībām, "nācijas apmutēšanu" un pats savu sievu. Acīmredzot tagad, kad pabeigts darbs pie Latvijas vienīgā diktatora slavināšanas ar sagrozītas vēstures, atklātu melu un Latvijas himnas apņirgšanas palīdzību, cilvēkam ir laiks sacerēt arī citus tekstus. Bet Dievs ar Dimiteru (ja vien arī Dievam viņš nav apnicis).

Daudz interesantāks ir to Eiropas deputātu saraksts, kuri minētās rezolūcijas gadījumā balsoja par vai pret. Konkrēti divos gadījumos. Krišjānis Kariņš balsoja pret. Kauns, Krišjāni! Rietumos augušam cilvēkam tomēr vajadzētu pārzināt tās iestādes, kurā viņš strādā, paģērētos pretdiskriminācijas principus. Bet vēl pārsteidzošāk ir tas, ka Ivars Godmanis balsoja ... par! Varbūt es kaut ko esmu palaidis garām, bet, manuprāt, Ivars Godmanis joprojām skaitās viens no Latvijas Pirmās partijas/Latvijas ceļa redzamākajām un vadošākajām personām. Vai no tā izriet, ka LPP/LC vairs neiebilst pret "homoseksuālo, biseksuālo un poligāmo attiecību propagandu"? Protams, tas būtu ļoti labi. Taču īstenība te ir cita, proti -- latviešu (vai šajā gadījumā lietuviešu) provincālisms plašākajā Eiropā neiet cauri. Kā jau teicu, Eiropas noteikumos diskriminācijas aizliegums ir atrunāts pietiekami konkrēti, vienalga, ko par to domā vai nedomā atsevišķi mūspuses politikāņi.

Un ir arī otra fundamentāla lieta. Kas īsti leišmales politikāņiem bijis padomā, ja runa ir par "homoseksuālu, biseksuālu un poligāmu lietu propagandēšanu" (starp citu, Lietuvas pietiekami eiropeiskā prezidente likumam uzlika savu veto, bet viena eiropiete, kā to esam redzējuši arī mūsu valstī, nav cīnītāja pret veselu mankurtu baru)? Par "poligāmām" attiecībām jau rakstīju -- Latvijas lielie "moralitātes" aizstāvji gan prot bļaustīties par gejiem, bet kaut kā nekad nešķiet atceramies, ka viņu visur piesauktajā Bībelē daudz vairāk runas ir par laulību un it īpaši tās šķiršanu. Lietuvā laikam nāksies aizliegt visus politiķus, kuri ir nonākuši jau pie otras vai trešās sievas vai vīra. Vai Lietuvā vairs neviens nedrīkstēs klausīties Džimija Samervila (gejs), Madonnas (vismaz imidža veidošanas kontekstā biseksuāla, piedevām ar vairākiem kādreizējiem vīriem), Melisas Eteridžas (lesbiete), Kanje Vesta (par seksualitāti nezinu, cilvēks vienkārši prasti uzvedas) u.c. mūziku? Vairs nedrīkstēs skatīties tās ļoti, ļoti, ļoti, ļoti, ļoti daudzās filmas un televīzijas raidījumus, kuros atzīts, ka jā, pasaulē ir arī homoseksuāli un biseksuāli cilvēki, nemaz nerunājot par tiem, kuri lēkā no gultas uz gultu? Te ir gluži un konkrēti tas pats provinciālisms, kurš viņdien lika kādreizējam vides aktīvistam Ulmem ierunāties par parakstu vākšanu par izstāšanos no Eiropas savienības. Paši labāk zinām, nekas cits mums nav jāzina, un nekas cits mums nav vajadzīgs. Īkšķa sūkāšana.

Bet paldies Ivaram Godmanim, nudien. Ivars Eiropā vairs nav Ivars Šlesera kabatā. Un tas nudien, nudien priecē.

Jauku visiem dienu!

4 komentāri:

test_user teica...

Paldies par Melisas pieminēšanu. Brīnišķīga mūziķe.

Grinč teica...

manuprāt atkal saputrots vai arī tiešām es pats neko nesaprotu
un manuprāt kaimiņos ir pieņemts ļoti sakarīgs lēmums, kurš nevienu nediskriminē un nevienam nekādas tiesības neierobežo

Anonīms teica...

Ak, Kaarli, Jums ar Domburu ir kada nelaga, kopiga ipasiba.

Kamer man patikams un gudrs uz faktiem tendets raidijums - Nekaa personiga (ieprieksejaa raidijumaa un citos arii), atstastija Valsts Kontroles petijumu, atzinumu par Parex banku, kur Jusu Godmanis glaba Karginu, bet iedzina nabadzibaa,(vismaz uz 10g) Muus visus, Juus turpinat cienit, tapat kaa Domburs Godmani...

Juus biezi sakat ljooti gudras un pamatotas lietas, bet dazreiz Jums ir nepareizs viedoklis!

Vienalga par ko Ivarins balso Jums tikami Eiropaa, galvenais -

a)Vismaz 10g nabadziba - pec vina ricibas - glabjot Parex, un citas nesmukas stelles ko atkljaj raidijums(neiedzilinasimies)

b)Ja Tu izdariji ko labu Savaa dzivee(vesturi isti labi nezinu par godmani) - Vins Tur cinijas par Valsts neatkaribu, Tev(Vinam) nav tiesibu un atlaizu padarit pec tam so brivo valsti par nabadzibas salu, kuraa

cilveki ir nabagi, cilveki taisa pasnavibas, cilveki emigree prom!

Andrejs teica...

Atklāti sakot- man ir gandrīz vienalga, ko par Lietuviešu pieņemto likumu saka Eiropas parlaments. Un mani jau diezgan sen neinteresē strīdi par to- vai homoseksuālisms ir izvirtība, vai kāda cilvēka nelaime, vai vienkārši daba tā to ir nolēmusi, un tā nav nekāda nelaime. Pieļauju, ka dažādos gadījumos atbildes ir atšķirīgas.
Bet Jūs te aizskārāt tādu tēmu kā laulība un tās šķiršana.
Un te nu man šķiet, ka visiem homoseksuālistu noliedzējiem vajadzētu strauji apklust- jo visbriesmīgākā ir vieglprātīgu šķiršanos propaganda. Bērns tomēr droši vien grib dzīvot kopā ar ABIEM vecākiem!
Bet MassMēdiji nemitīgi popularizē šķirto ģimeņu stāstus- Tas beidzot pametis iepriekšējo sievu un sācis dzīvot ar to; tā savukārt pametusi vīru un uzsākusi laimīgu dzīvi ar šito. "A kur bērni???"!- par tiem neviens parasti neinteresējas.
Man šķistu normālāk, ja tikumības sargātāji vairāk pievērstos tieši šai problēmai- tā, manuprāt, šobrīd ir visaktuālākā.

 

free counter