otrdiena, 2009. gada 29. septembris

Ierindas deputāts

Labrīt, lasītāji!

"Tautas" partijai, izrādās, tagad ir ne vien "ierindas biedrs" mākoņos, bet arī pašidentificēts "ierindas deputāts". Šodien Latvijas Avīzē ir plaša intervija ar kādreizējo TP Saeimas frakcijas vadītāju, bet tagad tikai "ierindas deputātu" Māri Kučinski. Tajā uzmanību piesaistīja lūk, kāds atzinums:

"Es sēdēju dēla mūzikas skolas vecāku sapulcē, ierāvies krēslā, un domāju – kaut nu apkārtējie mani nesazīmētu kā deputātu Kučinski. It kā es nebūtu vainīgs pie līdzekļu apcirpšanas, jo daudz izvēles iespēju vis nebija, tomēr sajūta kā politiķim ir ļoti briesmīga – tu piedalījies skolu atņemšanā bērniem!"

Nezinu, vai citi vecāki minētajā sapulcē patiešām bija tik ļoti neinformēti par valsts sabiedriski politisko iekārtu, ka nekad nebija redzējuši cilvēku, kurš ilgu laiku tomēr bija partijas spicē un nereti grozījās arī televīzijas kameru priekšā, bet te nepārprotami ir solis uz priekšu -- beidzot, beidzot kāds TP pārstāvis ir vismaz mazliet praties kauna. Protams, M. Kučinskis varētu justies "briesmīgi" ne vien par piesaukto nepieciešamo lēmumu, bet arī par visiem ļoti nevajdzīgajiem un muļķīgajiem lēmumiem, kādus valdība un Saeima pieņēma laikā, kad TP bija zirgā, bet visu jau nevar vēlēties. Ja kas, tad viņš varētu justies "briesmīgi" arī par partijas lēmumu par nekustamā īpašuma nodokļa jautājuma pat nediskutēšanu, kur nu vēl akceptēšanu. Intervijā viņš zūdās, ka "šis nodoklis ir neizstrādāts un to nedrīkst steigā pieņemt. Domāju, agrāk vai vēlāk dzīvokļu īpašniekiem vajadzēs maksāt, taču, rūpīgi sagatavojot un izpētot nosacījumus, kā to darīt." Ar ko, tādā gadījumā, ir jānodarbojas paša Kučinska pārstāvētās Saeimas komisijām? Vai tā nav tā vieta, kur kaut ko "rūpīgi sagatavot un izpētīt nosacījumus"? Vai M. Kučinskis atzīst to, ka Saeimai vairs īpaši uzticēties nevar? Un vai jēdziens "agrāk vai vēlāk dzīvokļu īpašniekiem vajadzēs maksāt" salīmējas ar partijas apzvērēšanos par to, ka augstāki nodokļi tai vispār nav pieņemami?

Un intervijā ir vēl viens interesants atzinums par "Tautas" partijas nākotni: "Kā teicu, ir divi ejami ceļi. Ja izvēlas no pašiem sākumiem ieto, kurā no TP baidījās un ienīda, kurā TP mīlēja un dievināja, tad es esmu par Šķēles atgriešanos. Pa šo ceļu var virzīties tikai viņa vadībā." Te nu ir jāsaka visnotaļ skaidri, ka jautājums nav par baidīšanos, ienīšanu, mīlēšanu vai dievināšanu. Runa ir par to, ka TP vairāku gadu garumā valsti padarīja par savu privātīpašumu ar visu no tā izrietošo. Drošības likuma graušana, nodokļu nemaksāšanas apbalvošana ar prezidenta amatu, pilsonības apstākļu ignorēšana jautājumā par Augstākās tiesas priekšnieku, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vārdzināšana, valststiesību nepārzinātāju bīdīšana Satversmes tiesas virzienā, visa mutatis mutandis epopeja, valsts tautsaimniecības sagraušana, "nasing spešal" attieksme, zirgu gvarde Aizsardzības ministrijā, niķošanās par SVF vēstuli, visas britu tautas nosaukšana par "cūkām." Vai nepietiek? Latvijas Avīzes grands Krustiņš intervijā gan apgalvo, "Ja vadās pēc elementāras loģikas, tad pasaulē jāsaglabā visi dzīvnieki. Nevar ļaut dažiem dzīvniekiem apēst citus, mazākus vai neveiklākus. Tāpēc diez vai būtu svētīgi, ja Tautas partija pavisam pazustu no zemes virsas." Atļaušos nepiekrist. Ir arī tāda lieta, kā evolūcija, kuras kontekstā dzīvnieki pazūd no zemes virsas, bet tā nesaistās ar citu dzīvnieku "apēšanu." Gribot vai negribot, "Tautas" partija" ir kļuvusi par politkorporatīvi korumpētās pārvaldes iekārtas simbolu un karognesēju, un tā tomēr ir pelnījusi pazušanu no zemes virsas. Vai vismaz pazušanu no politiskās vides, kā tas ir noticis ar pietiekami daudzām partijām Latvijā, kuras sevi nav varējušas piedāvāt pozitīvā gaismā. Turpinu ticēt, ka arī TP ir ļaudis, kuri to saprot, un pretšleserušakovkisās konsolidācijas kontekstā zina, ka nākotne ir meklējama citur, jo ar partiju, kura tā arī nevar un nevar tikt vaļā no imidža, ka tās intereses vienīgi saistās ar pašas un "savējo" kabatām (redzēsim, cita starpā, kas par šo tēmu ir sakāms Valsts kontroles ziņojumā par Pareksa bankas epopeju), konsolidēties tomēr kāds diez vai gribēs.

Jauku visiem dienu!

3 komentāri:

Anonīms teica...

štrunts par dažu deputātu kauna izjūtu... tā parādās tikai tad, kad jūt - vairs bezkaunīgi muldot netiks augstajā krēslā MP apsargātajā ēkā.
lai Kārlis uzraksta savas domas par TPJO aktīvistes Kolātes [vai tiešām radiniece LR vadītajam?] sūdzēšanos par žurnālistes Benfeldes ielaišanu raidījuma SkatsNoMalas studijā...

Unknown teica...

beidzot uzspēros šai lapai. Un visu izlasīju. Visu līdz pēdējam. Atzīšos, tiku lasījis arī vēsturiskos ierakstus diena.lv blogu sadaļā, kur šīs visas atskaņas tecēja citā, regulārā ikdienas tempā.. Un smagākā formā, laikos kad tas viss tiko notika :)

Žurnālistiem patīk rakstīt, tas fakts. Man arī. Bet... Ja ar gandarījumu no tā pietiek, tad jau sāk kļūt žēl, ka šī pamata dēļ ir tik daudz jāpiepūlas un jāorganizē šāda vietne. Ja reiz mēs to daram, tad tas ir jādara publiski, daudz publiskāk - tik publiski, lai visi viduscilvēki un bezdarbnieki, masu rīcības cilvēki to spēj atrast, izlasīt un arī sagremot. Ok, sagremot šobrīd var. Bet ar šādu žurnālistu rīcību, es uzskatu, ir vienīgais veids kā rosināt visu gaidīto "revolūciju", jo cilvēki nav dinozauri kas izmirs, tiem ir bara instinkti plus pašapziņa. Tāpēc, lūdzu, visi žurnālisti ieslēdziet beidzot otro ātrumu, lai arī cilvēki to izdarītu beidzot. Nebūs nekas slikts, nebūs vardarbības, bet būs progress, es zinu, būs.
Man patīk patreizējo šovu darbība, kas ir, manuprāt, viens no šiem tautas aktivitātes paveidiem, kad vienīgais veids kā uzlabot situāciju tur un citur (bērnu namos, slimnīcās, konkrētos internātos vai mūzikas skolās) ir savākties visiem kopā, kautko uzdziedāt un uzaicināt mūsu tautu sazvanīt mazas summiņas, kas veidos to kopējo milzīgo enerģiju naudas izteiksmē! Ja reiz valsts neko nejēdz izdarīt, tad šie cēlie mērķi ir jāveic mums pašiem, nosūtot šīs sīkās īsziņas. Es domāju šeit valsts iekārtai būtu jānobāl pret to mūsu tautas atsaucību un atbalstu un saprati par to kur un kam vajag naudu!
Taču žurnālistiem ir jāstrādā un jāstrādā, ar godaprātu un šo, šajā rakstā minēto, noziegumu uzskaitīšanu. Jāmudina cilvēkos izpratne un rīcība, jāmodina atmoda! Es turpināšu lasīt un gaidīt kādas jaunas idejas, paldies, Kārli!

Kārlis Streips teica...

Skepse, par TPJO aktīvisti esmu runājis citur, atsevišķs blogs par to nav vajadzīgs, jo Skatā no malas allaž princips ir bijis, ka tad, kad žurnālists pāriet politikāņu ierakumus, raidījumā viņš vai viņa vairs nepiedalās. Tā tas bijis ar Vladimiru Čepurovu (pašvaldību kandidāts), Nilu Ušakovu (visi zinām, kas no puiša ir sanācis), Romānu Meļņiku (Guntara Krasta biroja darbinieks) un tagad arī ar Salliju. Vladimirs un Romāns ir atgriezušies. Kad Sallija pabeigs darbu ar Pilsonisko savienību, arī viņa varēs atgriezties.

Un Guntar, paldies par laipnajiem vārdiem (un par lielumlielu pacietību izlasīt veselus 340 vai cik tur ierakstus). Jauku Jums dienu!

 

free counter