otrdiena, 2010. gada 11. maijs

Visu pagātnei, maz ko nākotnei

Labrīt, lasītāji!

Viens no aktīvākajiem blogotājiem laikraksta Diena interneta portālā ir nevis konkrēts cilvēks, bet gan partija -- partija Visu Latvijai! Dienas portāls priekšvēlēšanu laikā ir visnotaļ plašs politisks rupors. Vēl process nav uzņēmis apgriezienus, bet varam sagaidīt, ka vēlēšanām tuvojoties partijas tīmekli, tajā skaitā Dienas portālu, izmantos ļoti, ļoti aktīvi. Tā tas bija laikā pirms pašvaldību un Eiropas vēlēšanām, tā tas būs arī šoreiz.

Bet, kas attiecas uz VL!, ļoti acīs krīt tas, cik ārkārtīgi šī ir partija, kura dzīvo tikai un vienīgi tālākā un netālākā pagātnē. Jā, blogā partija stāsta par jaunu nodaļu atvēršanu u.tml., bet pēdējā laikā bloga ieraksti ir bijuši lūk, kādi: "15. maijā notiks 'Visu Latvijai' Vienības brauciens un svecīšu vakars pie Kārļa Ulmaņa pieminekļa," "Latviešu Nacionālā Apvienība Kanādā izsludina konkursu jaunatnei 'Piemini Abreni'," un "Visu Latvijai aicina piedalīties piemiņas pasākumos 8. maijā, ignorējot 9. maiju."

Tātad. Sestdien partija ar pompu atzīmēs to dienu, kad Latvijā tika likvidēta demokrātija. Jaunieši Kanādā tiek aicināti rakstīt sazini ko par teritoriju, kura Latvijai ir zudusi absolūti un nepārprotami uz neatgriešanos, un partijai svarīgs ir arī 8. un 9. maijs. Ņemot to tandēmā ar partijas aktivitātēm katru gadu 16. martā, ir visnotaļ skaidrs, ka šī ir partija, kura domā lielākoties pagātnes kategorijās. Vēsture nav jāaizmirst, tas ir ļoti skaidrs, bet absolūta aksioma ir tā, ka cilvēks, kurš visu laiku skatās sev aiz muguras, neredz, kur viņš atrodas patlaban un katrā ziņā neredz to, kas viņam ir priekšā. VL! pārstāv to latviešu spārnu, kurš nevar beigt vaidēt. Toreiz "Ulmaņlaikos" viss bija labāk un rožaināk un superīgāk, ak, kaut mums tāds Ulmanis uzrastos vēlreiz! Par Abreni vajag runāt vēl un vēl un vēl un par beigta ēzeļa ausīm nevajag domāt, taču vēl vairāk nevajag domāt par to, ka Eiropas Savienība nu nav tā vieta, kurā tiek bīdītas robežas. Latvieši ir vislielākā cietējnācija visā pasaules vēsturē, un tāpēc nav ne vainas reizi gadā visai pasaulei atgādināt, ka latvieši cīnījās Vācijas pusē, piedevām ar piebildi, ka latviešu tautai nav ne par ko jāatvainojas, piemēram, ebreju priekšā.

Protams, nav tā, ka Visu Latvijai! nedara neko nākotnes vārdā. Brāļu kapus talkojot sakopa, ļaudīm dāļā karodziņa lentītes, lai varbūt sarkanbaltsarkano lentīšu Rīgā būtu vairāk nekā oranži melno (lai gan arī tā ir nodeva pirmām kārtām pagātnei un cīņai par vēsturi). Būtībā jau Dievs ar VL!, oktobrī tā savu procentu, pusotru dabūs (un visas sev saņemtās balsis proporcionāli atdos tām partijām, kuras pārvarēs 5% barjeru, tātad -- ļoti iespējams, pirmām kārtām "Saskaņai," un tas nu būs lielisks pakalpojums latviešu tautai un tās nacionālistiskajam spārnam). Taču arī žēl, jo partijas rosība atgādina, ka viena daļa latviešu tautas vienkārši nespēj atsvabināties no vēstures un tās radītajiem kompleksiem. Nav mums vajadzīgs jauns Ulmanis, jo kurš tad tas būtu -- Šķēle vai Šlesers vai? 2. pasaules karš Latvijai beidzās traģiski, bet tas tomēr bija nu jau pirms 65 gadiem, tajā laikā ir izaugušas trīs paaudzes, piedevām ir jau pagājuši 20 gadi, kopš traģēdija lielā mērā tika likvidēta. Viss, kas Latvijā ir noticis kopš 1991. gada 21. augusta tomēr ir mūsu pašu pārstāvju sadarītais, tur nu vairs Maskavu īpaši vainot nevar, ja nu vienīgi par "mācību," ka blats, savējo sargāšana un valsts mantas uzskatīšana par politisku privātīpašumu ir pareizais veids, kā pārvaldīt valsti.

Oktobrī būtiskākais no visiem iespējamiem jautājumiem Latvijas elektorātam nebūs un vēlreiz nebūs par to, kas notika pirms 50 un 65 gadiem. Jautājums būs par to, kas Latvijā notiks nākamos četrus gadus. Sīkpartijām tomēr ir ļoti konkrēti jāapzinās, ko tās dara, un kāds tam visam būs rezultāts. Partiju apvienošanās principā ir pozitīva lieta, balsis tik daudz netiks pārdalītas. Jo, saku vēlreiz un laikā līdz 2. oktobrim teikšu vēl un vēl. Garantēti vietas Saeimā iegūs Krievijas diktatorpartijas sabiedrotā "Saskaņa." Garantēti vietas Saeimā iegūs Vienotība. Ārpus tā mums ir galīgi bezprincipu "zaļie zemnieki." Mums ir abi AŠ, kuri ignorē faktu, ka pie pašreizējās krīzes visvairāk ir vainīgi viņu vadītie politiskie spēki un patlaban nodarbojas ar elpu aizraujoši bezkaunīgu populismu un demagoģiju. Un tas arī apmēram ir viss. Varbūt vēl tikai dinozauri no tēvzemiešiem vēlreiz atradīs pietiekami daudz nostalģisku vēlētāju, lai iegūtu pieci-komma-nullpadsmit procentus, kā viņiem tas izdevās pagājušajā reizē. Bet tas gan ir viss. Un tām partijām, kuras oktobrī paliks aiz borta, tas būs tāpēc, ka tās nav varējušas pārliecinoši nodemonstrēt, ko tās gribētu darīt valsts pārvaldē nākamajos četros gados. Visu Latvijai! droši vien kaut kāda programma būs. Bet baidos, ka nepietiks. Ja acs vairāk ir kalendārā nevis nākotnē ...

Jauku visiem dienu!

6 komentāri:

Unknown teica...

Nu brutāli patiesi. Vienīgi, tu, Kārli varētu man, kā zinošāks cilvēks paskaidrot, vai tiešām mums ir tik ļoti jābaidās no "Saskaņas"? Bet nu jācer ka "Vienotība" iegūs vairākumu.

Anonīms teica...

par to VL! - jūsu kolēģa Tomsona raidījumā, kad ir BrīvaisMikrofons, regulāri zvana viens aktīvists, kurš lepni stāsta, ko VL! darījusi LielajāTalkā, 4.maijā likusi ziedus.. tikai tie nelieši žurnālisti nedz filmē, nedz fotografē šos svarīgos notikumus. Tomsons ļoti labi atbildēja uz pārmetumu - ja jūs to darat tikai tādēļ, lai žurnālisti šīs aktivitātes atrādītu Panorāmā vai Dienas pirmajā lapā - labāk nedariet neko.
tā ir akla vēlme pievērst sev uzmanīu a jebkuriem līdzekļiem. kurš vairs lasa šos blogus Dienā, kopš tur spieto dažādu partiju PR spečuki ar lielākām vai mazākām zināšanām...

Anonīms teica...
Šo komentāru ir noņēmis autors.
Anonīms teica...
Šo komentāru ir noņēmis autors.
selma teica...

Patiesībā, cien. Kārli,VL jau šodien daudz dara , lai nākotnē Latvijā būtu cilvēki, kam Tēvzeme nebūtu tikai tukša skaņa.Jaunieši, kas iesaistās VL rindās ir gudri un spējīgi.Kas tur slikts, ka viņi dziļāk iepazīst Latvijas vēsturi un caur dažādām aktivitātēm "audzē"savu patriotismu.Mums to vajag vairāk kā jebkad!!Vai kāds ir pamēģinājis pienākt tuvāk trakojošajam svinētāju pūlim 9. maijā??
Rosija, rosija...vienbalsīgs koris, krievijas karogi u.t.t.viņi strādā pie propogandas tīrā krievu stilā.Bērneļi, puķes, mentalitātei atbilstošas runas un dziesmas...viss tiek balstīts uz pagātni krievu gaumē...Tad, varbūt negānīsim tos, kas mēģina pacelt latviešu pašapziņu!Partijas vadītāji paši ir jauni un ,paldies dievam nepieredzējuši.Naudas viņiem nav un līdz ar to arī viltīgu piāristu nav.Es nopietni apsveru domu savos 40 pirmo reizi iestāties partijā-Visu Latvijai

Jazz teica...

selmai:
autors ļoti pamatoti norādīja uz partijas lielākiem trūkumiem, nevis kritizēja patriotismu. Ar kailu patriotismu viņi tāpat neko nepanāks. Es, kā apzinīgs vēlētājs, jau Rīgas domes vēlēšanās centos izlasīt sev interesējošu partiju programmas, taču, iepazīstoties ar VL! programmu, secināju, ka, bez skaista patriotisma, partija neko citu nevar piedāvāt. Diemžēl, bez konkurētspējīgas programmas, partijas paustās labās idejas nevar tikt īstenotas.

 

free counter