ceturtdiena, 2009. gada 4. jūnijs

Rīgai nevajag 60 domnieku

Labdien, lasītāji!

Ļoti laba doma no Jaunā laika. Vakar partija Saeimā iesniedza likumprojektu par Rīgas domes deputātu skaita samazināšanu par vienu pusi, tātad -- domē būtu ne vairs 60, bet gan tikai 30 deputātu. Partija uzskata, ka pašreizējais deputātu skaits tikai padara lēmumu pieņemšanas procesu neefektīvāku un vairo politisko intrīgu. Turklāt, deputātu skaita samazināšana būtu lielisks veids, kā samazināt pašvaldības izdevumus.

Absolūti piekrītu. Manā dzimtajā Čikāgā, kura par Rīgu tomēr ir krietni, lai neteiktu vairāk, lielāka, deputātu ir 50. Rīgai iedzīvotāju skaita ziņā līdzīga pilsēta ir Džeksonvile Floridas štatā. Tur deputātu ir 14. Teksasas vienā no lielākajām pilsētām Dalasā, kura par Rīgu ir krietni lielāka -- arī 14. Bet kāpēc tikai Amerika? Berlīnē (ļoti liela pilsēta) ir tikai astoņi domnieki plus mērs. Tepat kaimiņos Viļņā ir 51 (tiesa -- Tallinā 63).

JL uzskata ka likums par domnieku skaita samazināšanu ir jāpieņem nekavējoties. Ziņā, kurā par to lasīju nebija pateikts, kad tā kaut kas stātos spēkā. Galu galā, līdz pašvaldību vēlēšanām ir tikai divas dienas palikušas, partijas ir piedāvājušas sarakstus ar 60 vietām padomā. Šī vispār šķiet esam doma, kurai vajadzēja rasties pirms gada vai diviem. Taču vienādi vai otrādi, nav iemesla, kāpēc Rīgai ar tās 800 tūkstošiem iedzīvotāju ir vajadzīgi 60 domnieki, plus vēl visas rajonu politiskās infrastruktūras. Protams, tas partiju ļaudīm nodrošina barotnes un visu pārējo. Bet par efektivitāti gan tas neko neliecina. Un turklāt uz pusi samazinot deputātu skaitu, uz pusi arī tiek samazināts šeptēšanās apjoms. To nu gan par sliktu domu uzskatīt nevar.

Jauku visiem dienu!

3 komentāri:

Vācietis teica...

Tieši tā! ES parlamentā ar Lisabonas līgumu arī samazinās vietas, lai uzlabotu rīcībspēju.

Anna teica...

Kārli, piedod manu nezināšanu un muļķību - vai tas, ka partiju sarakstā ir 60 cilvēki, nozīmē, ka tā partija, kura uzvarēs, būs arī ar visiem 60 cilvēkiem automātiski pie vadības stūres?
Vienkārši pētot vēlēšanu sarakstus, tur paspīd diezgan interesanti "subjekti", piemēram, ar pamatizglītību tikai.
Kā īsti ir?

Kārlis Streips teica...

Anna, nē. Partijai būtu jābūt vienīgajai, kura saņem vairāk par 5% balsu, lai ieņemtu visas vietas. Tā, protams, tas nenotiks. Pats arī īsti nesaprotu, kāda ir jēga tik milzīgam kandidātu skaitam, ja labi zina, ka tik daudz neievēlēs. Eiropas Parlamenta sarakstos atsevišķām partijām ir pat lielāks skaits kandidātu, nekā Latvijai ir vietu Eiropas Parlamentā. Dīvaini, lai neteiktu vairāk. Vienīgais, ko varu iedomāties -- iespējams, partijas tā dod vēlētājiem iespēju izvēlēties konkrētus kandidātus un cer, ka ar šo lielāko daudzumu varbūt kāds kandidāts piesaistīs uzmanību tik tālu, lai vēlētājs attiecīgo biļetenu iemestu urnā. Es personīgi par tādu partiju gan nebalsošu.

 

free counter