otrdiena, 2011. gada 1. februāris

Cik jauki būt zaļzemniekam

Labrīt, lasītāji!

Jauki gan būt deputātam no tā dēvētajiem "zaļajiem zemniekiem." Vieta pie siles ir, bet atbildības nav absolūti nekādas. Ziņots, ka ZZS Finanšu ministrijas piedāvājumu par to, kā šogad "konsolidēt" valsts budžetu par 50 miljoniem latu, ir nosaucis par absolūti, pilnīgi, kategoriski un totāli nepieņemamu, bet paši "zaļie zemnieki" ne ar kādiem ieteikumiem nenāks, jo tā neesot viņu "kompetence."

ZZS tas ir pagalam raksturīgi -- visam pēc kārtas teikt "nē," kamēr nav pakasīta partijas nieze (vēl ziņots, ka "zaļie zemnieki" visžēlīgi ir piekrituši apstiprināt Ievu Jaunzemi Konkurences padomes vadītājas amatā uz vēl vienu termiņu pēc tam, kad viņi, lai nodrošinātu "savējā" iebīdīšanu citā amatā, šo jautājumu zelēja vairāku nedēļu garumā). Taču teikt, ka valsts finanses nav valdošās koalīcijas partijas "kompetence" vienkārši nozīmē atzīties nekompetencē, un tas nu reiz nav labs rādītājs par ļaudīm, kuri skaitās "gudrās galvas" esam. Tiesa, "zaļzemnieku" vadonis Saeimā Brigmanis ir teicis, ka esot jāmeklē vietas, kur "nauda stāv un to var paņemt," bet, protams, cilvēks nav pateicis priekšā, kur šādas "vietas" būtu meklējamas. Tā vairs nav nekompetence, tā ir vienkārša un pretīga bezatbildība par valsti un tās nākotni. Pareizi par šo lietu ir izteicies finanšu ministrs Andris Vilks: "ZZS liekas, ka nav nepieciešamas nekādas strukturālas reformas, konsolidācija nav jāveic, ar aizdevējiem var nesadarboties un ka dzīve pati par sevi visu atrisinās. Diemžēl tā ir ilūzija."

"Zaļajiem zemniekiem" šādas ilūzijas nav nekas svešs. Pagājušajā Saeimas sasaukumā viņi uzturēja "ilūziju," ka tas nekas, ja viens no viņu deputātiem mēnešiem un gadiem ilgi ir tik slims, ka nevar piedalīties Saeimas darbā. Viņi uzturēja "ilūziju," kas tas nekas, ja cits deputāts Saeimas darbā piedalās tikai tad, kad nav aizņemts ar sportu. Viņi atbalstīja "ilūziju," ka noteikumi mūsu valstī par naudas atmazgāšanas aizliegšanu būtu mīkstināmi vai atceļami pavisam. Tāpat ar domu, ka zemes vērtības noteikumus vajag mainīt tikai dažu izredzēto, bet ne visas sabiedrības labā. Tāda, lūk, mums ir partija, kura tomēr pie siles un pie teikšanas bijusi visnotaļ nepārtraukti. Tā skaitās laba pārvalde? Nu, nē. Absolūti nē.

Vai visi ZZS deputāti Saeimā ir gatavi spēlēt bezatbildīgu statistu lomu? Arī Raimonds Vējonis, kura uzvārds locīts visādu augstu amatu kontekstā? Kārlis Seržants? Aija Barča? Ingmārs Līdaka? Abi Andri Bērziņi? Vai viņi visi ir gatavi Latvijas sabiedrībai teikt "Tā, mīļie, tagad esam ievēlēti, bet no mums likumdošanas iniciatīvu ziņā negaidiet neko"? Protams, var jau saprast, ka šie politikāņi vēlas būt labiņie, visiem budžeta konsolidācijas pasākumiem vienkārši pasakot prastu "nē." Bet saku vēlreiz -- par atbildību valsts un sabiedrības priekšā tas neliecina absolūti neko.

Jauku visiem dienu!

Nav komentāru:

 

free counter