trešdiena, 2010. gada 15. decembris

Par kristīgo (ne)piedošanu

Labdien, lasītāji!

Viņdien gadījās noskatīties dokumentālu filmu, kuru Amerikā ir veidojusi žurnāliste un kino producente Aleksandra Pelosi par tā dēvētās evaņģēlisko kristiešu baznīcas mācītāju, kuram gadījās, ka paslīdēja kāja. Viņa vārds -- Teds Hagarts. A. Pelosi par viņu jau bija veidojusi vienu dokumentālu filmu, "Dieva draugi," un tajā viņš bija redzams savas dzīves briedumā. T. Hagarts vadīja vienu no tā sauktajām megabaznīcām, tai bija 14 tūkstoši draudzes locekļu. Bet tad tapa zināms, ka mācītājs ir pircis narkotikas. Pēc tam -- ka mācītājs narkotikas ir pircis no vīrieša, kurš nodarbojas ar homoseksuālu prostitūciju. Un vēl pēc tam -- ka mācītājam ar minēto vīrieti ir bijušas arī seksuālas attiecības. Dažas dienas pēc tam, kad tas viss kļuva zināms, Teds Hagarts atkāpās no visiem amatiem baznīcā. Manis noskatītā filma, "Teda Hagarta tiesāšana," ir par to, kas ir noticis laikā pēc tam.

Stāsts vispār skumjš. T. Hagarts ir dzimis optimists, filmas laikā viņš lielākoties plaši smaida. Bet nav par ko. Viņa baznīca ne vien viņu izmeta no baznīcas, tā viņu arī izmeta no mājas, kurā viņš dzīvoja ar sievu un bērniem un vispār izraidīja no Kolorado štata, kurā tas viss notika. Laikā kopš tam viņš bijis spiests mitināties pie ģimenes draugiem, viesnīcās, mazos īrētos dzīvoklīšos. Filmā redzams, kā pirmo reizi mūžā cilvēks dodas darba intervijā, viņš nervozē. Darbu viņš nedabū, cita starpā tāpēc, ka darba devējs viņu ir atpazinis un tik bēdīgu slavu pie sevis negrib redzēt. Ar laiku bijušais mācītājs cenšas pārdot apdrošināšanas polises, arī tas nav darbs, kas dodas no rokas.

Taču būtībā filma ir mazāk par šo vienu cilvēku un vairāk par kristietību vai "kristietību," kuru viņš pārstāv. Tūlīt pēc skandāla izcelšanās, grupa mācītāju no T. Hagarta draudzes viņu izsauca uz pratināšanu, vairāku nedēļu garumā viņi sarunājās, un pēc tam viens no viņiem paziņoja, ka nu T. Hagarts esot "pilnīgi heteroseksuāls." Filmā A. Pelosi jautā, kāpēc T. Hagarts tā ir teicis. Viņa atbilde: "Es tā neesmu teicis." Laikā kopš tam viņš sevi ir aprakstījis ar vārdiem "heteroseksuāls cilvēks ar problēmām." Savukārt viņa kādreizējā baznīca ir paziņojusi, ka tās durvis viņam joprojām ir slēgtas. Šogad T. Hagarts izveidoja jaunu draudzi. Viņš ir teicis, ka kārdinājums "brīnumainā kārtā" esot pazudis. Nu, ja tā, tad tā, bet kārdinājumi nemēdz tāpat vien pazust.

Piedevām, ja nu reiz viens Bībelē ir atrunāts pietiekami konkrēti, tad tas ir jautājums par piedošanu. Mateja evaņgēlijā Pēteris Jēzum jautā: "Mans kungs, cik reizes man jāpiedod brālim, kad viņš pret mani ir grēkojis? Vai septiņas reizes?" Un Jēzus atbild: "Nē. Nevis septiņas, bet gan septiņdesmit septiņas reizes." Acīmredzot T. Hagarta baznīca uz to nebija spējīga pat vienu reizi. Tas sasaucas ar atsevišķiem notikumiem arī mūsu valstī un baznīcā. Arī Vanaga evaņģēliski luteriskā draudze, un ne tikai, jautājumos par cilvēka seksualitāti mēdz vienkārši aizcirst durvis, nevis domāt par piedošanu. Tas ir ironiski, jo turpat Mateja evaņģēlijā Jēzus arī ir teicis "Jo, ja tu piedosi tiem, kuri pret tevi ir grēkojuši, tad tavs Tēvs debesīs piedos arī tev. Bet, ja tu nepiedosi tiem, kuri pret tevi ir grēkojuši, tad tavs Tēvs nepiedos arī tavus grēkus." Interesanti, kuru daļu no tā visa tie mūsu pasaules melnsvārči, kuri sevi uzskata par pēdējo arbitru jautājumā par grēku un piedošanu ... nesaprot?

Jauku visiem dienu!

5 komentāri:

Unknown teica...

Par Baznīcas liekulību piekrītu...

Anonīms teica...

Ko lai saka? Tev, Karli, protams ir 100% taisniba. Gan jau reiz Dievs viniem sados pa muti, par vina domu kroploshanu. Priecigus sveetkus!

Anonīms teica...

Nu ļoti moralizējošs rakstiņš.Un vēl ar Rakstu citātiem!!!
Vienīgi izlasot radās iespaids,ka Streipa kungs vienā rosolā ir sajaucis jēdzienus-piedošana,iecietība,tolerance,kas tomēr ir dažādas lietas.Piedošana,protams,ir kristietības būtība.Bet piedot nenozīmē akceptēt otra sastrādātās nejēdzības.Piedodošā latviešu tauta arī saviem deputātiem ir daudz ko piedevusi.To gan diez vai Streipa kungs uzskata par kristīgu tikumu:).Piedot ir labi,bet jautājums-vai vajadzēja šiem cilvēkiem atkārtoti uzticēties? Vai cilvēks,kurš liekuļojot un slepeni strādājot grēka darbus līdz ar pieķeršanu ir zaudējis uzticību,vai tāds var būt par līderi citiem? Cita lieta, ja cilvēks ir atklāts un pats patiesi nožēlo kļūdas,tad ir vairāk cerību uz piedošanu un uz uzticības atgūšanu.Bet nu protams "pirmo akmeni lai met tas,kurš...

Kārlis Streips teica...

Vilni, konkrētajā gadījumā tomēr runa ir par cilvēku, kurš nožēloja to, ko izdarīja, teica, ka tā vairs nedarīs. Protams, draudzei ir tiesības atteikties no sava mācītāja, bet izraidīt viņu pavisam no visa štata? Un pareizi minējāt jēdzienu par pirmo akmeni -- diez vai visi tie, kuri pacēla degunu gaisā par Tedu Hagartu paši ir kristaltīri.

Roberts teica...

Redzot Evangelistus ASV un Latvija man tomer neviljus sanak tomer salidzinat, ka salidzinat Evangelistus un tradicionalo baznicu ir tas pats, kas salidzinat latvieshus no Araja vienibas ar regularo Waffen SS diviziju.

 

free counter