piektdiena, 2010. gada 12. novembris

Par patīkamu naivumu politikā

Labrīt, lasītāji!

Vienā nozīmē nudien priecē Raivis Dzintars un viņa "vislatvieši." Patiesi patīkami naivi ir šie bāleliņi (un viena māsa), kuri ir iekļuvuši lielās politikas dīķī. Raugi, nebūt viņi nav apmierināti ar to, kā lietas dara mūsu nabu kasošā politiskā "elite." Jau pirms vēlēšanām vislatvieši sašūmējās par to, cik nesmuki "tēvzemietis" Emīls Jakrins izdarījās ar Latvijas televīzijas Ziņu nodaļas vadītāju Mareku Gailīti. Pateica, ka par E. Jakrina pārstāvēto Satiksmes ministriju turpmāk vajagot tikai pozitīvus sižetus demonstrēt, citādi radīsies nepatikšanas M. Gailīša sievai, kura arī strādā valsts pārvaldes struktūrās. Vislatvieši pateica, ka viņu atbalstītājiem par cilvēku nevajag balsot, un raugi, raugi, Vidzemē cilvēks no 2. vietas sarakstā noslīdēja visu ceļu līdz pēdējai 30. vietai ar 4650 svītrojumiem. Nu Dzintars & Co. nav mierā ar to, ka savā pašā pēdējā darba dienā aizejošais tēvzemiešus pārstāvošais satiksmes ministrs Kaspars Gerhards Jakrinu iebīdīja labi apmaksātā darbā Ceļu satiksmes drošības direkcijas vadībā. Vislatvieši aicinājuši Jakrinu no nacionālās apvienības izslēgt. (Starp citu, arī Gerhardu vēlētāji sodīja -- Zemgales apgabalā nobīdīja no 2. līdz 13. vietai.)

Jādomā, ka pašam Jakrinam tas ir pilnīgi pie vienas kājas, vai viņu izslēgs vai neizslēgs. Darbs iegūts atbilstoši politiskās "elites" principiem (piedevām, ne gluži "šofera dēla" līmenī -- pirms doties uz CSDD, cilvēks bijis Satiksmes ministrijas biroja vadītājs, nebūs nu tā, ka drēbi nepazīst nemaz). Taču te visskaidrāk ir redzama atšķirība starp veco un jauno politiku jaunajā 10. Saeimā. Vecā politika uzskata, ka morāle un ētika ir pilnīgi amorfi jēdzieni. Ja kaut kas nav konkrēti aizliegts, tad acīmredzot tā var darīt. (Atsevišķos gadījumos vecā politika, tajā skaitā viens no vecās politikas pārstāvjiem, kurš kopš tam ir pārkvalificējies par vislatvieti, uzskata, ka tā var darīt arī tad, ja attiecīgā lieta tomēr ir konkrēti aizliegta.) Jaunā politika tomēr padomā arī par to jautājumu, kuru, skatoties no malas, esmu aicinājis politikāņus pašiem sev uzdot jau ļoti, ļoti sen: Kā tas izskatīsies? Paldies vislatviešiem par to, ka viņi nav ar mieru pieņemt domu, ka "visi dara tā."

Jauku visiem dienu!

4 komentāri:

Unknown teica...

Sveiks, Kārli. Es redzēju visu video ar Gailīša un Jakrina sarunu. Tu redzēji? Spriežot pēc video, šis teikums Tavā blogā neatbilst patiesībai:

"Pateica, ka par E. Jakrina pārstāvēto Satiksmes ministriju turpmāk vajagot tikai pozitīvus sižetus demonstrēt, citādi radīsies nepatikšanas M. Gailīša sievai, kura arī strādā valsts pārvaldes struktūrās."

Apšaubu, ka Jakrinam ir pilnīgi vienalga par izslēgšanu. Lai gan piekrītu, ka VL cīņa pret veco politiku ir atbalstāma.

Andris teica...

Nezinu, cik tieši Jakrins pie tās TV lietas sodāms, bet iekrita gan kā circenis pelnos. Ar to viņam vajadzēja pieņemt nelielu diskvalifikāciju, kas dotu iespēju atgriezties vēlāk (manā skatījumā). Līšana valdē nu galīgi nav tas, ko es saprotu ar "nelielu diskvalifikāciju". Tādēļ prieks par VL principiālo pozīciju - sit savējos, lai citi baidās! Un baidās - tādēļ arī valdībā nepaņēma. Bet tas ir laika jautājums, un VL būs valdībā :)

Par VL (Visvaldi Lāci). Es personīgi uzskatu, ka viena palīga no ģimenes algošana Saeimu nesabojātu, tādēļ tas likums ir muļķīgs. Bet V.L. rīkojas vēl muļķīgāk, turpinot ignorēt likumu. Par to man žēl...

Ieva teica...

Kur palikuši kādi jaunāki bloga ieraksti?

Vilors teica...

Motto: negaidītiem un lieliem notikumiem ir dominējošā loma cilvēves vēsturē

Black Swan Theory
The Black Swan Theory or "Theory of Black Swan Events" was developed by Nassim Nicholas Taleb to explain: 1) the disproportionate role of high-impact, hard to predict, and rare events that are beyond the realm of normal expectations in history, science, finance and technology, 2) the non-computability of the probability of the consequential rare events using scientific methods (owing to their very nature of small probabilities) and 3) the psychological biases that make people individually and collectively blind to uncertainty and unaware of the massive role of the rare event in historical affairs. Unlike the earlier philosophical "black swan problem", the "Black Swan Theory" (capitalized) refers only to unexpected events of large magnitude and consequence and their dominant role in history. Such events, considered extreme outliers, collectively play vastly larger roles than regular occurrences.

This creation is a tribute to Julian Assange from Wikileaks. Activist, Fighter for the Truth, warrior against the establishment. He is the Black Swan.

 

free counter