ceturtdiena, 2010. gada 18. marts

E-pakalpojumi Latvijā -- vai dieniņ!

Labrīt, lasītāji!

Salasījies avīzē bargus brīdinājumus no Valsts ieņēmumu dienesta, ka ļaudis, kuri neiesniegs savas nodokļu deklarācijas par 2009. gadu līdz 1. aprīlim, taps bargi sodīti, nolēmu šogad pirmo reizi pamēģināt VID Elektronisko deklarēšanas sistēmu (EDS). Jā, tā ir tā pati sistēma, no kuras persona vai personas vārdā Neo pirms kāda brītiņa nospēra lielu kaudzi datu, bet gribas taču ticēt, ka laikā kopš tam VID attiecīgo caurumu ir aizlīmējis ciet un tāpēc es savus datus varēšu iesniegt droši un bez problēmām.

Tomēr gluži vienkārši tas acīmredzot nebūs. Pirmkārt, pirms kļūt par EDS lietotāju, man ir jāaizpilda vairāki dokumenti, tie jāizdrukā un pēc tam fiziski jāiesniedz manā VID daļā. Tā nav problēma, lai gan kaut kāds velniņš man ausī čukst, ka modernā valstī ar modernu ieņēmumu dienestu ar modernu datorsistēmu ar modernu deklarāciju iekārtu šādus dokumentus droši vien varētu iesniegt arī elektroniski. Ja vien būtu elektroniskais paraksts, par kuru, baidos, nekādas īpašas sajēgas pie mums joprojām nav. Taču būšu optimists. Dzīvoju Latgales priekšpilsētā un attiecīgā VID nodaļa atrodas Lomonosova ielā -- aptuveni trīs mājas tālāk no Latvijas universitātes Sociālo zinātņu fakultātes, kurā divreiz nedēļā lasu lekcijas. Varēšu aiziet. Taču vai dieniņ, kas tie ir par dokumentiem! Vienā no tiem ir rakstīts lūk, kas:

"Valsts ieņēmumu dienests, turpmāk saukts VID, __________ personā, kurš(a) darbojas uz VID ģenerāldirektora 2009. gada __. ___ rīkojuma Nr. __ pamata, no vienas puses, un ______ (fiziskās personas vārds, uzvārds personas kods vai juridiskās personas vai iestādes nosaukums, NMR kods vai EORI numurs)..."

Nu, labi. Pieņemsim, ka es zinu savu fiziskās personas vārdu, uzvārdu un personas kodu. Taču kā man zināt, kura ir tā laimīgā persona, kura pērn no VID ģenerāldirektora ir guvusi autorizāciju ar mani slēgt līgumu? Laikam arī tas būs jāuzzina VID nodaļā, kur ceru, ka man to kāds pastāstīs.

Taču uzmanīgu mani dara vēl lūk, kas. Lietoju Firefox pārlūkprogrammu un brīdī, kad es uzklikšķināju uz EDS demo versijas, pārlūkprogramma paziņoja lūk, ko:

"Šis savienojums nav uzticams

Jūs lūdzāt Firefox droši pieslēgties edsdemo.vid.gov.lv, taču mēs nevaram apstiprināt šī savienojuma drošību. Visbiežāk, kad Jūs mēģināt nodrošināt drošu savienojumu, attiecīgā vietne prezentēs uzticamu identifikāciju, lai pierādītu, ka Jūs dodaties pareizajā virzienā. Taču šīs vietnes identitāti nav iespējams identificēt."

Ņemot vērā visu lielo epopeju ap Neo un acīmredzot brīvi plūstošiem datiem, šāds paziņojums no pārlūkprogrammas mani dara nemierīgu. Laikam jau maz ticams, ka gadījumā, ja es Firefox būtu pateicis tas nekas, brauksim vien uz priekšu, es būtu nonācis kāda hakera gūstā, taču pilnīgi droši mēs tomēr elektroniskajā vidē nevaram justies.

Kaut kad drīz aizčāpošu uz VID nodaļu Lomonosova ielā, un pieļauju, ka tur man visu paskaidros. Ceru, ka varēšu kļūt par elektronisku klientu, jo, kā esmu rakstījis citreiz, katru gadu man tur ir jāpavada divas līdz trīs stundas, ar roku pārkopējot informāciju no datora par maniem daudzajiem tulkošanas klientiem. Tas ir tik elpu aizraujošs absurds mūsdienu elektroniskajā laikmetā, ka galva griežas. Cik noprotu, ar EDS sistēmas palīdzību man tas vairs nebūs jādara. Bet tāpēc lūgums lasītājiem: Vai kāds jau tagad lieto EDS sistēmu? Kāda ir Jūsu pieredze ar to? Paldies jau iepriekš!

Jauku visiem dienu!

8 komentāri:

evaldss teica...

1) man ir Latvijas Pasta izdotais e-paraksts un jau pirms kāda 1,5 gada ar to izdevās pieteikties EDS elektroniski;

2) Par neuzticamu savienojumu: VID EDS izmanto tā paša Latvijas pasta (tagad LVTRC) CA (Certificate authority) paspārnē izsniegtu SSL sertifikātu; tā kā šis CA sertifikāts nav iekļauts Firefox CA sarakstā, tad rezultāts ir bēdīgs. Parasti Latvijā nopietnas organizācijas - bankas un valsts iestādes izmanto Versign, Thawte u.c. komerciālu CA izsniegtus SSL sertifikātus, ar kuriem nav nekādu problēmu. Sistēmā, kura maksā miljonus, ~200USD tiešām varēja atļauties.

Valdis teica...

Papīra līgums pirms elektroniskā pakalpojuma sākšanas ir faktiskais standarts. Līdzīgi papīri mums krājas (vai pazūd) līgumos ar telekomiem, e-bankām u.tml.
Kāpēc vajag LVTRC, lai izmantotu neuzticamu (nereģistrētu) sertifikātu man nav skaidrs (tādu katrs var izveidot pats). Vai nu tā ir kārtējā shēma, vai drīzāk neizdarība.

Andris teica...

Kārli, kad iesi uz VID, piedāvā viņiem veidot sadarbību ar interneta bankām. Autorizācija droša un šādas krusteniskas un šķērseniskas sadarbības piemēri Latvijas internetā ir jau desmitiem, piemēram, Lattelecom un LMT un bankas.

Ka tik beigās neizrādās, ka NEO ir sastāvdaļa EDS reklāmas kampaņai ar patriotisku ievirzi. Labas ziņas mediji jau pirmajā dienā aizmirstu. Nu, nesanāca viss gludi un saprotami, arī meteorīts bija sarežģīts :)

SVILPE teica...

Es jau gaidīju, ka pēc brīdinājuma par nedrošu FF sertifikātu sekos uzaicinājums izmantor IE ... :D

Kārlis Streips teica...

Paldies visiem par informāciju!

Miks teica...

Sveiki!

Cik atceros, tur viņiem ir tāda „pamācība” par piekļūšanu EDS. Es lietoju Internet Explorer, un tur jāieiet kaut kur dziļāk datora „smadzenēs”, jānomaina kaut ko kaut kur, un tad tas darbojas nevainojami. Man šo izdruku iedeva VIDā, tagad centos to atrast, bet papīrs kaut kur aizklīdis. Katrā ziņā, pēc visas pārprogramēšamans tas darbojas. Pieļauju, ka Firefox ir kaut kāda cita manipulācija ar to pašu efektu. Piedodiet, bet datorā esmu tāds primitīvs lietotājs.

Unknown teica...

Kārli, šogad pirmo reizi vispār iesniedzu deklarāciju un pirmo reizi ar EDS palīdzību. Sistēma nav intuitīva, izskatās kā desmit gadus veca un tai ir vēl virkne citu trūkumu. Lielais pluss tomēr ir tas, ka deklarāciju sagatavoju un iesniedzu no mājām, visus pamatojuma dokumentus skanētā veidā pievienoju tajā pašā EDS un jau pēc 8(!!!) darba dienām t.i. šodien saņēmu savā kontā nodokļu atmaksu. Bija vērts "čakarēties".

Andrejs teica...

Es savulaik paskatījos to DEMO versiju un nolēmu, ka man ērtāk ir sagatavot deklarācijas Excl'ā un tad aizvest un tās iesviest kastītē. Jo EDS man būtu vienkārši jāpārraksta tas, ko esmu sarēķinājis Excel tabulās. EDS laikam izvēlētos tikai tad, ja es dzīvotu kaut kur ļoti tālu no tās VID nodaļas, kurā man jāiesniedz deklarācijas.
Tas gan bija krietni pasen (vismaz pirms gada), varbūt tagad kaut kas ir mainījies.

 

free counter