piektdiena, 2010. gada 19. februāris

Auns vārdā Visvaldis

Labvakar, lasītāji!

Nu, nepielec cilvēkam. Acīmredzot nepielec. Saeimas deputāts Visvaldis Lācis turpina uzstāt, ka viņam un citiem tautas kalpiem obligāti būtu jāļauj darbā ņemt sievu, meitu ... nu, jebkuru radinieku. Kā zināms, Lācis ir viens no vairakiem deputātiem, kurus kolēģi ir izdevuši administratīvai sodīšanai precīzi par šo radu būšanu. Vakar no Saeimas tribīnes Lācis aicināja deputātus grozīt likumu, kurš patlaban radiniekus ņemt darbā par valsts nodokļu maksātāju naudu neļauj. Cita starpā viņš paziņoja lūk, ko: "Pašā Eiropas parlamentā drīkst strādāt jebkura līmeņa tuvinieks un asinsradinieks par deputāta palīgu."

Nedrīkst vis. 2009. gadā, tā ziņots laikrakstā The Times, Eiropas parlaments šo nepotismu (jādomā, kā augsti izglītota persona, V. Lācis zina, ko šis vārds nozīmē) aizliedza visiem jaunievēlētajiem deputātiem, atļaujot pārejas laiku līdz 2014. gadam tiem radiniekiem, kurus kāds eiroparlamentārietis paguva pieņemt darbā pirms tam. Vārdu sakot, nekāda brīvība Briselē šajā jomā nav un, ja godīgi, esmu pat ļoti pārsteigts, ja Eiroparlaments, kurš sakās atbalstām godīgumu visās lietās, tik ilgi ļāva šim kliedzošajam interešu konfliktam turpināties.

Savukārt Latvijā ir grūti iedomāties, ka tautas kalps varētu neredzēt, cik ļoti šī radošanās būšana ietekmē procesus, un nebūt ne pozitīvā nozīmē. Vai Visvaldis Lācis neklausījās tajās ļoti, ļoti daudzajās dienās, kad tapa runāts par Šleseru un viņa amatā iecelto "šofera dēlu"? Vai Visvaldis Lācis neprot lasīt un tāpēc nav izlasījis likumu par interešu konflikta novēršanu, kurā melns uz balta ir rakstīts, ka amatpersona mūsu valstī nedrīkst darīt neko tādu, kas "ietekmē vai var ietekmēt šīs valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses"? Vai Visvaldis Lācis tiešām domā, ka darba došana savai radiniecei nekā nav saistāma ar viņa un viņas personiskajām un mantiskajām interesēm? Vai Visvaldis Lācis tiešām grib atgriezties situācijā, kurā absolūti viss mūsu politiskajā iekārtā notiek uz "savējo" pamata? Vai Visvaldim Lācim ir tik ļoti maz sajēgas par ētiku?

Nu, auns. Juridiskā kontekstā vārds "auns" te tiek lietots tikpat pārnestā nozīmē, kā savulaik vārds "kaza," bet vienalga auns.

Jauku visiem vakaru. Izņemot Visvaldi Lāci (un arī Imantu Kalniņu un Staņislavu Šķesteru, kuri to pašu iemeslu dēļ ir auni). Žēl, bet viņš (un viņi) to šovakar nav pelnījuši.

5 komentāri:

emsii teica...

..nu acīmredzot neaiziet cilvēkam..

Anda Leiškalne teica...

Bet es zinu gadījumu, kad radinieks ir patiešām vislabākais speciālists kaut kādā jomā, arī deputāta palīga amatam un vienīgais trūkums ir radniecība... Un, ja zinam, ka Latvijā sestā pakāpē mēs visi viens otram esam radi, kļūst jautri. Man arī dzīvē ir ierobežojumi, kas jāizjūt teorētiskās radniecības dēļ un ierobežojumi, ko pati uzņemos citu attiecību dēļ.
Taisnības labad gan jāsaka, ka radu un čomu būšana pārāk bieži par būtiskāko izvēlas palīdzību savējam un piedošanu/noklusēšanu lietās, ko neradam nepiedod.

Vilors teica...

Savus cilvēkus iebīda it visur. Tā ir mūsu valsts viena no lielākām nelaimēm.
Ja kādās vietās nonāk ne savējie vai tādi, kuri nespēlē pec spēles noteikumiem, viņiem tiek sabojāta dzīve un reputācija. Tāpēc ir labi, ja tiek atmaskotas ne vien pretlikumības, bet arī palīdzēts bezdibeņa malā godīgiem cilvēkiem piecelties. Mūsu valstī tas ir ļoti grūti.

Andris teica...

Paskatīsimies uz problēmu no otras puses. Latvijā politisko procesu apamksā partiju sponsori vai partiju biedri. Nezinu, vai Kārlis ir kādā partijā, bet no savas pieredzes varu teikt, ka ideālai partijai, ka piemēram Apvienība Iedzīvotāji (pazīstamāka ar K.Upaciera līdzdalību) nav sponsoru un līdz ar to nav līdzekļu pat vienam darbiniekam. Šādos apstākļos galvenais resurss ir... pareizi - ģimene. Kad šis darbiņš ir padarīts un deputāts ir ievēlēts, tad sterilās politikas apoliģēti nu jau kompetentos ģimenes locekļus palūdz palikt aiz durvīm.
Ja politiskā darbība tiks apmaksāta no valsts kases, tad šī sterilitātes prasība būs pamatota. Pašlaik es būtu par to, ka ir viens palīga amats, kur to radniecību varētu arī neskatīties tādā pašā kontekstā kā piemēram iestādes vai valsts kapitālsabiedrības vadībā', vai šoferu dēlu lietā.
Vēl jo vairāk tādēļ, ka šo ierobežojumu elementāri var apiet - mana sieva palīdz parijas biedrei Annai, bet viņas vīrs - man. Un formāli, Kārli, viss būs kārtībā!
Domāju, ka to saprot ar Visvaldis, bet viņš, cik esmu ievērojis, ir taisns cilvēks un neliecās, lai gan viņam, protams, tāpat kā man, ne vienmēr ir taisnība :)

Andrejs teica...

Varbūt es ne gluži saprotu lietas.
Tātad- deputātam pienākas palīgs. Nu- kaut kāds droši vien Latvijas pilsonis. Un droši vien deputātam būtu jāizvēlas tāds, kuram viņš uzticas.
Un kādēļ gan tas, kuram deputāts uzticas, nevar būt viņa meita, znots, mazmazdēls vai vēl kāds radinieks? Ja reiz deputāts viņu izvēlas tikai par savu PALĪGU?
Ar ko labāks (tīri funkcionāli) būs tas palīgs, kuram nebūs nekādas radniecīgas saites ar deputātu? Tikai ar to, ka neienesīs ģimenes kasītē naudu? Bet kur pat ne garantija, bet cerība, ka viņš būs labāks par to meitu, znotu, mazmazdēlu vai vēl kādu radinieku?
Neba nu radniecības pakāpe vai tās neesamība izveidojusi Latvijas politiskās elites saites tādas, kādas nu tās ir.
Vai pastāv kaut kāds zināšanu (iemaņu) apjoma normatīvs- ar ko būtu jābūt apveltītam Deputāta palīgam? Nu- teiksim- kaut kāds svešvalodu minimums, kaut kādas iemaņas smuki un skaisti noformēt dokumentus, turklāt lai tajos nebūtu gramatikas kļūdas.Tādi normatīvi būtu daudz nopietnāki nekā radniecības kritērijs.
Diezi vai no nodokļu maksātāja viedokļa ir liela atšķirība starp deputāta palīga krēslā sēdošu kāda politiķa pastulbu vai pat gudru sievasbrāli, šofera dēlu vai labu bērnības draugu (ja nosaukto novērtējam kā profesijas).
Man tad labāk deputāta palīga amatā patiktos deputāta Sieva vai Meita.

 

free counter