pirmdiena, 2009. gada 21. decembris

Par protestiem un pensijām

Labvakar, lasītāji!

Šovakar internetā lasāms, ka premjerministra Valda Dombrovska birojs ir aicinājis Rīgas policiju ar spēka palīdzību likvidēt tā dēvēto telšu komūnu, kura jau ilgāku laiku atrodas zālienā iepretim Ministru kabineta mājai. Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) esot likusi Valsts policijai šajā procesā sniegt nepieciešamo atbalstu.

Tas ir ārprāts. Pirmkārt, pats Dombrovskis tikai dažas stundas iepriekš bija aicinājis protestētājus atbalstīt. Otrkārt, Satversmē ir garantētas Latvijas iedzīvotāju tiesības paust savu viedokli, un tas nepārprotami ir tas, ko dara cilvēki, kuri ziemas spelgonī tomēr uzturas teltīs. Man nav pārliecības, ka viņiem izdosies nodrošināt savu prasību izpildīšanu -- bezdarba samazināšanu, mažoritārās vēlēšanas sistēmas ieviešanu un Saeimas atlaišanu, taču tas nenozīmē, ka viņiem nav tiesību protestēt tā, kā viņi paši to vēlas darīt. Viņi taču nevienam netraucē. Varam pat teikt, ka tie ir ļoti drosmīgi cilvēki. Jau trīs protestētāji ir nogādāti slimnīcā, tajā skaitā arī akcijas organizētājs, bet telšu komūna kā stāv tā stāv. Ļoti jācer, ka premjers no šīs muļķīgās domas tomēr atteiksies.

***

Otra lieta, kas šodien notikusi -- Satversmes tiesa par nekonstucionālo atzinusi pensiju samazināšanu visiem pensionāriem, tajā skaitā arī strādājošajiem. Valsts samazinātās pensijas drīkstēs maksāt līdz nākamā gada 1. martam, savukārt summu, kas ieturēta kopš pensiju samazināšanas, tai būs jāatmaksā laikā līdz 2015. gadam. Man par šo lietu ir dalītas izjūtas. No vienas puses pensionāri mūsu valstī vieglu dzīvi nedzīvo, un Satversmē viņiem tomēr ir garantēta sociāla aizsardzība. Jā, inflācija ir samazinājusies līdz neesamībai, bet tas neko nenozīmē cilvēkam, kurš knapi spēj apmaksāt komunālos rēķinus, kur nu vēl kārtīgi paēst un nodrošināt sev veselības pakalpojumus. Nemaz nerunāsim par spēju apmeklēt teātri vai kino, pirkt grāmatas, paceļot u.tml. Taču no otras puses, šis ir smags trieciens valstij brīdī, kad valsts budžets ir "optimizēts" par pusmiljonu latu un tāda pati summa būs jāatrod arī nākamajā gadā. Nevaru nepiekrist tiem, kuri uzskata, ka jostas savilkšana ir nepieciešama it visiem valsts iedzīvotājiem, tajā skaitā arī pensionāriem. Satversmes tiesas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams, tas varētu nozīmēt, ka budžetā būs jāatrod 100 miljoni latu. Šajā kontekstā bezgala muļķīgs ir Šlesakova aicinājums no jauna atvērt valsts budžetu, lai samazinātu nodokļus. Tiesa, augstākās nodokļu likmes gandrīz neizbēgami palielinās to cilvēku skaitu, kuri no nodokļu maksāšanas tā vai citādi izvairīsies, kā arī ir taisnība tiem, kuri aizrāda, ka tikai banānu republikā kādam ienāktu prātā ekonomiskas krīzes laikā paaugstināt teju vai visus nodokļus pēc kārtas, taču tajā pat laikā nevaram nekonstatēt, ka valstij tomēr ir ļoti daudz apmaksājamu funkciju. Budžetu no jauna atvērt tomēr patlaban nebūtu prāta darbs.

Jauku visiem atlikušo dienu!

6 komentāri:

Aigars Mahinovs teica...

Neesmu tur bijis, bet varu saderēt, ka tur ir gan zāliena bojāšana, gan dabisko vajadzību kārtošana publiskā vietā, gan arī koku bojāšana zarus laužot.

Protesta akcija ir viena lieta, bet bomžiem dzīvot Rīgas centra parkā noteikti atļaut nedrīkst.

Un tas vien, ka tā saucamie protestētāji nepazīst premjerministru skaidri parāda, ka tie nav nekādi protestētāji, bet vienkārši bezpajumtnieki, kas izmanto cilvēku lētticību un dabuj bezmaksas ārstu apskates un labestīgo cilveku atnesto pārtiku.

Armands Būmanis teica...

Manā skatījumā sistēmu, pabalstu/pensiju sistēmu vajadzētu kaut kā noreformēt, pabalstu skaitu samazināt un atlikušos pabalstus rēķināt kaut kā šādi: minimālā alga+0.5(vai kāds cits koificients)*vidējās sociālās iemaksas (atmetot 4 lielākās un 4 mazākās) pēdējo 4 gadu laikā... ..bet nu tie i mani sapņi, jo sistēmu kura palīdzētu vairāk tiem kuriem nekā nav un kuri godīgi maksā nodokļus laikam drīz neredzēt...

Gnudiff teica...

"Šovakar internetā lasāms"...

internetā daudz kas var būt lasāms. arī totālas muļķības.

Vilors teica...

Valsts pensiju fonds ir NEAIZSKARAMS visās normālās, valstīs, kas nav korumpētas līdz kaulu smadzenēm !
Tiešām: naudas ir tik - cik viņas ir! Un tapēc visās normālās valstīs pensiju fondi ir NEAIZSKARAMI. Ar cilvēku mūža pensijas iekrājumiem tātad IR AIZLIEGTS SPEKULĒT BIRŽĀ, lāpīt savas vai savu priekšgājēju valdības radītos budžeta caurumus vai izdalīt to naudu savas vai draugu partijas cilvēku prēmijās!
Kapēc pensiju fonds tika ieskaitīts pamatbudžetā - lai to naudu varētu tā rīkoties ? Kapēc LĪDZ ŠIM NAV SODĪTI TIE, KAS TO IZDARĪJA ?

Vilors teica...

Pat super-liberālie amerikāņi sāk domāt par sociāli atbildīgu valsti !

Tikai Latvijā latviešu vairākums zobiem un nagiem ir par plēsonīgo liberālismu (tautisko partiju bloku), kur valsts neatbild ne par ko, un vienīgā valsts funkcija esot - nodrošināt neierobežotu peļņu ārzemju monopoliem un LR valdībai pietuvināto ģimenēm.

Šķiet, plēsonīgā liberālisma idejas ievazāja Latvijā emigranti no ASV (kuri nesaprot Rietumeiropas sabiedrības modeli), kas dibināja Latvijas ceļu un tagad plaši pārstāvēti partijās Jaunais Laiks un Pilsoniskā savienība.

Manuprāt, Latvijas valdības un Saeimas darba mērķim tomēr vajadzētu būt savas zemes labklājībai.
Kāpēc gan latviešiem neņemt piemēru no ASV valdības ?


http://www.delfi.lv/news/world/other/asv-senats-atbalsta-veselibas-aprupes-sistemas-reformu.d?id=28901413

ASV Senāts atbalsta veselības aprūpes sistēmas reformu
LETA
24. decembris 2009 16:50 ASV Senāts ceturtdien agri no rīta apstiprināja plašo likumprojektu par veselības aprūpes sistēmas reformu, kuras mērķis ir garantēt veselības apdrošināšanu 31 miljonam šobrīd neapdrošināto amerikāņu.


Kongresa augšpalātas balsojums ir nozīmīga prezidenta Baraka Obamas iekšpolitiskā uzvara.
Par likumprojektu balsoja 60 senatori, bet pret - 39.
Tagad visa uzmanība tiks pievērsta Senāta apstiprinātās dokumenta versijas saskaņošanai ar likumprojekta variantu, kuru jau 7.novembrī atbalstīja Pārstāvju palāta.

Aigars Mahinovs teica...

Vilor, ja mazliet pasekosi ziņām par to likumprojektu, tad uzzināsi, ka pēdējo pusgadu mūļājot to veselības apdrošināšanas likumprojektu, konservatīvie speki no tā ir pamanījušies praktiski visas reformas dabūt ārā.

Latvijas veselības sistēma salīdzinājumā ar ASV ir dieva dāvana - ASV 80% visu bankrotu ir dēļ nenormālām veselības aprūpes izmaksām un vēl simtiem tūkstošiem cilveku katru gadu iet bojā jo jau desmitiem gadu nav bijuši pie ārsta - nevar atļauties vairākus simtus latu par ārsta vizīti bez apdrošināšanas un nevar atļauties tūkstošiem latu diagnostikas izmaksās pat ar apdrošināšanu.

Bet par tēmu runājot - grūti būs. Drīz mēs jau sasniegsim tādu situāciju, kad divi strādājošie atbalstīs vienu pensionāru, bet vēl pēc 20 gadiem pa vienam pensionāram uz katru strādājošo. Attiecīgi, ja gribi lai pensionāri saņemtu 200 Ls, tad tev būtu katru mēnesi sociālajā nodoklī vien jāsamaksā 200-250 Ls (tie 50 ir bezdarbnieku pabalstiem) + vēl ienākuma nodoklis pārējo valsts funkciju uzturēšanai.

 

free counter